Tgrt Haber

Bakan Fidan'dan İsrail'e Gazze uyarısı: Diplomasi ile çözülmezse başka yollar var

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
18 Kasım 2023 22:36 - Güncelleme : 19 Kasım 2023 13:35
Bakan Fidan'dan İsrail'e Gazze uyarısı: Diplomasi ile çözülmezse başka yollar var

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Cezire'ye verdiği mülakatta Gazze'deki son durumu değerlendirdi. Gazze'deki kuşatmayı kırmak için diplomatik yollara başvurduklarını belirten Bakan Fidan, "Bu yollar işe yaramazsa başka yollar da var" dedi.

Gazze​'ye 7 Ekim'den bu yana bomba yağdıran İsrail ordusunun saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlinin sayısı 12 bini geçti. İsrail'in katliama yol açan saldırılarına bütün dünyada tepkiler yükselirken Türkiye çatışmaların sonlanması için diplomasi trafiğini etkin şekilde yürütüyor.

Çok sayıda ülke ile diplomatik temaslarını sürdüren Türkiye'nin bu trafikteki en etkin isimlerinden biri olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​, El Cezire'ye mülakat verdi.

Fidan, Gazze'de katliam saldırılarının neden olduğu insanlık dramını ve Türkiye'nin çatışmaların sonlanması için attığı adımları anlattı.

"ABD'NİN DESTEĞE DEVAM ETMESİ KÜRESEL KRİZE NEDEN OLACAK"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'le açıkça konuştuğunu ve kalıcı ateşkes istediklerini belirten Bakan Fidan, "İsrail'in yerinden etme politikasını reddettik. İsrail'e mutlak destek ve kalıcı ateşkesi reddetme konusunda Washington'la aynı fikirde değiliz. Katliam ve bombalamalar sürerken Amerika'nın İsrail'e desteği devam ederse, bu küresel bir kriz yaratacaktır" dedi.

"DİPLOMASİ İŞE YARAMAZSA BAŞKA YOLLAR VAR"

İki devletli çözüm olmadan, Gazze’yi kim yöneteceği tarzında bir sorunun tartışılmasını kabul etmediklerini ifade eden Bakan Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gazze zaten savaştan önce yönetiliyordu, şimdi de yönetilmeye devam edebilir. Gazze’nin yönetme problemi yok. Gazze’nin problemi işgal altında olması, bombardımana tutulması. Gazze’de ne elektrik bıraktılar ne su. Alt yapıyı yok ediyorlar, hastaneleri okulları bombalıyorlar. İnsanlar orada yaşayamasın, çekip gitsin istiyorlar.

Ateşkes öncesinde Gazze'de savaş sonrası durum hakkında konuşmayı reddediyoruz. İsrailliler hastaneleri ve okulları bombalayıp yerlerinden ediyor, amaçları Gazze'de can kalmaması. Şimdi kuşatmayı kırmak için diplomatik yollara başvuruyoruz, bu yollar işe yaramazsa başka yollar da var.

"ABD'LİLERLE ANLAŞAMADIĞIMIZ KONU..."

Blinken'a dedim ki: İsrailliler öldürüldüğü zaman nasıl tepki gösteriyorsanız, Filistinliler öldürüldüğü zaman da tepki göstermelisiniz. Çifte standart, dünyadaki sistemin iflas ettiğini gösteriyor. Blinken ile çok açık konuştum. Tam ateşkes istedik. Gazze’deki nüfusun tehcir edilmesini kesinlikle kabul etmediğimizi söyledim.

Bizim Amerikalılarla anlaşamadığımız konulardan biri de şu: İsrail’e kayıtsız şartsız destek çıkmaları, ateşkesi istememeleri. Onlar ateşkes konusunda kesinlikle İsrail'i destekler pozisyondalar. Ama insani ateşkes konusunda bir noktaya gidebildiğimizi düşünüyorum.

İSRAİL'DEKİ NÜKLEER SİLAHLAR

İsrail’in nükleer silahların yayılma anlaşmasına taraf olmamasını kullanarak kendi nükleer kabiliyetini geliştirdiğini görüyoruz ve bu konuda da Amerika'dan, Avrupa'dan büyük destek aldığını da biliyoruz, yani bu bir sır değil.

Bazı çılgın İsrailli politikacıların nükleer silah kullanma yolundaki dillendirmeleri büyük bir problem. İsrail'in nükleer silah sahibi olmaya devam etmesi, nükleer silahla ilgili yarışı artıracak. Bu, bölgenin ve dünyanın lehine olan bir durum değil.

Bölge ya tamamıyla nükleer silahlardan arındırılmalı ya da başka ülkeler bu konuda kendilerini daha güvende hissetmek için adım atmak zorunda kalacaklar, yani buna bir çözüm bulmamız gerekiyor."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...