Tgrt Haber

Akaryakıtta büyük vurgun

30 Aralık 2014 09:35
Akaryakıtta büyük vurgun

Bakan Canikli, geçtiğimiz günlerde gelen bir ihbarı değerlendirerek yapılan operasyonlarda 637 milyon liralık kaçak akaryakıt tespit ettiklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, geçtiğimiz günlerde gelen bir ihbarı değerlendirerek yapılan operasyonlarda 637 milyon liralık kaçak akaryakıt tespit ettiklerini söyledi. Canikli, yaptıkları incelemede, akaryakıt firmalarının her işleminin kanuna uygun olduğunun göründüğünü ancak yazar kasanın beyninin silindiğini fark etmeleri ile kaçakçılığın ortaya çıkarıldığını kaydetti.
Canikli, kullanılan yöntemi şöyle anlattı: “Dağıtıcı akaryakıt firması TÜPRAŞ'tan petrolü alıyor. Malı A istasyonuna boşaltıyor. Ama faturasını B istasyonuna veriyor. Böylece B istasyonunun elinde fazla bir fatura bulunuyor. Akaryakıtın bulunduğu istasyon malı ucuza satarken, elinde fatura bulunan istasyonlar da komisyon alarak fatura satıyorlar. Özellikle inşaat şirketleri bu fatura ile gider gösteriyorlar. Kaç kişi bu yöntemle para kazanıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı, kağıt üstünde her şeyin kanunlara uygun olmasına rağmen, yazar kasanın beyninin silindiğinin ortaya çıkması ile büyük bir akaryakıt kaçakçılığını önlediklerini söyledi.
Bakan Canikli, bazı gazetecilerle sohbetinde dağıtıcı firmalar ile istasyonlar arasında yapılan anlaşmalı akaryakıt kaçakçılık yöntemlerinin ulaştığı boyutu anlattı. Gelen ihbarlar üzerine son üç ayda 637 milyon liralık kaçak akaryakıt ele geçirildiğini belirten Canikli, kaçakçılıkta kullanılan yöntemi şöyle anlattı:
“Kaçak akaryakıt konusunda özel bir ekip kurduk. Bir ihbar üzerine araştırma başlatıldı. Olay şöyle: Dağıtıcı akaryakıt firması TÜPRAŞ'tan petrolü alıyor. Malı A istasyonuna boşaltıyor. Ama faturasını A istasyonuna değil, B istasyonuna veriyor. Böylece B istasyonunun elinde fazla bir hazır fatura bulunuyor. Bu istasyonlar, büyük istasyonlara yüzde 7 ile faturayı satıyor.  Çok yüksek bir oran. Akaryakıtın bulunduğu istasyon ise bu malı kısmen ucuz satıyor. Ama malın çıkışı var, girişi yok kayıtlarda. Elinde fatura olan istasyon ise bu faturayı yine komisyon alarak inşaat şirketlerine satıyor. Bu şirketler faturayı gider göstererek vergi kaçırıyor. Tam organize bir iş. Kaç kişi birden vergi kaçırarak para kazanıyor. Tüm bunlar ortaya çıkmasın diye de teknoloji ile yazar kasanın beyni siliniyor. Malın satışı belli olmasın diye yazar kasadaki tüm bilgiler siliniyor. Hiç satmamış gibi görünüyor.”
Canikli, jet yakıtını normal akaryakıt diye satanların da operasyonlarla yakalandıklarını belirterek, “Jet yakıtı ÖTV'ye tabi değil.  TÜPRAŞ'tan jet yakıtını alıyor, gidip uçaklara verecek. Ama başka yerde satıyor. Ama satmış gibi sahte belge düzenleniyor. ÖTV'siz aldığı malı, sahte belge ile ÖTV'li gibi piyasaya veriyor. Litre başına 1.5 lira kazanıyor” dedi.
Yücel KAYAOĞLU/Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...