Tgrt Haber

Bakan Tunç'tan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğluna ilişkin açıklama: Türkiye'de yargılanacak

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
14 Aralık 2023 11:30 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 12:11
Bakan Tunç'tan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğluna ilişkin açıklama: Türkiye'de yargılanacak

Son dakika haberi: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun İstanbul'da karıştığı ölümle kazaya ilişkin konuşan Bakan Tunç, "Sanığın önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelerek yargılama sürecine katılması söz konusu" dedi. Konuya ilişkin CHP lideri Özgür Özel'in eleştirilerine cevap veren Yılmaz Tunç, "Biz vatandaşımızın savunmasını Sayın Özel'e bırakmayız. Sonuna kadar bunu takip edeceğiz" diye konuştu. Bir avukatın savcı odasında paylaştığı fotoğrafla ilgili de konuşan Tunç, hem avukat hem de savcı hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'da karıştığı trafik kazası​ sonucu motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan ve olayın ardından yurt dışına kaçan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu ile ilgli soruşturma hakkında bilgi verdi. Davayla ilgili Somali makamlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirten Bakan Tunç, sanığın önümüzdeki günlerde Türkiye​'ye gelerek yargılanabileceğini duyurdu.

Türkiye'nin gündemine oturan kazayla ilgili CHP lideri Özgür Özel'in eleştirilerine cevap veren Yılmaz Tunç, "Biz vatandaşımızın savunmasını Sayın Özel'e bırakmayız. Sonuna kadar bunu takip edeceğiz, hakkaniyetin ortaya çıkması için çalışacağız" diye konuştu.

Bir kadın avukatın savcı odasından paylaştığı fotoğrafla ilgili tartışmalara değinen Bakan Yılmaz Tunç, "Her ikisi hakkında da soruşturma başlatıldı. Bu tip nahoş görüntülere yargımızda kesinlikle müsaade edilemez" dedi.

Hakem Halil Umut Meler'e yapılan yumruklu saldırıya ilişkin de açıklamalarda bulunan Tunç, 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunda yeniden bir değerlendirme ihtiyacı doğduğuna dikkat çekip, "Birtakım değişiklikler gerektiğini tespit ettik. Bu konuda taslak çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Konunun tüm taraflarıyla görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Tüm taraflarla hazırladığımız ve ihtiyaçları ortaya koyduğumuz taslağı TBMM'de milletvekillerinin takdirine sunacağız" dedi.

Bakan Tunç'un açıklamalarından satır başları şöyle:

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLAN SAVCI VE AVUKATA SORUŞTURMA

"Gerekli soruşturma açıldı. Olmaması gereken bir görüntü adliyelerde. Hem savcı ile ilgili hem de ilgili avukat hakkında da baroya suç duyurusunda bulunuldu. Bu tip nahoş görüntülere, fotoğraflara yargımızda kesinlikle müsaade edilemez. Bu tür görüntülerle yargının da yıpratılmasına müsaade edemeyiz. Gerekli soruşturma hem savcı hem avukat açısından başlatıldı. Barolar Birliği'nden beklentimiz bu tür durumlarda hassasiyetle davranılması ve gerekli soruşturmaların yapılması.

Bakan Tunç'tan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğluna ilişkin açıklama: Türkiye'de yargılanacak

SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLUNUN KARIŞTIĞI KAZA

Bizim önceliğimiz vatandaşımızdır. Vefat eden vatandaşımızın hakkını hukukunu korumak, geriye kalanlara sahip çıkmak bizim vazifemiz. Özellikle kazayla ilgili ilk rapora göre tahliye kararı verilmiş ama sonrasında ortaya çıkan görüntülerle tekrar müdahale edildi ve ikinci rapor alındı. İkinci raporda sürücünün kusurlu olduğu belirlendi. Şimdi iki rapor arasındaki çelişkiyi gidermek için de Adli Tıp Kurumu'na gönderildi dosya, onların raporu bekleniyor.

Bu süreç içerisinde Somali adli makamlarıyla görüşmeler gerçekleştirdik. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde sanığın Türkiye'ye gelmesi ve yargılama sürecine katılması söz konusu olacak. Biz vatandaşımızın bir yabancı karşısında bu şekilde hakkının hukukunun kaybedilmesine müsaade etmeyiz. 

ÖZGÜR ÖZEL'İN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Özellikle son günlerde sosyal medya da dahil olmak üzere eleştiriler var. Bu konu malzeme yapılmaya çalışılıyor. CHP lideri Sayın Özgür Özel de bu konuda eleştirilerde bulunmuş. Biz vatandaşımızın savunmasını Sayın Özel'e bırakmayız. Sonuna kadar bunu takip edeceğiz, hakkaniyetin ortaya çıkması için çalışacağız. 

Bu kapsamda Somali Adalet Bakanı ile de görüştüm. Onlar da iyi niyetle baktılar olaya. İnşallah yakın bir süreç içerisinde bu konu, özellikle yargılama süreci başlamış olacak. Tabii adli tıptan gelecek rapor çerçevesinde takdir elbette yargımızındır.

HALİL UMUT MELER'E YUMRUKLU SALDIRI

Ankaragücü-Rizespor maçında çıkan olayları tasvip etmemiz mümkün değil. Sporun bir kardeşlik olduğunu düşünürsek bu görüntülerin bu kardeşliğe zarar verdiğini düşünüyoruz. Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi noktasında kanunumuz var. Bu kanunun tam anlamıyla uygulanması için kararlılığımızı sürdüreceğiz. Tabii 2011'de yürürlüğe giren 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunda önemli yaptırımlar var.

Bu yaptırımlarla ilgili süreç içerisinde uygulama neticesinde ortaya çıkan ihtiyaçlar var. Spor sahalarına müsabaka öncesi, müsabaka esnasında ve sonrasında sporda şiddeti teşvik eden, sahaya yasaklı madde sokan, tribünlerde tehdit ve hakaret içerikli slogan atan, hakemlere yönelik şiddete teşvik edici beyanlarda bulunanlar için bu kanunda yaptırımlar belirlenmiş. Ancak bu yaptırımların uygulamada ortaya çıkan sorunlarını ortadan kaldırmak için yeniden bir değerlendirme ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda bir çalışma başlattık. Kanundaki yasak fiillerle ilgili cezai yaptırımların artırılması, cezalarda caydırıcılığın sağlanması, bu olayların bir daha yaşanmaması için birtakım değişiklikler gerektiğini tespit ettik. Bu konuda taslak çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Konunun tüm taraflarıyla görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Tüm taraflarla hazırladığımız ve ihtiyaçları ortaya koyduğumuz taslağı TBMM'de milletvekillerinin takdirine sunacağız. Takdir tabii ki Meclis'in.

Olayın hemen ardından adli soruşturmayı başlattık. Çünkü hepimizi derinden sarsan görüntülerdi. Dolayısıyla hemen adli soruşturmayı, gözaltı sürecini başlattık. Sonrasında da mahkeme tutuklama kararına başvurdu. Bundan sonraki süreçte de yargılama sürecini hep beraber takip edeceğiz. Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi noktasında kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...