Tarım ve Orman Bakanlığı yılbaşı öncesinde 81 ilde denetimlerini arttırdı. TGRT Haber’de Tarım ve Orman Bakanı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, denetimleri arttırdıklarının altını çizerek “Özellikle yaş pasta, çerez, beyaz et alırken paketli ve etiketli ürünleri tercih etsinler” dedi.
Tarim ve Orman Bakanligi yilbasi öncesinde hem vatandaslarin sagligi açisindan hem de vatandaslarin sagligi açisindan firsatçilara imkan vermemek açisindan denetimlerini artirdi. Özellikle yilbasinda tüketimi artan unlu mamuller, içecek, kuruyemis gibi ürünleri üreten firmalara yönelik denetimler yapiyor. Peki nelere dikkat etmeliyiz, neleri görürsek o ürünleri almamaliyiz? Tarim ve Orman Bakani Gida ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, TGRT Haber’den Zuhal Ketir’in sorularini cevapladi.
Dilber, halkin güvenli gidaya ulasmasi açisindan yil boyu denetimleri devam ettirdiklerini söyledi. “Bu açidan yilbasinin yaklasmasi özel bir önem addediyor” diyen Dilber, sunlari söyledi: “Yilbasini gerek evde gerekse eglence mekanlarinda geçirecek vatandaslarimiz herhangi bir gida yönünden sikinti yasamamasi noktasinda denetimlerimizi bugün 81 ilde yeni bir denetim programini baslattik. Es zamanli bir program. Yilbasinda evde geçirilecek insanlarimiz genellikle beyaz et sektöründe hindi veya tavuk tercih eder. Bu gruplarda bir talep oluyor. Biz de bu talebin farkindayiz ve su anda özellikle soguk zincir, muhafaza edilmis ürünleri almalari noktasinda tüketicilerimizi uyariyoruz. Soguk zincirin bozulmadan satilmasi bizim açimizdan önemli. Diger taraftan unlu mamullerde pasta önemli. Hijyenik sartlarda üretilmesi bizim açimizdan çok önemli. Tabii ki halkin bir kuruyemis sektöründe de talep artiyor. Ayrica alkollü içecekler de bu gurupta. 81 ilde denetimlerimizi artiracagiz. Halkimizin bilindik ürünlere yani üzerinde etiket ve hijyenik sartlar yönünden temiz olduguna inandigi ürünleri tercih etmesin öneriyoruz.”
Vatandaslarin herhangi bir problem görmesi durumunda bakanligi bilgilendirilmesini isteyen Dilber, “Kuruyemislerde özellikle paketli ürünler tercih ediliyor ama paketsiz olan ürünlerde de hijyen sartlari önemli. Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü olarak ürünlerin içerigiyle ilgileniyoruz, analizler yapiyoruz. Paketli ve etiketli ürünleri tercih etsinler. Yas pasta üretildigi yerde satiliyordur. Etiket bilgilerinde kaynagi belli olan ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz. Merdiven alti üretimlere denetimler yapiyoruz. Kaynaginin belli oldugu yerlerden gelen ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz” önerisinde bulundu.
Bal ve zeytinyagiyla ilgili sosyal medyada çok fazla sehir efsanesi olduguna dikkat çeken Dilber, bal ve zeytinyaginin analiz yapmadan taklit mi gerçek mi olup olmadigini anlamanin zor oldugunu söyledi. “Hem bal hem zeytin yaginda son dönemde denetimlerimiz çok fazla arttirdik” diyen Dilber, sunlari söyledi: “Zeytin yag ile 3 haftada 17.000 denetim yaptik. Cezalar kesildi. Çok büyük miktarlarda ürünlere de rastladik. Balin analizi için laboratuvarda olan bir yeni bir cihazimiz var. Bundan sonra daha etkin mücadele edecegimize inaniyoruz.”