Tgrt Haber

Bakan Özhaseki'den deprem çalışmalarına ilişkin net mesaj: 8-9 şiddetinde bile evden çıkmayacağız!

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
29 Temmuz 2023 21:06 - Güncelleme : 29 Temmuz 2023 21:24
Bakan Özhaseki'den deprem çalışmalarına ilişkin net mesaj: 8-9 şiddetinde bile evden çıkmayacağız!

Malatya'daki 'Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem çalışmalarıyla ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Depreme karşı sağlam ve güvenilir konutlar yapacaklarını belirten Özhaseki, "Bu konuda taviz vermeyeceğiz. 8-9 şiddetinde bile olsa deprem anında evimizden çıkmayacağız. Göz yummadan bunu yapacağız" diye konuştu.

Depremlerde büyük hasarın meydana geldiği illerden biri olan Malatya’da 'Yerinde Dönüşüm Projesi' ile ilk kazma vuruldu. Yıkımların büyük olduğu kent merkezinde bulunan tarihi bakırcılar çarşısının yerine Çevre​, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilk etapta 7 bin 600 metre alanda 293 dükkan ve 165 araçlık kapalı otopark inşa edilecek.

Malatya​'da 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamına dahil edilen 'Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  deprem​ çalışmalarıyla ilgili net mesajlar verdi.

Fay kırıklarının geçtiği yerlerde asla inşaat izni vermeyeceklerini belirten Özhaseki, Malatya’nın kent hafızasının korunması için çalışmalarında dikkatli olacaklarını kaydetti.

Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında'Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  deprem çalışmalarıyla ilgili net mesajlar verdi.

"8-9 ŞİDDETİNDE BİLE EVDEN ÇIKMAYACAĞIZ" 

Sağlam ve güvenilir konutlar yapacaklarını söyleyen Özhaseki, konuşmasında şöyle devam etti:

"Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Deprem 8-9 şiddetinde bile olsa evimizden çıkmayacağız. Göz yummadan, tavizsiz şekilde gideceğiz. Bunu yapacağız. Şimdi vatandaşlarımızı rahatlatmak için söylüyorum. Beş katlı bir apartmanda oturan on tane vatandaşımız. Anlaştılar. 

Yüzde yüz anlaşma sağlayamayabiliriz. Olsun önemli değil. Altı kişinin yedi kişinin anlaşması yeterli. Ortak hesap açacağız. Orada işe başlandığında biz para vermeye devam edeceğiz. Sonuna kadar. Velev ki iş yaptırdığınız insan yarıda bıraktı, kaçtı. Arkadaşlar TOKİ olarak devreye gireceğiz, biz endişeniz olmasın. Bir an önce anlaşın ve işe başlayın."

"25 BİN CİVARINDA İNŞAATA BAŞLADIK"

Malatya’da 100 binden fazla bağımsız bölümün yıkıldığını da belirten Bakan Özhaseki, “4'te 3'ü ev 4'te 1'de iş yeri. Şu anda 25 bin civarında inşaata başladık, devam ediyoruz. Bütün bunlar yapılırken işlerimizin yerinde de görülmesi lazım. Bizim rezerv alanlarda başlattığımız inşaatları sizler göremezsiniz ve buralarda böyle beklediği sürece hepimizin psikolojisi de bozulur. Böyle olunca bir taraftan hafriyatları kaldıracağız, bir taraftan da zemin etütlerini yapıp sağlam zeminler üzerinde çarşılarımızı yeniden inşa edeceğiz. Onun içindeki buradayız, onun içindir ki gayret ediyoruz. Ama şuna herkes yemin olsun ki böyle bir felaket bir başka milletin başına gelse kimse bunun altından kalkamaz” diye konuştu.

Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında'Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  deprem çalışmalarıyla ilgili net mesajlar verdi.

"REZERV ALANLARDA İNŞAAT SÜRÜYOR"

Deprem sonrası tüm Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde deprem bölgesindeki yaraların sarılması adına mücadele ettiğini de belirten Özhaseki, yeniden inşa süreci ile ilgili de çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.

