Bakan Ahmet Arslan'dan PTT'ye personel alımı açıklaması!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan canlı yayında konuştu.
Elon Musk ile yapılan görüşmeye ilişkin Bakan Arslan, "Ülkemize gelmesi önemli. Dünyanın dahi çocuğu. İnsanların hayatıa dokunmakla önemli işler yapıyor. Programlar yapıyoruz. Yeni büyük adımlar atıyoruz. Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini kendisi yapacaktır. Dünyada çok önemli projelerle uğraşan birinin Türkiye'de olması bakanlığımız olarak bizi ilgilenidren boyutu Türksat 5A ve 5B olarak iki uydu yapmak için bugün Elon Musk ile sözleşme imzaladık. Bu uyduların yapılması kadar bu uyduların fırlatılması da çok önemli.
TÜRKSAT 5A UYDUSUNU 2020'DE FIRLATACAĞIZ
Elon Musk'ın sahibi olduğu şirklet firma uydu fırlatma konusunda çok tecrübeye sahip oldular.Türksat 5A ve 5B'yi 9 motorlu yeni roketiyle fırlatmış olacağız. Birini 2020'de diğerini 2021'de. İnsanların olmaz dediği bir çok şey son yıllarda gerçekleştir. Bu önümüzdeki yıllarda akıl almaz şeylerin olacağının göstergesi" dedi.
Bakan Arslan, "Elektrikli otomobil insanlara çok uzak görünüyordu. Artık kullanılıyor. Üretmek, araç kullanamk bir maaliyet ama kullanım maaliyeti çok farklı rakamlar geliyor. Ülkemizin yerli otomobilini yapma yolunda yola çıktığını tarih ve takvim konduğunu konuştuk. Elon Musk'ın uğraştığı farklı bir alan var. Vakumlu sürtünmesiz bir alan oluşturup o tünelin içerisinde tüpün içine yerleştirilen insanların bir yerden bir yere çok hızlı gitmesi. Hayal gibi görünüyor. Havayı çıkarıyorsunuz. Sürtünmesiz alan olupturup istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Bu konu halledilmiş gibi. Burada tek sıkıntı tünelleri delmedeki maliyet" diye konuştu.
"3 YIL İÇİNDE BİTİRİP FIRLATMA AŞAMASINA GELECEĞİZ"
Bakan Ahmet Arslan, "Yakın zamana kadar bizim de uzayda uydumuz olsun mücadelesindeydik. Bu mücadeleyi aştık. Bir çok ülkeye hizmet edebilen uydularımız olsun dedik, öyle oldu. Biz 3 ayrı yörüngede varız. Bunlar çok önemli. Türksat 6A'yı yerli ve milli olarak yapıyoruz. Süreçler başladı. 3 yıl içinde bitirip fırlatma aşamasına geleceğiz" diye konuştu.
"PROJENİN YAPILMASINI İSTEMEYENLER VAR"
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesine ilişkin Bakan Arslan, "Uluslaraarası bir proje yapıyorsanız bunun yapılmasını isteyenler de var yapılmamasını isteyenler de var. Avrupa ile Asya arasında ciddi bir ticaret var. Türkiye'de 3.5- 4 saatlik uçuş mesafesinde 1 buçuk milyar insana erişebiliyor, 50'nin üzerinde ülkeye uçabiliyoruz. Bu taşımadan herkes pay almak istiyor. Çin'den Avrupa'ya seyehat süresini yük ile ilgili söylüyorum 12 ile 15 güne düşürecek. 45 günde yük taşıyanlar bu proje yapılmasın diye herşeyi yapıyorlar. Yaklaşık 4 yıl müzakereleri sürdü. 4 yılın sonunda başladı. Ekonomik boyutunu söyleyelim. Demiryolu hattını kullanan her trenden kilometre başına para alıyorsunuz. Karayolu ve havayolunda da aynı şekilde. Bu yükler ülkeniz üzerinden dağıldığı zaman bu işlemlerden de para alıyorsunuz. Orta Asya ve Çin'de dahil bu yük dağılımının Avrupa'ya daha hızlı gitmesi anlamına geliyor. Bu yüzden yapılmasını isteyen çok olduğu gibi rekabetten dolayı yapılmasını istemeyenlerde çok. Çok anlaşılmıyor olabilir ama zaman içinde ülkemize çok büyük katma değer olacak" dedi.
