Bakan Çavuşoğlu'ndan Batı’ya vize uyarısı: Kasıt var, düzelmezse karşılık veririz
‘Schengen vizesi eziyeti’nin ardından Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin de uzun vize bekleme sürelerinin devam edeceğine ilişkin açıklaması, Ankara’nın tepkisine yol açtı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “kasıt var, düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” dedi.
Son zamanlarda Türk vatandaşlarının Schengen ve ABD vizesi almakta sorun yaşıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaşanan soruna ilişkin açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türk vatandaşlarına 1 yıl sonrasına verilen vizelerin ve bazı başvuruların reddedilmesinin kasti olduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu tepkisini “Bu ülkelerin büyükelçilerine gerekli uyarılar yapılacak. Düzelmezse karşı tedbirler alacağız. Kısıtlayıcı tedbirler. Mütekabiliyet uygulayacağız.” sözleriyle dile getirdi.
Yaşanan vize sorunu için çözüm önerilerinde de bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Yerel personeli artırabilirler. Hepsi vize şirketleri ile çalışıyor. İsteseler çok rahat çözerler, burada çok net kasıt var. Biz bunu görüyoruz. Belgesi yetersiz ise veya istenilen şartları yerine getirmediyse reddedebilirsin. Ama her şey tamam yine reddediyorlar.” diye konuştu.
VİZE ÜCRETLERİ DE RETLER DE YÜZDE 100 ARTI
TÜRSAB Akdeniz Başkanı Ferit Turgut konuya ilişkin TGRT Haber'de şunları söyledi: “İlk etapta uzun randevu sistemi ile süreç başladı. Ancak öyle bir noktaya gelindik ki artık bir kişi 3 ay sonrasını planlamak zorunda kalıyor. İlginç retlerle karşılaştık. 3’üncü pasaportunu dolduran kişilere ret verdiler. Bir yıldır gelen süreç hem sektör hem müşteri hem de vatandaşı mağdur bıraktı. Türkiye’den vatandaşlar en çok Almanya, İngiltere ve ABD’ye başvuruluyor. Bu üç ülkede sıkıntılar daha fazla. 2020’lu yıllarda vize almış kişiler uzun vizeler alabiliyordu, bu süreç 10 ya da 15 gün içinde sonuçlanıyordu. Tamamen değişti. O kadar çok belge ve bilgi vermemiz gerekiyor ki burada kusur ararsanız bulursunuz. Evrak eksiklikleri bahanesiyle redler yüzde 100’den fazla arttı. Bu diplomatik olarak çözülmesi gereken bir konu.” Ücretlerin yüzde 100 arttığına dikkat çeken Ferit Turgut, “Vatandaşlar farklı ülkeler üzerinden istedikleri yere gittiklerinde ise yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalıyor” dedi.