Tgrt Haber

Son dakika! AK Parti'den 'müsilaj' hamlesi: Kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, İHA
23 May 2022 17:27 - Güncelleme : 23 May 2022 17:59
Son dakika! AK Parti'den 'müsilaj' hamlesi: Kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

Son dakika haberi: AK Parti, çevre kanununda değişiklik yapılmasına yönelik yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifte müsilaj tehlikesinin önlenmesine dair maddelere de yer verildi.

Marmara Havzasında yaşanan müsilajın önlenmesine yönelik olarak yerel yönetimlere yeni yükümlülükler getiren düzenlemelerin de yer aldığı Çevre Kanunu​ ile Bazı Kanunlarda değişiklik öngören 31 maddelik yasa teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

Yasa teklifine göre Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi​ Havzasında yer alan illerden İstanbul​, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, ileri atıksu arıtma tesisi, arıtma çamuru işleme ve bertaraf tesisi kurmaları ve bunun için temrin planlarını sunmak için mahalli idarelere 6 ay süre verilecek.

Bu süre içerisinde temrin planlar sunulmazsa Bakanlık ve Bakanlığın yetkilendireceği ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar bu tesisleri mahalli idareler adına yapabilecek, yaptırabilecek ve bu tesisleri işletebilecek. Ortaya çıkan maliyet mahalli idarelere İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Kanun gereğince aktarılan paydan tahsil edilecek.

TARIMSAL DESTEKLEMELER İÇİN DÜZENLEME

Yasa teklifiyle tarımsal desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunduğu halde, mevzuat uyarınca desteklemelerden yararlanabilmek için ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayanlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığına başvurmaları ve Bakanlık tarafından yapılan incelemede bunların gerçek üretim yaptığının tespit edilmesi halinde hak ettikleri destek ödemesi yapılacak.

Kanun teklifiyle, musilaj sorununa ilişkin adım atılarak, denizi kirleten deniz araçlarına, denize kıyı tesislere ve denize atık boşaltan tesislere bir takım yükümlülük ve yaptırımlar getiriliyor. Mevcut cezaların bir kısmı arttırılıyor, arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara avantajlar sağlanıyor. Belediyelerin atık geri kazanım tesisi kurmaları amaçlanıyor.

Bina yüksekliklerinin serbest olarak belirlenemeyeceği dair sanayi alanları, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları için istisna getiriliyor.
Yapı denetim firmalarına verilen cezalarda ve bunlara sebep olan fiillerde düzenleme yapılıyor. Binalarda Kimlik Sertifikası uygulaması başlayacak. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen baraj, gölet ve diğer depolama tesislerinin maksat oranlarının Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

Kaynak: TGRT Haber, İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...