Tgrt Haber

Arabuluculuk büroları ilk günden doldu taştı! En çok ev sahipleri başvurdu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
02 Eylül 2023 10:16 - Güncelleme : 02 Eylül 2023 10:39

Kiracılar ve ev sahipleri arasında mahkemelerde oluşan dava yükünü hafifletmek için 1 Eylül'de yürürlüğe giren arabuluculuk uygulamasının ilk gününde adliyelerde yoğunluk yaşandı. İstanbul Adalet Sarayı'ndaki arabuluculuk bürosuna ev sahibi ve kiracılardan 250 başvuru yapıldı.

Kiracılar ve ev sahipleri arasında mahkemelerde oluşan dava​ yükünü hafifletmek için 1 Eylül'de yürürlüğe giren arabuluculuk​ uygulamasının ilk gününde adliyelerde yoğunluk yaşandı. İstanbul Adalet Sarayı'ndaki arabuluculuk bürosuna ev sahibi​ ve kiracılardan 250 başvuru yapıldı.

Arabuluculuk uygulaması yürürlüğe girdi. Kiracısıyla ya da ev sahibiyle sorun yaşayanlar adliyelere koştu. Adliyelerde ilk gün yoğunluğu yaşandı.
Yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mart ayında kabul edilmişti. O yasa 1 Eylül itibariyle uygulamaya girdi. Anlaşmazlık​ yaşayan kiracılar ve ev sahipleri artık adliyelerdeki arabuluculuk bürolarının kapısını çalmaya başladı.

EN ÇOK EV SAHİPLERİ BAŞVURDU

Özellikle İstanbul, kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarında ilk sıralarda yer alıyordu. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte en yoğun adreslerden birisi İstanbul Adalet Sarayı’ndaki arabuluculuk bürosu oldu. Arabulucuya yapılan 300 başvurunun 250’sini kira anlaşmazlıkları oluşturdu.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, başvuruda bulunan tarafların büyük bölümünün ev sahiplerinden oluştuğu öğrenildi. Başvuran ev sahiplerinin büyük bölümünün ise tahliye konusunda kiracıları ile anlaşmazlık yaşayan kişiler olduğu belirtildi.

3 HAFTA SÜRE 

Sistem, yapılan başvurunun ardından otomatik olarak taraflara 1 gün sonra arabulucu atıyor. Taraflara 3 hafta süre tanınıyor. Bu sürede anlaşamazlar ise 1 hafta ek süre tanınıyor. 4 haftalık süre zarfında anlaşma sağlanamadığı taktirde dava açılıyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...