PTT'YE PERSONEL ALIMINA İLİŞKİN...
PTT tarafından yayımlanan ve başvuruları alınan personel alım ilanı Danıştay'ın aldığı bir kararının durdurulmasına ve atamanın ne zaman yapılacağına dair Bakan Arslan, "Karayollarının gelişmesine bağlı olarak çok sayıda iş makinesi aldık. Bu makine farkını büyütünce teknik personel alacağız dedik. 640 kişiyi başlattık. 640 personele ihtiyacımız var dedik. Maliye Bakanlığı'nın yereri kadar ödenek ayırması lazım. PTT çok daha önemli. PTT çalışan sayısını 2013 hedefimiz 100 bine çıkarmak. Gelelim arkadaşları ilgilendiren kısma. 750 arkadaşımız fiilen işe başladı. 1750 arkadaşımıza mülakatı kazandınız evraklarını teslim edin dedik. Devamında da güvenlik soruşturması başladı. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı. 'Hayır mülakat yapmayacaksınız' diye. Çok yoğun bir çalışmamız var. İnsanlar mağdur olmasın diye sonuç almak istiyoruz. Gün söyleyemiyoruz. Gün koyarsak 1750 arkadaşımızın umutlarıyla oynamış oluruz. onlara sözümüz oldu, bizim derdimiz bu 1700 arkadaşın mesai arkadaşımız olması. 2 bin 500 kişiyle ilgili KPSS puanları çerçevesinde müracatlarını aldık, sıraya dizdik. 'Sizleri mülakata çağıracağız' dedik. Bu kararla o da beklemeye alındı. Her iki işlem de o kararı bekliyor. Uymamız gereken bir prosedür var. Umarım kısa zamnada arkadaşları başlatırız" diye konuştu.
29 EKİM 2018'DE YENİ HAVALİMANI HİZMETE SUNULACAK
3. Havalimanı'nın 1. etabının devreye girmesi durumunda Atatürk Havalimanı'nın durumunun ne olacağına ilişkin Bakan Arslan, "Yolcu sayısı 6 kat artınca, dünyada uçtuğunuz nokta sayısı artınca havacılığın ağırlık merkezi Türkiye. 3. Havalimanı bu şekilde ortaya çıktı. 2019'un ilk çeyreğinde hedefimiz uçağı indirmek. Uçağı test amaçlı indirmeyeceğiz. 1. pist bitti. Onun testini yapacağız. 29 Ekim 2018'de 3. Havalimanını hizmete sunmuş olacağız. Sabiha Gökçen aynı şekilde devam edecek. Atatürk havalimanı ve yeni havalimanının hava koridoru ortak. Eş zamanlık yolculuk yapması imkanlı değil. Jet uçaklar Atatürk Havalimanı'ndan uçabilecekler. Alternatiflere çalışıyoruz. Büyük alanı nefes alacak projeler gerçekleştirerek İstanbullulara hizmete sunmak" şeklinde konuştu.
Bakan Ahmet Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Demiryolu 1950-2003 yılları arası kaderine terk etmişiz. Demir yolları devlet politikası haline geldi. 11 bin demir yolu ağımızın 10 binini tamamen yeniledik. Bir taraftan mevcut hatları iyileştirirken hızlı trenle bizim insanımız da tanışmalı dedi sayın Cumhurbaşkanımız. Halkalı'ya kadar gidelim. Ama biz Pendik'e kadar gidebiliyoruz. 1 yıl daha sabır istiyoruz. Halkalı'dan binen biri Gebze'ye kadar gidebilecek. Haydarpaşa Garı, Yüksek Hızlı Tren Garı olarak hizmet verecek. İhale çalışmalarını yürüttüğümüz Kayseri'yi yapacağız. Ankara'yı Kayseri'ye bağlayacağız. Amcımız ülkenin her yerini demir ağlar ile örmek. Sadece deniz turizmi demiyoruz. Turistler gelsin gezsin istiyoruz. Onlar da tren yolculuğunu çok seviyorlar. Hızlı trenin tadını çıkarabilmek için ağın genişlemesi lazım." Bakan Arslan, "90 milyon TL yasadışı bahis var. Bunu önlemenin yolu yasal yoldan geçiyor. Çalışmalarımız var. Maliye Bakanlığı'na bunu sunacağız. Polisiye tedbirlerle bunun önüne geçmek mümkün değil" dedi.