Altın rezervlerinden akan para Fransa'nın can damarı
Fransa, Afrika’daki sömürgeleri sayesinde topraklarında tek bir altın madeni olmamasına rağmen Avrupa’nın en büyük 5. altın rezervine sahip ülke konumunda. Fransa, 1524'te ayak bastığı kara kıtada 20 ülkeyi yüzlerce yıl sömürdü. 19'uncu yüzyılda Afrika'nın yüzde 35'i bu ülkenin kontrolündeydi. Peki Fransa’nın kasasına Afrika Kıtası’ndan yıllık ne kadar giriyor? Fransa sömürge politikasını nasıl değiştirdi? Türkiye Gazetesi İçerik Editörü Esra Aydoğdu derledi…
Fransa’nın Afrika'daki en büyük kara lekesi Cezayir'di. Tam 130 sene boyunca Fransız sömürüsü olan Cezayirliler Fransa'nın bağımsızlık sözü vermesiyle 2. Dünya savaşında Fransa saflarında savaştı. Eli kanlı ülken sözünü tutmayınca Cezayirliler ayaklandı ancak bu büyük protesto kanla bastırıldı. Cezayir halkının verdiği mücadelede 1 milyondan fazla Cezayirli hayatını kaybetti.
KENDİ SAFLARINDA SAVAŞAN ASKERLERİ KATLETTİ!
Fransa, İkinci Dünya Savaşı'nda kendi saflarında savaşan Senegalli askerleri bile katletti. Aradan neredeyse 79 yıl geçti ancak kaç askerin öldürüldüğü hala bilinmiyor.
Ruanda da tarihin gördüğü en büyük acılara sahip. Fransa Ruanda'da 800 binden fazla Tutsi'yi katleden Hutuları silahlandırıp eğitti. Bu katliamda Fransa'nın rolü ise belgelerle kanıtlandı.
Fransızlar Afrika halkının sadece canına değil malına da göz dikti. İngiltere'den sonra en büyük 2. sömürge imparatorluğu olan Fransa son yıllarda sömürgelerini bir bir kaybetse de Fransız hazinesi, Afrika’dan her yıl 500 milyar dolara yakın kazanç elde ediyordu.
Fransız şirketlerin petrole ve doğal gaza ilgisi bir hayli fazla. Fransız enerji devi Total şirketinin, doğal gaz ve petrol üretiminin yüzde 28'i Afrika'ya dayanıyor. Mali'de 70’den fazla istasyonu bulunan Total, Serval Mali'de 70’den fazla istasyonu bulunan Total, Serval operasyonu başaldıktan sonra Taoudéni havzalarında petrol arama faaliyetlerine başladı.
Fransız nükleer enerji şirketi Orano Group ve madencilik şirketi Compagnie minière de l'Ogooué ülkedeki altın, bakır, gümüş ve özellikle de uranyum madenlerinin büyük çoğunluğunu işletiyor.
ÇOCUK İŞÇİ GERÇEĞİ!
Burkina Faso, en yoksul ülkelerden biri. Fransa, Burkina Faso için sömürge para birimi basıyor. Bunun karşılığında Burkina Faso'nun ihraç ettiği her şeyin yüzde 50'sinin Fransız Hazinesi'ne aktarılmasını istiyor. Bu cümleleri İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Burkina fasoda altın madeninde çalışan bir çocuğun fotoğrafını eline alarak söylemişti.
Altın ve doğal gaz dışında uranyumun %87’si de Nijerden gidiyor. Buradan çıkartılan uranyum, Fransa'nın elektrik ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılıyor.
Fransa, sahip olduğu 59 nükleer enerji santrali ile yılda yaklaşık 3 milyar euro kar elde ediyor. Nükleer enerji santralleri için gerekli ham madde olan uranyum madenini de Nijer ve Mali'den sağlıyor.
Fransa afrikadaki etkisini son yıllarda yitirmeye başladı fakat fiili işgali her ne kadar sona erse de Fransa, bu ülkeleri çeşitli metotlarla sömürmeye devam ediyor.
Fransa “Fransızca Konuşan Ülkeler Topluluğu”nu kurarak eski sömürgelerinin Fransa ile bağlarının kopmasına engel olmuştur. Afrika, Fransızca Konuşan Ülkeler Topluluğu içinde en fazla Fransızca konuşan kişinin bulunduğu kıtadır.
Macron yaşanan son olaylar sebebiyle sadece Afrika'da değil kendi ülkesinde de etkisini kaybetmek üzere. 17 yaşındaki Cezayirli gencin polis kurşunuyla öldürülmesinden sonra başlayan ve bir türlü azalmayan protestolar da bunun en net örneği…