Tgrt Haber

Bakan Yumaklı 'Bir damla da sen ol' dedi tasarrufa çağırdı: Kuraklık tehlikesinin vurduğu bölgeyi açıkladı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
17 Kasım 2023 13:11 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 13:42

Dünyanın sorunu haline gelen küresel ısınma ve beraberindeki kuraklık su kaynaklarını tehlikeli sınıra çekti. Barajlardaki suyun azaldığını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Bir damla da sen ol" diyerek tasarruf çağrısında bulundu. Vatandaşları tasarrufa çağıran Yumaklı, su kaynaklarında yüzde 20 azalma olduğunu söyledi. Yumaklı temiz su açısından en sorunlu bölgenin Marmara olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı​, Türkiye​'nin kuraklık​ problemiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek önümüze çıkması muhtemel sorunları açıkladı. Bakan Yumaklı, "2030’da su kaynaklarımızın yüzde 20 azalması öngörülüyor" derken "Bir damla da sen ol" diyerek tasarruf çağrısında bulundu. 

Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde düzenlenen "Su Verimliliği Seferberliği" bilgilendirme toplantısında konuşan Yumaklı, önümüzdekş yıllarda kuraklığın açacağı sorunların daha sert hissedileceğini söyledi. 2030 yılında Türkiye’nin kaynaklarında yüzde 20 oranında azalma olacağını belirten Yumaklı, herkesi su tasarrufu konusunda bilinçli olmaya davet ederek, seferberlik çağrısında bulundu. 

EN SORUNLU BÖLGE MARMARA

Tarlı su kaynaklarının sadece yüzde yüzde 2,5 olduğunu söyleyen Bakan, "Bugün, küresel ölçekte son derece yıkıcı bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı iken, tatlı su kaynaklarının oranı sadece yüzde 2.5. Bunun da ancak yüzde 1’i kullanılabilir durumda. Dünyada 2.2 milyar insan ise farklı seviyelerde içme suyuna erişimden yoksun. Birleşmiş Milletler tarafından geçtiğimiz 5 yılın son 170 yıldaki en sıcak dönem olduğu vurgulanıyor. Sibirya’da bile 38 dereceyi bulan sıcaklıkları görüyoruz. Artık tüm dünyada kuraklık da deprem ve sel gibi bir afet niteliğinde" diyerek krizin boyutunu gözler önüne serdi. 

Dünyada görülen iklim krizinin olumsuz etkilerinden en kırılgan şekilde yaşayan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yumaklı, "Ülkemizde son 10 yılda kurak yıllar yaşanırken, kuraklıkların şiddetleri ve süreleri de uzamaya başladı. Önümüzdeki 26 yıl içinde sıcaklıklarda artış, yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış bekleniyor. Ekim ayında sona eren 2023 su yılında yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6 düştü. En fazla azalma yüzde 25 ile Marmara Bölgesi’nde kaydedildi. Yağışlar, Hatay’da yüzde 55’e, Edirne ve Tekirdağ çevrelerinde yüzde 40’a varan azalmalar gösterdi. Aral Gölü son 50 yılda eski büyüklüğüne oranla yüzde 90 küçüldü. Akşehir Gölü yüzeyi alanı, 2000 yılından bu yana üçte iki küçüldü" ifadelerini kullandı. 

Bakan Yumaklı 'Bir damla da sen ol' dedi tasarrufa çağırdı: Kuraklık tehlikesinin vurduğu bölgeyi açıkladı 
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 

2030 YILINDA KAYNAKLARIMIZ YÜZDE 20 AZALACAK

Bakan Yumaklı, önümüzdeki yıllarda artan nüfusla birlikte kullanımın hızlanacağını söyleyerek, "Bu gidişle 2030 yılında yani sadece 6 yıl sonra bu oran 1000 metreküp altına düşecek ve ülkemiz su kıtlığı​ çeken ülkeler sınıfına girecek. Yine 6 yıl sonra nüfusumuzun yarısı, sulu tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 80’i su yetersizliği tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Kadim zenginlikleri barındıran eşsiz coğrafyamızda, bugüne kadar bilinenin aksine, artık su kaynaklarımız kısıtlı hale gelmiş durumda. 2030 yılına geldiğimizde ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artması, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalması öngörülüyor" dedi. 

"VATANDAŞLARIMIZI HASSAS OLMAYA DAVET EDİYORUZ"

Bakan Yumaklı konuşmasını, "Bu çalışmalar devam ederken diğer yandan belediyelerimizin su kayıplarını azaltmalarını, gri su, yağmur suyu, arıtılmış atık su gibi alternatif su kaynaklarını kullanmalarını, çiftçilerimizin ürünlerini modern sulama sistemleriyle buharlaşmanın az olduğu saatlerde sulamalarını, sanayicilerimizin su verimli teknik ve teknolojilerini kullanmalarını ve vatandaşlarımızın ise günlük su kullanım alışkanlıklarında daha hassas olmalarını bekliyoruz. Artık harekete geçmenin zamanıdır. Risk afete dönüşmeden hep birlikte yönetelim. Bu seferberlikte 'bir damla da sen ol' diyoruz. Herkesi su kaynaklarımız için ortak kaygıda ve katkıda buluşmaya, suyumuz ve geleceğimiz için el ele vermeye davet ediyorum" diyerek sonlandırdı. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...