Bakan Yerlikaya, ülkesine dönen Suriyelilerin sayısını açıkladı
Son dakika haberi: İçişleri Bakanı Yerlikaya, 2017'den itibaren 763 bin 443 Suriyelinin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde ülkelerine döndüklerini açıkladı. Bakan Yerlikaya, Esad rejiminin sona ermesinin ardından geri dönüşlerin 7 kat arttığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyelilerle ilgili verdiği talimatı da açıklayan Yerlikaya, gönüllü dönüş yapmak isteyen ailenin bir ferdine 6 ayda 3 kez giriş çıkış yapma hakkı verileceğini söyledi.
Suriye'de Beşar Esad rejiminin sona ermesinin ardından Türkiye'deki milyonlarca Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüp dönmeyeceği merak konusu oldu. Hükümet sığınmacıların güvenli ve onurlu bir şekilde dönüşü için gerekli çalışmaların yapıldığını açıklarken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ülkesine geri dönen Suriyelilere ilişkin bilgi verdi.
İŞTE ÜLKESİNE DÖNEN SURİYELİ SAYISI
Bakan Yerlikaya, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. Önemli açıklamalarda bulunan Ali Yerlikaya, 2017'den itibaren 763 bin 443 Suriyelinin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde ülkelerine döndüklerini bildirdi.
ESAD'DAN SONRA GERİ DÖNÜŞLER 7 KAT ARTTI
Bakan Yerlikaya, son 15 günde Suriye'ye dönenlerin sayısının 25 bini geçtiğini belirterek, bu sayının 7 kat arttığını açıkladı. Yerlikaya, ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin Göç İdaresi Başkanlığı internet sayfasından başvuru yapabileceğini, aynı gün içerisinde randevu verildiğini söyledi.
ERDOĞAN'DAN SURİYELİLER İÇİN TALİMAT: HER AİLEYE O HAK TANINACAK
Öte yandan Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 1 Ocak-1 Temmuz 2025'te Suriyeli sığınmacılara hazırlık için her aileden bir kişiye 3 giriş çıkış hakkı tanınacağını belirtti.
Gönüllü dönüş yapmak isteyenler için 'öncü göçmen'in önden gitmesi konusunda talebin olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Bu talebi Cumhurbaşkanı'mız, son derece insani, makul bir talep olarak değerlendirdi, bize talimat verdi. Biz de bununla ilgili hazırlıklarımıza hemen bugün sabah itibarıyla başlıyoruz. 1 Ocak'tan itibaren de hemen bununla ilgili önden bir aile ferdinin veya diğer belirlenen ferdinin gitmesi ile ilgili. 6 ayda 3 kere giriş çıkış yapabilecek, 1 Ocak-1 Temmuz arasında" diye konuştu.
SIĞINMACILAR EŞYALARINI DA SURİYE'YE GÖTÜREBİLECEK
Suriyelilerin ülkelerine giderken yanlarında ne götürebileceğine, Türkiye'de satın aldıkları eşyalarını ve benzeri şeyleri nasıl taşıyacaklarına ilişkin bilgiler veren Yerlikaya, daha önce Suriyelilerin beraberlerinde nakliye araçlarıyla taşıdığı eşyaları sınır kapısında indirip, sınırın diğer tarafında başka bir araca yüklemek zorunda kaldığını anlattı.
Şimdi bunu kolaylaştırmak istediklerinin altını çizen Yerlikaya, "Dedik ki, 'bu insanlar evlerinde ne varsa hepsini oraya götürsünler.' Çünkü orada imkan yok. Şimdi A ilinden gönüllü dönüş yapan bir Suriyeli, eşyalarını araca yükledikten sonra bunların kayıtlarıyla beraber tamamını o araçla Suriye'nin içinde hangi il, ilçedeyse evinin önüne kadar götürebilecek" dedi.
Bakan Yerlikaya, bu adımın sadece ev eşyalarıyla ilgili olmadığını da belirterek, şunları kaydetti:
"Onun yanında eğer iş yeri, dükkanı onlar varsa oradaki eşyalarını da götürebilecekler. Bunun haricinde araçları var, 200 binin biraz üzerinde. Bu araçlarla ilgili de yine Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bir yazısı oldu. Burada noterden aracın kaydını düşürüp ki daha sonra üzerine vergi tahakkuku devam olmasın, gelmesin diye. Bu araçları da oraya götürebilsinler. Çünkü orada bunlar da ihtiyaç. Böyle bir şeyleri yok. Buradan giderken kaydı düşürüyor buradan. 'Ben artık bu aracı sadece orada kullanacağım diyor.' O aracı da karşı tarafa giderken götürmesine de imkan tanıdık."
EN ÇOK SIĞINMACI OLAN İLLER
En çok sığınmacı bulunan şehirlere ilişkin de bilgi veren Bakan Yerlikaya şöyle konuştu:
"Her birinin adreslerini güncel ve her birinin nerede oturduğunu biz biliyoruz. Öyle bir tahkikat yaptık ki İstanbul'da şu anda 506 bin Suriyeli var. Gaziantep'te ikinci sırada 409 bin, Şanlıurfa'da 244 bin, Hatay'da 219 bin, Adana'da 211 bin. Burada sayı olarak en fazla İstanbul'dan başlayıp ilk 20'yi veriyoruz ama oransal olarak yani Suriyeli sayısının ilde yaşayan toplam nüfusa oranı en fazla olan il Kilis, Kilis'te yaşayan nüfusun yüzde 29'u Suriyeli. Gaziantep'te yüzde 16 civarında, Hatay'da yüzde 12,5, Şanlıurfa'da yüzde 10, Mersin'de yüzde 8,79 olarak dağılımını bu şekilde görüyoruz. İstanbul tabii kendisi 16 milyon olduğu için orada sayı olarak 500 binin üzerinde olmasına rağmen yüzde 3 görünüyor.
Doğal olarak en çok sayı olarak bulunulan illerden gitmesi beklenir, netice de o şekilde. Birinci sırada Gaziantep var. Gaziantep'ten gidenler 3 bin 378, son iki haftalık veri bu, dünkü veri yok. Hatay 3 bin 206, İstanbul 2 bin 438, Mersin 1746 şeklinde."
Çok güzel bu gelişmeler. İnsanlar kendilerine ait ülkelerine dönmeyi istediklerinde onları desteklemek çok önemli. Ülkemizdeki bu adımlar sayesinde insanlar daha iyi bir hayat için fırsatlar bulabiliyor.