Ayda 50 kez Rusya'ya uçuyorlar
İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlılar, Türk tekstil ürünlerine yoğun talebin olduğu Rusya ile Türkiye arasında ayda 50 kez uçakla seyahat ediyor.
İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlılar, Türk tekstil ürünlerine yoğun talebin olduğu Rusya ile Türkiye arasında ayda 50 kez uçakla seyahat ediyor. Türkiye ve Rusya'da arasında sağlanan vize kolaylığından faydalanan Azerbaycanlılar, hemen her gün 2,5 saatlik uçak yolculuğunu göze alarak Türk tekstil şirketlerinin ürünlerini Rusya'ya taşıyor. Gerçek ismini vermek istemeyen ve kendini Sami olarak tanıtan 35 yaşındaki Azerbaycan vatandaşı, Rus şirketlerin Türk tekstil ürünlerine, özellikle kadın kıyafetlerine büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Yaptığı işin"bavul ticareti" değil, "taşımacılık" olduğunu ifade eden Sami, İstanbul'da yaşayan Azerilerin büyük kısmının geçimini bu şekilde kazandığını belirtti.
Her gün uçak yolculuğu
Ayda 5 bin 800 TL'den fazla kazandığını iddia eden Sami, son üç yıldır neredeyse her gün İstanbul ve Moskova arasında uçtuğunu kaydetti. Sami, Rusya'da, özellikle Moskova'nın güneyindeki Sadovod pazarında sürekli müşterilerinin olduğunu söyledi. Rus girişimcilerin Türk tekstil şirketleriyle temasa geçtiğini ve kargonun kilosuna 15-16 dolar ödediklerini söyleyen Sami, "Eğer ürünler, normal kargo ile gönderilirse kilo başına 5-6 dolar daha az ödeme yapıyorlar fakat ürünlerin Rusya'ya ulaşması 10 günü geçiyor" diye konuştu.
Merkezi İstanbul'da bulunan bir kargo şirketinin Azeri sahibi ise Sami'nin kazancını abarttığını savundu. İsmini vermek istemeyen işadamı, "Her uçuşta 100 dolar kazanıyor olsa bile aynı tutarda da kaybı oluyordur. Müşteri bulmak ve müşterinin güvenini kazanmak o kadar kolay değildir" dedi.
Bavul ticareti, 7,4 milyar dolara ulaştı
Merkez Bankası verilerine göre, sözde bavul ticaretinin 2014 yılında 7,4 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'dan Türkiye'ye gelen özellikle İstanbul'un Laleli semtindeki şirketlerle çalışmaya kişilerle başlayan bavul ticareti, günümüzde hala önemli bir gelir kaynağı kabul ediliyor.
Diğer taraftan, Laleli bölgesindeki birçok firmanın, Moskova'da mağaza ve temsilcilik açtığı belirtiliyor.