Bir taraftan rezerv alanlarda kalıcı konut inşaatlarının sürdüğünü belirten Özhaseki, “Rezerv alanların tamamında hasarları gideremeyiz, Çünkü o kadar elimizde geniş boş hazine arazileri yok. Bir taraftan da sizler bu bölgelerde yaşayanlar kimse hatıralarından, geçmişinden uzaklaşmak istemiyor. İş yeri olarak da konut olarak da herkes yerinde yeniden daha sağlam daha güvenli bir şekilde yapılar yapılsın biz işlerimize bakalım ve devam edelim istiyorlar” şeklinde konuştu.

"23 İLETİŞİM OFİSİ KURULDU"

Depremin yoğun yaşandığı illerde 23 iletişim ofisinin kurulduğunu da belirten Bakan Özhaseki, ayrıca buralarda imar yetkisinin ise bir süreliğine kendilerine geçtiğini söyledi.

Şehir merkezlerinin yeniden eski canlılığına kavuşması adına çalışmalara başladıklarını belirten Özhaseki, şunları söyledi:

“5 binden fazla esnafın işyerinin olduğu bu bölgede bakanlık olarak işe kendimiz başlıyoruz. Sizden de istediğimiz şu, eğer dışarıda veya bu çevrede kendi iş yerlerinizi, evlerinizi yapmak istiyorsanız açıkladığımız bu kredi ve hibeden istifade edin işe başlayın, hiç durmayın. Planlar belli, nerede yapabileceğinizi de söyleyebiliriz. Konutlar için ortalama 500 bin lira hibe 500 bin lira da kredi vereceğiz. Yani 100 m'lik bir ev için bir milyon liraya kadar iş yaptıkça para vermeye devam edeceğiz.

Eğer ev 150 metreden fazlaysa bir milyon 350 bin liraya kadar para vereceğiz. İş bittikten sonra da 2 sene aradan geçecek 10 seneye bölerek hiç faiz koymadan yavaş yavaş paramızın bir kısmını isteyeceğiz. Yani 500 bin lira için 3 bin lira gibi 3 bin 500 lira gibi aylık aidatlarla geri almaya çalışacağız. Ve 8 sene sonra 3 bin liranın ne olacağını herhalde siz de en az benim kadar hesaplarsınız.”

Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında'Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  deprem çalışmalarıyla ilgili net mesajlar verdi.

"SIFIR TOLERANSLA HESAP YAPIYORUZ"

Yerinde dönüşüm noktasında da kırmızıçizgilerinin olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuda da belki yerel yönetimlerdeki, merkezdeki, sizlerin bildiği, seçtiğiniz arkadaşlar dayanamazlar diye imar yetkisini bir müddet üstümüzde tutacağız. Niye? Arkadaşlar, fay kırıklarının geçtiği yerler var. Buralara biz inşaat izni vermeyeceğiz. Üzerine eğer inşaat izni verirsek yarın bir gün en ufacık sarsıntıda çelikten bile yapsanız aşağıdan gelen enerji üstteki yapıyı kesinlikle yıkar. Eğer gördüyseniz televizyonlara da, gazetelere de yansıdı.

Sosyal medyada var. TCDD’nin, demiryollarının, çelik hattını, yani insanların ezemeyeceği, bükemeyeceği o çeliği bile deprem eziyor. Aşağıdan öyle bir güçlü enerji geliyor. O yüzden kimse bu konuda ısrar etmesin. Fay kırıklarına bir daha asla yapılaşma yaptırmayacağız. Zeminde sıvılaşma varsa oraya yapı yapılamayacak. Eğer sel yatağı gibi dere ağzı gibi yerler varsa oralara da yaptırmayacağız. Ve bundan sonra inşaatlar yapılırken, “Ya bir şey olmaz, devam et gitsin” gibi bir mantıkla da olmayacak bu iş. Sıfır toleransla, mimarlık ve mühendislik hesaplarını yapıp işimize bakacağız ki bir daha ağlamayalım”. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...