Antalya fırtınanın izlerini silmeye çalışıyor
Antalya'da önceki akşamdan dün öğle saatlerine kadar etkili olan fırtına ve kuvvetli yağışın ardından kent genelinde temizlik ve onarım çalışmalarına başlandı.
Antalya'yı etkisi altına alan fırtına, dün öğle saatlerinde etkisini kaybetti. Yağış ise hızını azaltmasına rağmen ara ara etkili olmaya devam etti. Fırtınanın ardından kent genelinde kopan ve kırılan ağaç dalları ve tabelalara yönelik temizlik çalışmalarına başlandı. Kent genelinde sel sularına kapılan çok sayıda araç plakası da suların çekilmesiyle ortaya çıktı. Her yaz binlerce turisti ağırlayan Konyaaltı Plajı'nda deniz, kuvvetli yağışın ardından kızıl renge büründü. Fırtınanın etkilerini görmek için plaja gelen vatandaşlar, denizin kızıl halinin fotoğrafını çekti.
Sarısu Deresi'nin taşması sonucu hasar oluşan Antalya-Kemer Karayolu'nda onarım çalışmalarına devam edildi. Dün fırtına sırasında bir teknenin battığı Kaleiçi Yat Limanında ise diğer teknelerden bazılarının iplerini kopardıkları, çarpma sonucu hasara uğradıkları görüldü.
En çok yağışı Kaş ilçesi aldı
Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Erol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün saat 08.00 ile bugün saat 08.00 arasında kent merkezine metrekareye 62 kilogram, Kaş'a 212,5 kilogram, Döşemealtı'na 100,7 kilogram, Finike'ye 72,6 kilogram, Demre'ye 61 kilogram, Korkuteli'ne 60,6 kilogram, Kumluca'ya da 52,8 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.
Aydın, yağışın aralıkla sağanak şeklinde bugün ve yarın da devam edeceğini kaydetti.
Can kaybı yaşanmadı
Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kuvvetli yağış ve fırtına can kaybına neden olmadı fakat birçok aracın yolda kalmasına ve trafiğin aksamasına yol açtı. Antalya-Burdur yolunda Döşealtı ilçesi Dereli Mahallesi'nde yoğun yağış sonucunda göllenme meydana geldi, bir araç içinde mahsur kalan üç kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
Yoğun fırtınanın ilk saatlerinde Saklıkent-Doyran çıkış yolu ile Korkuteli Naldöken yolunda araçta mahsur kalan kişiler kurtarıldı.
Kaş'ta heyelan
Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çerçiler Mahallesi'nde aşırı yağış nedeniyle yolun belirli bir kısmında sele dayalı çökme meydana geldiğini bildirdi. Belediye ekiplerinin hemen bölgeye sevk edildiğini kaydeden Öztürk, olay sırasında vatandaşlara ait bazı otomobillerin zarar gördüğünü ancak ölen ya da yaralanan bulunmadığını ifade etti.
Toprak kayması nedeniyle ulaşımda aksama yaşanmadığını belirten Öztürk, belediye ekiplerinin bölgede temizlik çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Karaya oturan gemi kurtarıldı
Demre ilçesinde dün Kapaklı Mahallesi'nde fırtına yüzünden "Atanın" isimli kuru yük gemisi karaya oturdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Demre Jandarma Komutanlığına ait ekipler, güvenlik tedbiri alıp gemiye ulaştı. Gemi mürettebatından iki kişi kendi imkanlarıyla karaya çıktı. 5 mürettebat ise gemiyi terk etmek istemedi. Gemi, bugün yürütülen çalışmalarla açığa çekildi.
Köşkerler Mahallesi'nde kuvvetli yağış nedeniyle ikiye ayrılan yol, mahalle halkının ulaşım sıkıntısı çekmesine neden oldu. Yağmur, Köşkerler, Çevreli ve Yavu mahallelerindeki seralara da zarar verdi.
Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca, Çevreli ve Yavu mahallelerinde çok sayıda seranın sular altında kaldığını bildirdi. Sarıca, "Yağış durdu ama hasarın çok büyük olduğu aşikar. Hasar tespit çalışmaları sürüyor. Çiftçilerimiz için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Seralarını su basan çiftçiler, yağmurun dinmesiyle su boşaltma çalışmalarına başladı. Ürünlerinin büyük zarar gördüğünü söyleyen çiftçi Mehmet Kolak, şöyle konuştu:
"Yağmura karşı hazırlıklarımızı yapmıştık ama o bile yeterli olmadı. Sabahtan beri seradayız, hala suları çıkaramadık. Yıllardır böyle bir afet yaşamadık. Domateslerimiz mahvoldu. Biz çiftçi insanlarız, başka geçim kaynağımız yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz."
Yağmur nedeniyle Köşkerler-Demre içme suyu hattı da zarar gördü. Demre Belediyesi ve Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) ekipleri, bölgede çalışmalara başladı.
Hortum seralara zarar verdi
Kumluca'da iki gündür aralıklarla devam eden yağış ve beraberindeki hortum, çok sayıda seranın su basmasına ve plastiklerinin yırtılmasına neden oldu. Su baskını ve hortumun ilçeye bağlı Göksu, Kum, Hacıveliler, Mavikent ve Adrasan mahallelerinde etkili olduğu bildirildi.
Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Çataltepe, belediye olarak yaklaşık 40 saattir aralıksız 25 iş makinesi ve 70 personelle çalıştıklarını anlattı.
Çataltepe, Karacaören, Altınyaka ve bazı mahallelere ulaşımda heyelan nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşandığını, ulaşımı açık tutabilmek için ekiplerin heyelan olan bölgelere anında müdahale ettiklerini dile getirdi.
Su taşkını olabilecek bölgeler için imkanlar dahilinde ekiplerin gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Çataltepe, "Şu an itibarıyla ilçede olumsuz bir durum bulunmuyor" dedi.
Alakır Barajı'nda seviye yüzde 98,8
Öte yandan Kumluca'daki Alakır Çayı üzerinde bulunan Alakır Barajı'nda doluluk oranı yüzde 98,8'e ulaştı, baraj suları bentlerin üzerinden taşmaya başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, barajla ilgili önemli bir sorun yaşanmadığını ifade etti.
Bu arada Alakır Barajı'nda suyun bentlerin üzerinden taşmaya başladığını öğrenen çok sayıda vatandaş, taşkını yerinde görebilmek için baraja gitti.