Ankara'da yeni fay var mı? Profesör Süleyman Pampal cevapladı: İçinden geçen fay yok tehlike var
Kahramanmaraş merkezli 2 depremin ardından fay hattı haritası gündeme geldi. Özellikle deprem riski yüksek bölgelerde oturan kişiler deprem riski olmayan illere göç etmeye çalışılıyor. Haliyle diğer illerin fay hattı haritası ve deprem risk durumu araştırılıyor. Bununla ilgili olarak merak edilen illerden biri de Ankara. Peki Ankara'da fay hattı var mı, deprem bölgesi mi? Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Ankara içinde fay yok ancak çevresinde var” dedi.
11 ilimiz 6 Şubat iki büyük deprem ile yıkımı yaşadı. Birçok insan ise şimdi fay hatlarının etkin olmadığı diğer illere göç etme niyetinde. O illerin içinde Ankara da bulunuyor. Ancak MTA haritalarında başkentte de aktif fay hattı olduğu açıklandı. TGRT Haber’de Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ankara’nın içinde fay geçmediğini ancak çevresindeki faylarını tehlike ürettiğini belirterek “Bu faylar 5 ile 6 büyüklüğünde deprem üretebilir” dedi.
ANKARA’NIN İÇİNDE GEÇEN YENİ FAY YOK
“Türkiye’de deprem tehlikesi olmadık yer yok” diyen Pampal, konuya ilişkin şunları söyledi: “Ankara’nın çevresinde faylar var. Ankara’da yeni keşfedilmiş fay yok, çevresinde var. Kuzey Anadolu fayı, Tuz Gölü fayı, Eskişehir fayı, Akpınar fayı gibi faylar var. Bunlar deprem yaptığında Ankara’da etkilenecektir. Ancak Ankara’nın içinden geçen, büyük deprem üretecek fay yok. Kuvaterner demek diri fay demektir. Ankara’nın Kazan, Dodurga, Kızılırmak fayları var ama 7 büyüklüğünde değil 5 ile 6 büyüklükte deprem oluşturabilecek faylardır. Küçük faylardır, yeni bir fay yok. Çevresindeki faylar deprem üretirse Ankara’da etkilenecektir” dedi.
BİR SANTİM BİLE YER YOK! KAÇMAYIN, YAPINIZI GÜÇLENDİRİN
Yapı stokunun risk unsurunun başında geldiğine dikkat çeken Pampal, “Ankara, İstanbul’a göre kentsel dönüşüm açısından daha iyi bir performans görüyorum. Ankara daha duyarlı ve bilinçli. Kentsel dönüşümün en iyi uygulandığı yer Ankara. Yapılacak başka bir şey yok. Türkiye’de santim deprem tehlikesi olmayan yer yok” ifadelerini kulandı. Vatandaşın depremden kaçmayı bırakmasını öneren Pampal, “Kaçmak değil riskleri azaltmak gerekiyor. Yapısının depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmekten geçer. Kentsel dönüşüm yasasından faydalansınlar. Devletinde daha fazla teşvik etmesi gerekiyor. İstanbul’da kentsel dönüşüm çok ama çok yavaş ilerliyor. Yağmurdan kaçarken doluya yakalanmak diye bir söz var. Türkiye’de deprem açısından kaçacak bir yer yok.”