Atalay'dan ÖYM açıklaması
Başbakan Yardımcısı Atalay, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunun onaylanmasına ilişkin, 'Türkiye'de demokratikleşme anlamında önemli bir adım' dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunun onaylanmasına ilişkin, "Hayırlı olsun diyorum. Türkiye'de demokratikleşme anlamında önemli bir adım" dedi. Atalay, AK Parti Yahşihan İlçe Seçim Koordinasyon Merkezinin açılışının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırıkkale'de 5 ilçe ile bir beldeyi ziyaret ederek seçim merkezlerinin açılışını yaptığını belirterek, halkın coşkusunun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunu onayladığını hatırlatması üzerine, bu düzenlemenin hayırlı olmasını temenni ederek, bunun, Türkiye'de demokratikleşme anlamında önemli bir adım olduğunu söyledi. Atalay, şunları kaydetti: "Tutukluluk süresini ilk defa 5 yıla indirmiş olduk. Şimdi o tutukluluk süresi indiği için Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra tahliyeler olacak. Tutukluluk süresi 5 yılı geçmiş olanların tahliyeleri olacak. Şu seçim ortamında doğrusu o da iyi bir şey. Yani biz tahliyeleri de öngördük orada. Onun dışında tabi yeni bir dönem başlıyor artık özel yetkili savcı, hakim vesaire olmayacak. Oralardaki davalar da normal ağır ceza mahkemelerine geçecek." Yargı kararlarının uygulanmasıyla ilgili maddelerin de bulunduğunu anımsatan Atalay, şöyle devam etti: "Bizim üzerinde çokça çalıştığımız yani her maddesini yakından bildiğim bir tasarı. Hayırlı olsun diyorum. Türkiye'de demokratikleşme anlamında önemli bir adım. Dinlemelerin, yargı kararı ile telefon dinlemesinin, adli dinlemelerin çok zorlaştırıldığı bir düzenleme geliyor. Dinlemeler, orada ağır ceza mahkemelerinin ittifakla alacakları kararlara bağlanıyor. Gerek dinleme kararı, gözaltı, gerekse tutukluluk çok ciddi delillerle olması öngörülüyor. Bir anlamda gözaltına alma ve tutukluluğu da zorlaştırıyor. Bu manada bireyi, vatandaşı daha koruyan bir karar. Bu kararın ardından geçtiğimiz günlerde TBMM'de tamamlanan demokratikleşme paketi var. O, Cumhurbaşkanlığımızda. Şimdi onu bekliyoruz."
"Dileğim şudur; bir an önce İlker Başbuğ'un da tahliyesidir"
Bir gazetecinin, Anayasa Mahkemesinin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusuna ilişkin kararını hatırlatması üzerine Atalay, "Kararın tam içeriğini şu anda bilmiyorum. Bir karar verildi biliyorum. Yerel mahkemeye gönderilmesi değil de yerel mahkemeden herhalde deliller falan, dosya istenmesi şeklinde olması lazım" dedi. Atalay, şunları söyledi: "Bizim önemli reformlarımızdan birisi, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını getirdik. Sayın Başbuğ da o bireysel başvuru hakkından yararlanarak Anayasa Mahkemesine başvurdu. Şimdi orada değerlendirme safhasında, yani bugün çıkan kararı Başbuğ'un lehinde bir karar olarak görüyorum. Oradan dosyalar istenmesi, onun lehine. Anayasa Mahkemesi yine onu değerlendirecek olarak biliyorum. Dolayısıyla benim dileğim o kararın içeriğini daha iyi anlarız ama dileğim şudur; bir an önce İlker Başbuğ'un da tahliyesidir. Biz eski bir Genelkurmay Başkanını tutuklu olarak görmeyi hiçbir zaman arzu etmedik ve o zaman da bu düşüncelerimizi tutuklandığında da ifade ettik. Yani şu anda bu başvuru ile bir an önce onun özgürlüğüne kavuşması ve tahliye edilmesi arzumuzdur, ben kendi dileğimi, arzumu burada ifade etmek isterim."
" Hiçbirimiz savaş istemeyiz"
Atalay, bir gazetecinin, Amerikan savaş gemilerinin ve bir uçak gemisinin boğazlardan Karadeniz'e geçeceği iddiasıyla ilgili sorusuna ise o konuda kendilerinin "uygun" veya "uygun değil" demelerinden ziyade, boğazlar konusunun, normal gemilerin ya da silahlı savaş gemilerinin geçişinin tamamen uluslararası anlaşmalarla düzenlendiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Atalay, "Türkiye de bu anlaşmalar çerçevesinde o geçişleri düzenler. Oradaki şu anda yapılması gereken neyse o yapılır ama hiçbirimiz savaş istemeyiz. İnşallah komşumuz Ukrayna'da bu işler savaşa gitmeden çözümlenir" dedi.