Tgrt Haber

Ankara kulislerinde konuşulan iddia! Bahçeli aday olmayacak

08 Eylül 2017 09:47
Ankara kulislerinde konuşulan iddia! Bahçeli aday olmayacak

Siyasi partiler 2019’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili genel seçimleri için strateji ve taktiklerini belirleme çalışmalarını sürdürüyor.

MHP de bu kapsamda yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Şimdiden söylenebilecek ilk şey, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı adayı olmayacak. MHP’nin öngördüğü stratejiye göre, Bahçeli partisinin başında Genel Başkan sıfatıyla Türkiye’nin bölünme tehlikelerini bertaraf edecek politikaları hayata geçirmeye çalışacak. Hedef öncelikle tek başına iktidar olacak. Güçlü bir Türkiye için güçlü bir MHP’nin varlığı sağlanacak. Net olan ikinci konu ise MHP’nin kendi Cumhurbaşkanı adayını çıkarması. Aday isim, milliyetçi cenahta karşılığı bulunan ve Türkiye geneline de hitap edecek nitelikte olacak.

Kulislerde konuşulan, “Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğine, Ak Parti-MHP ittifakına” ilişkin senaryoların ise MHP cenahında karşılığı yok. MHP, Ak Parti ile birlikte hareket etme pozisyonu çok önceden belirlemiş durumda. “Terörle mücadele”, “Suriye başta olmak üzere dış politik konular” ve “15 Temmuz’la birlikte Anayasa ve uyum yasaları değişiklikleriyle devam eden Türkiye’nin normalleşmesi” olarak somutlaşan üç dinamik üzerinde iktidara destek sürecek. MHP, bu desteği, “iki partili koalisyon değil, hedefte birliktelik” olarak ifade ediyor. Yalnızlaştırılmak ve uçuruma sürüklenmek istenen ülkenin selamete ulaşması için MHP elini taşın altına koyduğuna inanıyor.


İttifak olacak mı?

“2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde Ak Parti ile MHP ittifak yapacak mı?” sorusuna gelince... MHP’de, ‘bilinen bir şey var ki, Bahçeli, kişisel çıkar ve koltuk sevdası için hiçbir ittifak ve pazarlığın içine girmez’ yorumu yapılıyor. Bunu geçmişte ispatladı. Ecevit’in Başbakanlığı döneminde DSP hükümette azınlığa düşünce “başbakan siz olun” teklifini reddeden Bahçeli, 7 Haziran 2015 genel seçimini sonrası koalisyon arayışındaki CHP’den gelen “başbakanlık” önerisini de kabul etmemişti. MHP yönetimine göre; 15 Temmuz’la birlikte iktidara verdiği desteği Bahçeli isteseydi, kabineye girerek veya bakan vererek somut ittifaka dönüştürebilirdi, ama yapmadı.

MHP’nin iktidara üç gerekçeye dayalı verdiği destek, 2019 yılına kadar sürecek. MHP, bu süreçte ilk ittifak arayışının CHP, HDP ve yeni parti kurma iddiasında olan Meral Akşener ile diğer küçük siyasi partiler arasında gerçekleşeceğine inanıyor. MHP ise şimdiden bir ittifak arayışında değil.

2019’da kilit partisinin MHP olduğu şimdiden söylenebilir. Seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oranı dikkate alındığında Ak Parti’nin MHP’ye ihtiyaç duyacağı da açık. 2019’un şartları “hedefte birliktelik” içinde olan Ak Parti ile MHP’yi ittifaka zorlayabilir. MHP bunu şimdiden öngörmüyor. Ancak, “ülkenin bölünme” tehlikesinin varlığı “ittifak kapısını” aralayabilir.


‘Kahvehane dedikodusu’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, MHP lideri Bahçeli’nin Başkan Yardımcısı olacağı iddialarına tepki gösterdi. Adan, yazılı açıklamasında meşru hükümete yaklaşımlarının yardımcı değil, yapıcı olma arzusunda olduklarını aktararak şöyle devam etti: “Bazı basın yayın kuruluşları, 2019’da yaşanacak başkanlık seçimleri için birtakım çözüm formülleri arandığını kaleme almıştır. İddiaya göre bu formüllerin başında da Sayın Bahçeli’nin Başkan Yardımcısı olarak gösterilmesi gelmektedir. Kahvehane dedikodularıyla beslenmiş, siyasi dolaplarla süslenmiş bu haber bir kötü niyetin yansıması, bir operasyonun enstrümanıdır. Bu haber, çürümüş bir zihnin ürünüdür.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...