Tgrt Haber

AK Parti'den Instagram'a yeşil ışık: Kısa sürede açılabilir

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Tgrthaber.com
07 Ağustos 2024 16:10 - Güncelleme : 07 Ağustos 2024 17:19
AK Parti'den Instagram'a yeşil ışık: Kısa sürede açılabilir

Instagram'a getirilen erişim engelinin ne zaman kalkacağı merak edilirken hükümetten dikkat çeken bir açıklama geldi. Yürütülen görüşmelerin pozitif ilerlediğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, "Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını ve kısa sürede açılacağını düşünüyorum" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya devi Instagram​'a getirilen erişim yasağının kaldırılmasına ilişkin müzakereler devam ediyor. 

Yasağın ne zaman kalkacağı merak edilirken hükümetten görüşmelere ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. CNN Türk canlı yayınında konuşan AK Parti​ Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, pozitif ilerleyen görüşmelerin ardından Instagram​'ın yeniden açılabileceğinin sinyalini verdi.

Hasan Basri Yalçın'ın açıklamaları şöyle:

"Bu mesele uzun süredir Türkiye​'de tartışılıyor. İnstagram​ sosyal medya tartışmasından uzak değil. Mesele daha geniş. Mecraların kısıtlanması arzu ettiğimiz şeyler değil. İfade özgürlüğü gibi kavramlar üzerinden konuşuluyor ama meselenin yanlış yerinden tutuluyor. Herhangi bir mecraların çoğu ABD merkezli. Türkiye​'den çeşitli kazançlar elde ediyorlar.

AK Parti'den Instagram'a yeşil ışık: Kısa sürede açılabilir - 1. Resim

Bu şirketlerin hukukuna saygılı iş yapmaları gerekiyor. İnternet söz konusu olunca iş iletişim özgürlüklerinden konuşulurken hukukun uyup uyulmadığı bir kenarda tutuluyor. Türkiye​'nin herhangi bir mecra ile alıp veremediği olamaz. Şirketlerin de Türkiye​'nin kurallarına uyması gerekir.

Diğer sektörlerdeki şirketlerde olduğu gibi sosyal medya mecraların da aynı titizliği bekliyoruz. Nasıl ABD'nin İngiltere'nin kurallarına uymak zorundalarsa burası bir muz cumhuriyeti değil Türkiye​ kurallarına da uymak zorundalar.

"INSTAGRAM'IN KISA SÜREDE AÇILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Benzer kaygıları İngiltere'de de görebilirsiniz. Birkaç gündür kanallarda veriliyor. Yalan haberler üzerinden kamu düzeninin bozulduğu ve İngiltere'nin bunu takip edeceğine dair haberleri veriyorsunuz. Orası söz konusu olunca soru yok ama Türkiye​ söz konusu olunca istediğimizi yaparız yaklaşımı olursa burası da egemen bir devlet. Türkiye​'nin de kanunları var buna karşı tedbirler alır. Pozitif ilerlemeler kaydediliyor. Kuralsız alanlarından vazgeçmek istemiyorlar. Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum.

AK Parti'den Instagram'a yeşil ışık: Kısa sürede açılabilir - 2. Resim

TBMM DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU TOPLANIYOR

Öte yandan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti​ Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun bu hafta içinde veya hafta başında 'dijital' gündemle toplanacağını duyurdu.

Milletvekili Hüseyin Yayman, dijital ağ sağlayıcılarının Türkiye​'nin hukukuna, kurallarına, kanunlarına, geleneklerine ve kamu düzenine uygun davranmasını istediklerini söyledi.

AK Parti'den Instagram'a yeşil ışık: Kısa sürede açılabilir - 3. Resim

"KURALLARA UYARLARSA INSTAGRAM​ AÇILIR"

Yayman, sansüre ve yasaklamalara karşı olduklarını ancak dijital ağ sağlayıcılarından da sorumluluklarını yerine getirmesini beklediklerini ifade ederek, Instagram​'a erişim engeli getirilmesi hususunda da müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Müzakerelerin tabiatı gereği herkesin bir adım geri atması gerektiğine işaret eden Yayman, şunları kaydetti:

"Instagram bugün açıldı' ya da 'Instagram şu saat açılıyor' şeklindeki ifadeler beklentiyi daha da yükseltiyor. Tarafların farklı bir psikoloji içerisine girmesine yol açıyor. Eğer Instagram​ hemen açılacaksa neden Türkiye​ Cumhuriyeti Devletinin taleplerine uyma noktasında öyle davransın? Bir müzakere yürütülüyor. Bir 'dijital diplomasi' yürütülüyor. Bu dijital diplomasi tabiatı gereği biraz daha sonuç odaklı olmayı, ekranlardan uzak bir biçimde bu konunun ele alınması gerekiyor. Instagram​'ın ve Meta'nın Türkiye​'deki kurallara uyduğu takdirde bu meselenin çok daha kolay bir biçimde çözüleceği kanaatindeyim."

Kaynak: Tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...