Tgrt Haber

Bartın'daki maden faciasında acı dolu hikaye: Arkadaşlarını kurtardı, kendisi şehit düştü

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber-İhlas Haber Ajansı-AA
16 Ekim 2022 09:51 - Güncelleme : 16 Ekim 2022 15:27

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde, yeraltında patlama meydana geldi. Yaşanan maden faciasında 6 arkadaşını kurtarmak için kendini feda eden Yener Saygın şehit düştü.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra​ Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında dün saat 18.15 sıralarında -300 kotunda nedeni belli olmayan kısmi bir patlama​ meydana geldi. Facianın yaşandığı Bartın’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada son durumu bildirdi. Erdoğan, can kaybının 41'e yükseldiğini açıkladı. Maden ocağındaki arama kurtarma çalışmaları ise tamamlandı.

ARKADAŞLARINI KURTARDI AMA KENDİSİ ŞEHİT OLDU

Maden faciasında şehit olan Yener Saygın’ın fedakarlığı ise yürekleri dağladı. Aslında gündüz vardiyasında olan ancak bir arkadaşıyla yer değiştirip geceye geçen Saygın, patlamanın ilk anlarında 6 arkadaşını dışarıya çıkardı. İçeride kalanlar için "Arkadaşlarımı bırakamam" diyerek yeniden aşağı indi. Fakat bu kez ne yazık ki kendisi de çıkamayarak şehit düştü.

BABASI DA AYNI MADENDEN EMEKLİ

Şehit Saygın'ın babasının da aynı madenden emekli olduğu öğrenildi. Acı haberi alan felçli annesi Hafize Saygın büyük acı yaşadı. Halasının oğlu Osman Özer "12 yaşındaki kızı Esila'ya aşık bir babaydı. Her boş vaktini onunla geçirirdi" dedi.

"ASKERE GİDECEKTİ, MADENCİ OLDU"

Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı Makaracı köyünde yaşayan 23 yaşındaki Rahman Özçelik, 2019 yılında askere gitmeye hazırlanırken maden ocağına işçi alımı için kura çekimine başvurdu. Kurada adı çıkınca Amasra’daki maden ocağında mesaiye başlayan Özçelik, patlamada hayatını kaybetti. Özçelik’in cenazesi kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Bartın'daki maden faciasında acı dolu hikaye: Arkadaşlarını kurtardı, kendisi şehit düştü

Babaannesi Gülizar Özçelik, “Askerliği parayla yapacağını söyledi. Kendi gitmek istemedi. Madenci olmak istiyordu. Kendi isteğiyle madenci oldu. 2019’da kura çekiminde kendi isteğiyle girmişti. Biz burada birlikte oturuyoruz. Haberi dün aldık. Telefon geldi. Ocakta grizu patlamış deyince millet hep koştu. Olayı öyle haber aldık. Daha yaşı genç, 23 yaşındaydı.” diye konuştu.

BİR HAFTA ÖNCE BABA OLMUŞTU

Türkiye'yi yasa boğan facianın ardından maden işçilerinin kimlikleri ortaya çıkmaya başladı.

Hayatını kaybeden işçilerden Aziz Köse'nin sadece bir hafta önce baba olduğu öğrenildi. Köse'den geriye çocuğunu ilk kez kucağına aldığı anın fotoğrafı kaldı.

Bartın'daki maden faciasında acı dolu hikaye: Arkadaşlarını kurtardı, kendisi şehit düştü

ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA ‘2 DAKİKA’

Patlamadan iki dakikayla kurtulan maden işçisi  Aydın Kalaycı "Eksi 300 kotunda 15 kişiden bir tek ben sağ çıktım. Ama ondan sonra arkadaşlarım için iki kere daha içeri girdim. Arkadaşlarımızı bırakmadık. En son görevimizi yaptık. Hepsini aldık. Ocakta kimse kalmadı" diye konuştu.

Bartın'daki maden faciasında acı dolu hikaye: Arkadaşlarını kurtardı, kendisi şehit düştü

“KORKMADAN TEKRAR İÇERİ GİRDİK”

Maden işçisi Celal Kara da "Hiçbir şeyden korkmadan, tereddüt dahi etmeden içeriye tekrar girdik ve mücadelemizi verdik. Belki arkadaşlarımız rüyalarımıza girecek. Ekmeğimizi kömürden çıkartıyoruz" dedi.

Bartın'daki maden faciasında acı dolu hikaye: Arkadaşlarını kurtardı, kendisi şehit düştü

 

ERDOĞAN: 41 MADEN İŞÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından incelemelerde bulundu. AFAD Mobil Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki, koordinasyon toplantısına başkanlık eden Erdoğan, "Şu andaki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı. En son 41'inci işçimize ulaştık. Tabii o da rahmetli olmuş. Daha önce 40 olarak ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz, inşallah mekanları cennet olsun." şeklinde konuştu.

BAKAN DÖNMEZ: ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bartın'da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın​'ımızın yanındayız. Rabb'im böyle acıları bir daha yaşatmasın." ifadesini kullandı.

BAKAN KOCA: İSTANBUL'DA TEDAVİ GÖREN 5 MADENCİNİN DURUMU CİDDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da tedavi gören madencilere ilişkin, "6 hastamızın 5'i durumları ciddi. 5'i de solunum cihazına bağlı ve yanık yüzdeleri yüzde 65-85 arası değişmekte." dedi.

"YARAMIZ DERİN"

TTK tahlisiye ekibinde yer alan maden teknikeri Osman Demiral, gün içinde, gazetecilere çalışmalar sırasında kullandıkları cihazlara ilişkin bilgi verdi.

Olayın tam olduğu yere gitmediklerini anlatan Demiral, "Kuyu dibine yakın, tam orta noktada temiz havanın olduğu bir yerde istasyonumuzu kurduk. İndiğimizde basınç yoktu ama olayın olduğu zaman bir basınç varmış." dedi.

Demiral, bölgede gruplar halinde çalıştıklarını belirterek, cihaz sayılarının yeterli olduğunu, aksi durumda takviyeler yapıldığını kaydetti.

Madenciliğin kolay bir sektör olmadığını vurgulayan Demiral, "Ailelerine baş sağlığı diliyoruz tekrardan. Yaramız derin, yorgunuz, aileler de üzgün." ifadesini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber-İhlas Haber Ajansı-AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...