AYM'den 'dezenformasyon yasası' kararı: CHP'nin iptal talebinin inceleneceği tarih belli oldu
Kamuoyunda sosyal medya düzenlemesi olarak bilinen dezenformasyonla mücadele teklifinin Meclis'te kabul edilip Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesinin ardından CHP, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürdü. AYM, CHP'nin yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebine ilişkin ilk incelemeyi 26 Ekim'de yapacak.
Kamuoyunda sosyal medya düzenlemesi olarak bilinen dezenformasyonla mücadele teklifi geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilerek yasalaşmıştı. 40 maddelik kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk Ceza Kanunu’na ‘yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ diye yeni bir suç eklendi.
Düzenleme ile internet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alındı. Haber sitelerinde çalışanlar da basın mensubu sayılacak. Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Haber sitelerine yayım durdurma cezası verilemeyecek. Haber siteleri resmi ilan alabilecek. Basın kartı başvurusu, niteliği ve türleri de belirlendi. Buna göre, basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı kimlik belgesi olarak kabul edilecek.
TARTIŞILAN 29. MADDE
Yasanın en çok tartışılan bölümü ise 29. Madde oldu. Muhalefet ve gazetecilik örgütleri sansür düzenlemesi olarak nitelendirdikleri teklife tepki göstermişlerdi. Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik oluşturmak amacıyla gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
CHP'DEN 29. MADDE İÇİN İPTAL BAŞVURUSU
Yasanın kabul edilip yürürlüğe girmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hapis cezası öngören 29'uncu maddenin iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
Dezenformasyonla mücadele yasasının 29. Maddesi:
“Sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.”
AYM, CHP’NİN TALEBİNİ İNCELEYECEK
CHP’nin başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme, CHP'nin talebini Genel Kurul gündemine aldı. Genel Kurul, istemlere ilişkin ilk incelemesini 26 Ekim Çarşamba yapacak. Başvuruda eksiklik tespit edilmezse daha sonra belirlenecek bir günde başvuru esastan görüşülecek.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yürürlüğünün durdurulması istemini ilk incelemede karara bağlayabileceği gibi esas incelemesinde de bu konuda karar verebilecek.
Öte yandan CHP, yasanın tüm maddelerinin iptali için de yine AYM’ye başvuracak.