AK Parti'den sert açıklama, 'O vekiller haddini aştı'
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Ak Parti içindeki ihanet şebekesi' mesajına sert cevap verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dört eski bakan hakkında dün TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Yüce Divan oylamasını değerlendirdi. Dört eski bakan ile ilgili Yüce Divan oylamasında AK Parti'li milletvekillerinin özgür iradeleriyle oy kullandığını vurgulayarak, "Komisyonun kurulması, çalışması ve oylama sürecinde hiçbir AK Parti'li milletvekili arkadaşımıza baskı yapılmamıştır, telkinde bulunulmamıştır, ne yönde oy verecekleriyle ilgili iradelerine ipotek konulmamıştır" dedi.
VEKİLLERE TEŞEKKÜR
Uzun süredir Türkiye'nin gündeminde olan ve 12 yıllık istikrarın ortadan kaldırılmasına yönelik girişim ve komplonun son halkasının dün Genel Kurul'da noktalandığını ifade eden Elitaş, oylamaya katılan 302 AK Parti milletvekiline teşekkür etti.
Dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu'nun AK Parti'li milletvekillerinin önergesiyle kurulduğuna dikkati çeken Elitaş, komisyonun 5 Ocak 2015'te kararını açıkladığını anımsattı.
Genel Kurul'da dün yapılan oylamaya AK Parti'li 8 milletvekilinin mazeretleri dolayısıyla katılamadığını anlatan Elitaş, "302 milletvekili arkadaşımız oylamalara katıldı, özgür iradeleriyle oylarını kullandılar. Komisyonun kurulması, çalışması ve oylama sürecinde hiçbir AK Parti'li milletvekili arkadaşımıza baskı yapılmamıştır, telkinde bulunulmamıştır, ne yönde oy verecekleriyle ilgili iradelerine ipotek konulmamıştır" diye konuştu.
Elitaş, AK Parti iktidarında 12 yıl içinde çok kritik oylamalar yapıldığını belirterek, Anayasal ve yasal imkan olmasına rağmen bu oylamaların hiçbirinde grup kararı alma ihtiyacı hissetmediklerini, bunu milletvekillerine yapılan saygısızlık olarak değerlendirdiklerini söyledi. AK Parti milletvekillerinin bütün oylamalarda inandıkları yönde oy kullandığının altını çizen Elitaş, "Bu da AK Parti'nin 12 yıllık sürede demokrasiye, milletvekillerinin özgür iradesiyle oy kullanmasına yaptığı en önemli katkılardan biridir" diye konuştu.
Mustafa Elitaş, 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin, kulislere nöbetçi dikerek milletvekillerinin Genel Kurul salonuna girmesini engellediğini anlatarak, "Bu, milletvekillerinin özgür iradesine kelepçe vurmanın ilk hareketidir. 2010'daki Anayasa değişikliğinde, milletvekillerinin kabine gitmelerini engellemiştir. Bir milletvekili oy vermek için kabine gittiğinde, o milletvekilleri adeta yaka paça derdest edilerek, parlamento dışına çıkarılmıştır" dedi.
Soruşturma komisyonu ile ilgili grup kararı alınamayacağı ilkesinin muhalefet tarafından arkadan dolanılarak, delinmeye çalışıldığını ifade eden Elitaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesine ilişkin önergeye imza atarak, bu ilkeyi deldiğini savundu. Elitaş, MHP milletvekillerinin özgür iradelerine, önergeye attıkları imzayla ipotek konulmaya çalışıldığını öne sürerek, "Bu milletvekillerinin hangi psikolojik şartlar altında olduğunu yüce milletimizin takdirine bırakıyorum" diye konuştu.
KORAY AYDINA'A DA 209 OY ÇIKMIŞTI
Mustafa Elitaş, dünkü oylamada CHP'nin paralel yapıyla ittifakının tescilinin örneğini gösterdiğini, MHP'nin genel seçimlerde paralel yapıyı yanına alabilmek için her türlü girişimi ortaya koyduğunu savunarak, "Dünkü oylama, CHP ile MHP'nin paralel yapıya yanaşmak için yarış içinde olduklarını göstermiştir" dedi. Muhalefetin verdiği önergelerin 276 oyu bulmadığı için reddedildiğini ve Soruşturma Komisyonu raporunun benimsendiğini vurgulayan Elitaş, konunun güvenoylaması haline dönüştürülmek istendiğini söyledi. Elitaş, "İçinde bulundukları hezeyan ve kendilerini idare eden paralel yapının üst aklına verecek cevap bulamadıkları için kendi başarısızlıklarını hafifletmek için bu davranışları sergiledikleri yönünde algı oluşmuştur" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, hükümetin güvenoyu alamadığını belirttiğini anlatan Elitaş, 2001 yılında eski Devlet Bakanı Koray Aydın ile ilgili oylamada 209 milletvekilinin önerge aleyhinde, 177 milletvekilinin Yüce Divan'a sevk yönünde oy kullandığını ifade ederek, "O oylamada da 276 bulunamadı. 209 oy bulundu diye, 57. hükümeti de 'güvenoyu almamıştır' diye mi tanımlamak gerekir? Kim ne konuşuyorsa, dikkatli konuşmalıdır" diye konuştu.
'AK PARTİ GRUBUNU BAĞLAMAZ'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Elitaş, AK Parti içindeki fireler ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, " şeklindeki sosyal paylaşım mesajına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, iki milletvekilinin bu yöndeki açıklamasını "haddini aşan açıklama" olarak niteledi.
"Biz kimin hangi oyu verdiğini araştırmayı, milletvekillerine, halka ve halkın temsilcilerine saygısızlık olarak görüyoruz" diyen Elitaş, milletvekillerinin özgür iradeleriyle oy kullandığını ve bu açıklamaların AK Parti grubunu bağlamadığını belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile ilgili oylamanın, oylamaya katılanların salt çoğunluğu sağlanamadığı için tekrarlanması gerektiği yönündeki iddiasının hatırlatılması üzerine Elitaş, "Böyle bir safsatadır. Anayasa'nın 96 ve 100. maddesini karıştırmaktır. Hamzaçebi okursa yanıldığının farkına varır" dedi.
Elitaş, "Bu kadar fire bekliyor muydunuz?" sorusunu, "Bunu fire diye söylemek saygısızlıktır. Bu bir sonuçtur, demokraside bu sonuçları da beklemek gerekir. Kimin ne verdiğini söylemek mümkün değil. Belki Genel başkanlarıyla önergeye imza atan arkadaşlar da farklı oy verebilir. Kabine kimse girmedi" diye yanıtladı.
HAKAN ŞÜKÜRLE İLGİLİ YAZI YANLIŞ
Mustafa Elitaş, İstanbul bağımsız milletvekili Hakan Şükür'e yönelik AK Parti sıralarına konulan "Hoşgeldin Torinolu" yazılı kağıtlardan haberi olup olmadığı sorusu üzerine, bunun farkında olmadığını, böyle bir yazı konulmasının uygun hareket olmadığını belirtti. Elitaş, Genel Kurul'da pankart açılması, yazı açılmasının İçtüzüğe aykırı olduğunu dile getirerek, "Nasıl ki muhalefet partisi sıralarından pankart açmak yanlışsa, böyle bir hareket de yanlıştır" diye konuştu.