Tgrt Haber

Bakan Özhaseki açıkladı: 53 yıldır böylesi görülmedi!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TRT Haber
30 Aralık 2023 10:55 - Güncelleme : 30 Aralık 2023 10:56
Bakan Özhaseki açıkladı: 53 yıldır böylesi görülmedi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, son 53 yılın en sıcak kasım ayının yaşandığını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği​ Bakanı Mehmet Özhaseki, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, son 53 yılın en sıcak kasım ayının yaşandığını belirtti.

Bakan Özhaseki, paylaşımında Meteoroloji Genel Müdürlüğü​'nün kasım ayı sıcaklık​ değerlendirmelerini paylaştı. Özhaseki paylaşımında "Son 53 yılın en sıcak Kasım ayını yaşadık. 2023 yılı Kasım ayı ortalama sıcaklığı 12,5 °C olarak ölçüldü. Buna göre, normal sıcaklık ortalamalarının 3,2 °C üzerinde bir sıcaklık gerçekleşti" dedi. 

Kasım ayında en düşük sıcaklığın -15,3 ile Erzurum​'da kayda alındığını açıklaşyan Özhaseki, bu aydaki en yüksek sıcaklığın ise 32,9 ile Manisa'nın Salihli ilçesinde tespit ettik.

İNSANLIK TARİHİNİN EN SICAK YILI 

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), eylül ayında yayımladığı raporda 2023'ün insanlık tarihinin en sıcak yılı olacağını kaydetmişti. Rapora göre, yaz boyunca Kuzey Yarımküre'de küresel sıcaklıkların rekor düzeyde seyretti. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama küresel sıcaklık 16.77 santigrat derece (C) oldu ve bir önceki 2019 rekoru olan 16.48 C'yi geride bıraktı. 

C3S Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, "Yaşadığımız üç ay yaklaşık 120.000 yılın, yani insanlık tarihinin en sıcak ayları" dedi.

Burgess, Kuzey Yarımküre'nin "normal" bir kış geçirmesi halinde, "2023'ün insanlığın yaşadığı en sıcak yıl olacağını söyleyebiliriz" diye konuştu. 

İKLİM ÇÖKÜŞÜ BAŞLADI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ise "İklim çöküşü başladı. Bilim insanları fosil yakıt bağımlılığımızın nelere yol açacağı konusunda uzun zamandır uyarıda bulunuyor" açıklamasında bulunmuştu.

Uzmanlara göre rekor sıcaklıklar daha başlangıç! Önümüzdeki yıllarda dünyanın iklim değişikliği sebepli çok daha felaketlerle yüzleşmesi bekleniyor.

Kaynak: TRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...