Avrupa Konseyi'nde ‘Kavala’ ve 'Demirtaş' görüşmesi: Türkiye'ye yaptırım masada
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bugünden başlayarak 2 gün boyunca Türkiye’nin Osman Kavala davasında AİHM'in aldığı kararlara karşı tavrını ele alacak. Komite, Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamamayı da değerlendirecek.
Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi'nde gündem Osman Kavala. Komite bugünden başlayarak 2 gün boyunca yapacağı toplantılarda, Türkiye’nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aldığı kararlara karşı aldığı tavrı değerlendirecek. Bunun yanrı sıra Selahattin Demirtaş davası da masada olacak
AİHM, her iki davada da başvuru sahiplerinin insan haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve Türkiye’den serbest bırakılmalarını talep etmişti. Türkiye'nin bu kararı reddetmesinin ardından AİHM, Kavala dosyasını Bakanlar Komitesi’nin gündemine getirmiş ve Türkiye hakkında “ihlal prosedürü” başlatmıştı. İhlal prosedürüne göre, AİHM kararına uymayan ülke hakkında yaptırım kararı alınabiliyor.
TÜRKİYE'DEN KOMİTEYE İKİ MEKTUP
BBC Türkçe'de yer alan habere göre Avrupa Konseyi’nin icra organı olarak görev yapan toplantı öncesinde Bakanlar Komitesi’ne iki ayrı mektup gönderen Türkiye’nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız yapısının anayasa tarafından güvence altına alındığı, yargı kararlarını etkilemenin ceza gerektiren bir suç olduğu ve yapısı eleştirilere neden olan Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) da bağımsız ve tarafsız işleyen bir kurum olduğu değerlendirmesini yaptı.
Daimi temsilcilik, 28 Kasım’da gönderdiği diğer mektupta, Kavala’nın Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesine göre hükümeti devirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldığını ve kararın kesinleştiğini kaydetti.
DEMİRTAŞ İÇİN "AYM'Yİ BEKLEYİN" TALEBİ
Kavala’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı iki ihlal başvurusu olduğunu anımsatan daimi temsilcilik, Türkiye’nin Avrupa Konseyi ile bu konudaki iş birliğini devam ettirme arzusuna da vurgu yaptı.
Temsilcilik, diğer mektupta ise Selahattin Demirtaş davasıyla ilgili Ankara’nın görüşünü aktarırken, eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunun sonuçlanmadığını, dolayısıyla Bakanlar Komitesi’nin kararı beklemesi gerektiğini bildirdi.