Tgrt Haber

Bartın'daki maden faciasında patlama anına ilişkin ses kaydı ortaya çıktı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
16 Ocak 2023 12:22 - Güncelleme : 16 Ocak 2023 16:04

Bartın’ın Amasra ilçesinde grizu kaynaklı meydana gelen patlamada, 42 madencin şehit olmuştu. Türkiye'yi hüzne boğan faciada patlamanın yaşandığı anlarda kayıt altına alınan ses kayıtları ortaya çıktı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra​ Müessesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen faciada 42 madenci şehit​ olmuştu. 10 madencinin de yaralandığı patlamaya ilişkin yürütülen soruşturmada ihmaller zincirleri tespit edilmiş onlarca kişi gözlatına alınmıştı. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca 8'i tutuklu 24 kişi hakkında hazırlanan fezlekede, tutuklu bulunan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında "olası kastla öldürme" suçundan 42 kez, "olası kastla yaralama" suçundan 10 kez ayrı ayrı olmak üzere toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. Diğer 4'ü tutuklu 20 şüphelinin ise "taksirle ölüme sebep olma" suçundan 15'er yıla, "taksirle yaralama" suçundan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. suçundan 15'er yıla, "taksirle yaralama" suçundan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

-300 KOTTAKİ MADENCİLERİN SES KAYDI ORTAYA ÇIKTI

Maden kazasıyla ilgili incelemeler devam ederken patlamanın yaşandığı dakikada Merkez Gaz İzleme Operatörü ile -300 kottaki madenciler arasında geçen ses kaydı ortaya çıktı.

"DERHAL AYAĞI BOŞALTIN"

Soruşturma dosyasında da yer aldığı iddia edilen ses kaydında Merkez Gaz İzleme Operatörünün madencilere, “derhal ayağı boşaltın” talimatı verdiği duyulurken talimatı alan madencinin ise çevresindeki madencilere, “Ayağı Boşaltın” diye bağırdığı duyuluyor.

İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMADI

Öte yandan  Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekede, maden ocağında ve işlerinde tecrübeli olan şüphelilerden Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu'nun, dahil oldukları yönetim ve karar alma süreçleri kapsamında gerekli teknik altyapı oluşturulmadan, yeterli yatırım yapılmadan ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlamadan maden ocağında üretimin devam etmesine izin verdiklerine dikkat çekildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...