BM'ye geçit yok! Barış Gücü'ne KKTC polisinden engel
KKTC'nin Pile-Yiğitler yolunu hayata geçirmek için başlattığı projeye Birleşmiş Milletler Barış Gücü engel olmaya çalışırken KKTC polisi bu kez 'dur' dedi. KKTC polisi BM askerlerine geçit vermezken KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM'ye resti çekti. Tatar, "Son derece kararlıyız. Kıbrıs Türk'tür Türk kalacak!" dedi.
Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), "Pile-Yiğitler Yolu Projesi"ne BM'nin baltalama çalışmaları sürüyor. Barış Gücü askerlerinin, KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunmasına ilişkin KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan yeni açıklama geldi. Prejeyi tamamlamak için kararı olduklarını söyleyen Tatar, "Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacak!" dedi.
BM ASKERLERİ YEŞİL HAT ÜZERİNDE BEKLİYOR!
İki gün önce Rum Yönetimi'nin baskısıyla projeyi engellemek için çalışma sahasına beton bloklar yerleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün araç ve barikatları, Türk askeri ve KKTC güvenlik güçlerine ait iş makineleri alandan kaldırıldı. KKTC yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nde işçiler, bugün çalışmalara devam etti. Çalışmaları izlemek amacıyla bölgede bulunan BM Barış Gücü personeli, KKTC tarafının öngördüğü Yeşil Hat üzerindeki bölgede beklemeye devam ediyor.
KKTC'DEN BM'YE GEÇİT YOK
KKTC polisinin güvenliğini sağladığı çalışmalarda BM personel ve araçlarının hiçbir şekilde KKTC topraklarında bulunan çalışma alanına girmesine izin verilmiyor.
"PİLE HALKININ KKTC'YE GEÇMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ"
A Haber'e konuşan Ersin Tatar, Pile halkının KKTC topraklarına geçmesi için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
Tatar, bölgedeki son durum hakkında şunları söyledi:
"Pile-Yiğitler yolunu bitirmede son derece kararlıyız. İstişaremizi de yaptık, KKTC olarak bizim kendi sınırlarımız içerisinde olan bölgeden yolun geçilmesiyle Pile halkının KKTC topraklarına çoluk çocuğu, yaşlısı her türlü insanımızın acil durumlarda da çok kısa zamanda geçmeleri en büyük temennimiz ve dileğimiz. Bu 25 yıldır konuşulan bir konu. 25 yıl daha hala daha bir çözüm önerisi konulamadı.
"BARİKATLAR SADECE KKTC TARAFINA"
Şu anda mevcut yoldaki İngiliz üsleri üzerinden KKTC'ye geçiliyor ama İngiliz üsleri bölgesinde tekrar bir barikat var o barikatı geçmeleri ve daha sonra yoğunluk arttığında 10 dakikalık yol 1 saatte gidiliyor. Bu zamanın azaltılması için sağlıklı geçişleri için ki Pile'den Güney Kıbrıs'a hiç barikat yok dümdüz ara bölgeden de geçip gidiyorlar. Bizim bu tarafta şu anda uzun zamandır üzerinde konuşulan bu Pile-Yiğitler yolu projesi elbette son bölümünde 1,5 – 2 kilometre kala bir ara bölge var.
"SONUNA KADAR MÜCADELE VERECEĞİZ"
O son bölümde de artık insaniyet adına elbette herhalde kimsenin itiraz etmeyeceği bir durum olur. Ama orada yaşayan Kıbrıs Türkünün KKTC'ye gelip gitmelerini temin edebilmektir. Buna kim karşı çıkabilir. Kimse karşı çıkmaz diye normalde düşünürken işte böylesine bir acı tabloyla karşı karşıya geldik. Niyet oradaki yaşayan Türklere yardımcı olmak değil niyet onların benim kanaatim zaman içerisinde Pile'yi terk etmeleri. Niyet bu. Sonuna kadar mücadele vereceğiz. İnsani projenin hayat bulmasıyla oradaki halk rahat edecek.
"AMACIMIZ İNSANIMIZIN RAHAT YOLCULUĞU"
İşlerin arbede boyutuna kadar geleceğini düşünmemiştik" ifadelerini kullanan Tatar, "Bu işin kabul edilir tarafı yok. BM'nin bu işi büyütmesi Rumların tepkisini önlemek için. Ne tapu istiyoruz ne de başkasının toprağında gözümüz var.