Tgrt Haber

Anayasa Mahkemesi’nden tüm işçileri ilgilendiren karar: Psikolojik taciz hak ihlali sayıldı

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
12 Ekim 2022 06:55 - Güncelleme : 12 Ekim 2022 07:03
Anayasa Mahkemesi’nden tüm işçileri ilgilendiren karar: Psikolojik taciz hak ihlali sayıldı

Öğretim üyesinin iş yerinde psikolojik tacize uğradığı iddiası yargıya taşındı. Mahkemeden ve Danıştay’dan geri dönen öğretim üyesinin beklediği karar AYM’den çıktı.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zülküf Kılıç’a iki yıl içeresinde farklı sebeplerden dolayı 9 kez disiplin cezası verildi. Ayrıca aşırma iddiasıyla doktora tezi iptal edilen öğretim üyesinin doktorluk unvanı geri alındı ve hakaret​ suçundan yargılanarak görev süresi bitince yeniden atanmamak üzere işine son verildi.

Bir de ‘depresif duygu durumu, anhedonia (yaşama isteğinin kaybolması), insomnia (uyuyamamak) ve depresif nöbet’ tanılarıyla sağlık raporları düzenlendi.

MAHKEME VE DANIŞTAY RET ETTİ

Kılıç yaşadıkları sonrasında bu gelişmeleri yargıya taşıdı. Psikolojik taciz sebebiyle maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğini savunan Kılıç’a mahkemeden ret cevabı geldi. Konu temyiz edildi, dosya Danıştay’ın önüne geldi ancak bir kez daha ret cevabı çıktı. Bunun üzerine Dr. Zülküf Kılıç Anayasa Mahkemesine başvurdu.

AYM’DEN ‘HAK İHLALİ’ KARARI GELDİ

Davayı inceleyen AYM, öğretim görevlisi ile üniversite yönetim arasında yaşananları hak ihlali saydı. Mevzuatın yorumlanmasıyla ilgili problemleri çözmenin öncelikle mahkemelerinin yetki ve sorumluluk alanında olduğu vurgulanan kararda “Kamusal makamlar, psikolojik taciz oluşturan durumları tespitle yetinmeyip bu tür davranışların oluşmaması ya da telafi edilmesi amacıyla etkili tedbirleri hızla almalı” denildi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...