Tgrt Haber

İlk tahıl gemisi yola çıktı! Bakan Akar: Yarın saat 15'te İstanbul'da olacak

01 Ağustos 2022 10:30 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 12:02
İlk tahıl gemisi yola çıktı! Bakan Akar: Yarın saat 15'te İstanbul'da olacak

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AA'nın canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Odesa Limanı'nda hareket eden ilk tahıl gemisine ilişkin konuşan Akar, geminin yarın saat 15.00 civarında İstanbul'da olacağını söyledi. Bakan Akar, 'tahıl krizinin' çözümü için tek bir yol olduğunu ve onunda boğazlardan geçiş ile çözüleceğini ifade ederken terörle mücadele ve Suriye'ye yeni harekat hazırlığıyla da ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar​, AA'nın canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Ukrayna​'nın Odesa Limanı'ndan bugün yola çıkan tahıl​ gemisine ilişkin konuşan Bakan Akar, geminin yarın saat 15:00 civarında İstanbul​'da olacağını söyledi.

Tahıl krizinin çözüme kavuşmasının oldukça önemli olduğunu belirten Akar, 25 milyon tondan fazla savaş nedeniyle bekleyen tahıl olduğuna dikkat çekti. Akar, bundan sonra yola çıkacak gemilerin de benzer şekilde aksaklık çıkmadan güzergahlarında yol alacaklarını söyledi.

Bakan Akar açıklamalarının devamında terörle mücadele, küresel gıda sorunu, terörle mücadele, Suriye'ye yeni harekat hazırlığı ve ABD ile F-16 görüşmelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Akar'ın konuşmasından satır başları:

Gemi yarın 15.00 civarında İstanbul Boğazı açıklarında demirleyecek. Müşterek heyet gidip yükünü kontrol edecek. Bu protokol bütün gemiler için geçerli olacak.

Bu konun çözüme gidiyor olması oldukça önemli 25 milyon tondan fazla savaş nedeniyle bekleyen tahıldan bahsediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile yaptığı görüşmeler neticesinde çıkan çözüm en optimal çözüm. 

Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek. Rusya’nın da limanlarında tahıl maddeleri ve çeşitli kimyasallar var. Bunların ulaştırılması içinde bizim bir katkımız olursa memnuniyet duyarız. Bizim buradaki Odessa’da bir saldırı oldu. Biz bunu taraflarla görüştük. Bunun tahıl sevkiyatını etkilemeyeceği konusunda beyanda bulundular.

"BU ÇALIŞMAMIZI BM DAİMA DESTEKLEDİ"

BM Temsilcisi bize teşekkür mesajı gönderdi. Bizim çalışmamızı BM daima destekledi. BM bunun başkası tarafından yapılamayacağını bildiği için bizi daima destekledi. Merkez tamamen uyumlu çalışmalarını sürdürüyor. İnsani olan bu faaliyetin aksaksız eksiksiz yürümesini istiyoruz.

"KÜRESEL GIDA SORUNU GÖÇÜ DE TETİKLEYEBİLECEK NOKTADA"

Küresel gıda sorunu göçü de tetikleyebilecek noktada. Afrika'dan Avrupa'ya ve Türkiye'ye ciddi göç dalgasını beraberinde getirebilir. Çözüme gidiyor olması önemli.

Mürettabatımız beklemekte uçakların bakım ikmali yapıldı. Uçaklarımızın provokasyon amaçlı girişim olabilir endişesi ile sükunetle bekliyoruz. En müsait zamanda uçaklarımızı almayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu uçaklarımızı da getirebiliriz.

"BİZİM TEK AMACIMIZ VAR HUDUTLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK"

Terörle mücadelede zaman ve mekan ayrımı yapmaksızın tamamen teröriste yönelik yürütüyoruz. Bizim tek amacımız var ülkemizin vatandaşlarımızın hudutlarımızın güvenliğini sağlamak. Bizim komşularımızın Irak ve Suriye olmak üzere sınırlarına saygımız sonsuz. Bizim tek hedefimiz var terörle mücadele. Terörist nerede bizim hedefimiz orası. Temel prensip bu.

KUZEY IRAK DOHUK'TAKİ SALDIRI

Bizim yaptığımız çalışmalarda sivil insanlar, mahalleler, tarihi-dini yapılar, çevre bizim için dokunulmaz. Musul Konsolosluğumuza yapılan saldırı kimin masum insanlara ateş edebildiğini ispatladı. Bunlar kundaktaki bebeklere kurşun sıkan alçaklar. Bu olayların nasıl yapıldığını herkesin anlaması lazım. Bizim mücadelemizin sadece bizim için değil aynı zamanda Iraklı kardeşlerimizin de güvenliğine büyük katkı sağlayacağını da herkesin görmesi lazım. 

SURİYE'NİN KUZEYİNE HAREKAT HAZIRLIĞI

2011'de Suriye'de kriz çıktıktan sonra ülkemizin sınırlarına karşı çeşitli saldırılar oldu. Camiler bombalandı. Reyhanlı'da insanlar hayatını kaybetti. Kimse tarlasına gidemez oldu. Tel Rıfat ve Münbiç'te unsurlarımıza karşı saldırılar var. Misliyle karşılık veriyoruz. 1 Ocak 2022'den itibaren 2 bin 226 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Hudutlarımızı korumak için, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için nerede ne zaman ne lazımsa bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. 

ÜLKESİNE GÖNÜLLÜ DÖNEN SURİYELİ SAYISI

1,1 milyon civarında Suriyeli kardeşimiz güvenli ve gönüllü şekilde topraklarına döndü. 500 bini de İdlib bölgesine döndü. 

ABD'NİN TERÖRİSTE TAZİYE MESAJI

Bir akıl tutulması, izahı yok bunun. Amerikalı müttefiklerimiz yarın hatırlayınca üzülecekler, 'Çok yanlış bir şey yaptık' diyecekler.  (ABD, PYD/YPG'den vazgeçer mi?) Vazgeçecek. Terörle, teröristle yaşanmaz. Eninde sonunda bunu anlayacaklar.

ABD'DEN F-16 ALIMI 

Amerika toplantı yapacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Biden'le yaptığı temaslarda, yönetimin son derece pozitif olduğunu müşahede ettik. Beklentimiz herhangi bir şart olmaksınız sonuçlanması.  Yunanistan'ın itirazı talihsiz bir girişim. Yunanistan'ın tavrı anormal. F-16'ları vermeyin dediler, Almanya'ya gidip denizaltıları vermeyin dediler. 

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1554005477167714306

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...