Tgrt Haber

Son dakika! Bartın'daki maden faciası soruşturmasında tutuklu sayısı 8'e yükseldi

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: İHA, AA
31 Ekim 2022 10:50 - Güncelleme : 09 Kasım 2022 16:47

Son dakika haberi: Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK'ya ait maden ocağında meydana gelen ve 41 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 24 şüphelinin emniyetteki sorgusu tamamlandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 9'u serbest bırakıldı. Müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi ve İşletme Başmühendisi Mehmet Tural'ın da tutuklanması ile sayı 8'e yükselirken 6 kişinin mahkemesi devam ediyor. Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapor da, Başsavcılığa gönderildi. Bilirkişi raporunda yer alan "Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsaydı ve Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi" ifadeleri dikkat çekti.

14 Ekim günü Bartın​'ın  Amasra​ ilçesinde TTK​'ya ait maden ocağında meydana gelen faciada 41 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sürüyor. Aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

ADLİYEYE SEVKLER TAMAMLANDI

Amasra Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri tamamlanan 22 şüphelinin adliyeye sevki gerçekleştirildi. Emniyette ifadeleri tamamlanan son iki isim olan İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve başmühendis Mehmet Tural da işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Böylelikle hakkında gözaltı kararı verilen 25 şüpheliden 24'ü emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan 1. kartiye vardiya nezaretçisi Umut Akgül'ün İstanbul'da tedavi gören bir yakınına refakatçilik yaptığı ileriki süreçte gözaltına alınacağı öğrenildi.

Son dakika! Bartın'daki maden faciası soruşturmasında tutuklu sayısı 8'e yükseldi

SERBEST BIRAKILANLARIN SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

Adliyeye sevk edilen isimlerden emniyet şefi Ferhan Güneş, idari ve mali işlerden sorumlu müessese müdür yardımcısı Süleyman Sırrı Bayraktar, elektrik mühendisi Hüseyin Ogan, 2. kartiye şefi Şenol Kaya, hazırlık şefi Selami Yeşilsu, elektro mekanik şube müdürü Mehmet Güneş savcılıkça ifadelerinin alınmalarının ardından serbest bırakıldı.

1. ve 2. KARTİYE MÜHENDİSLERİ TUTUKLANDI

Amasra Adliyesi'nde sorguları tamamlanan 1. kartiye maden mühendisi İbrahim Hakan Mengeş ile 2. kartiye maden mühendisi Levent Aydın hakkında tutuklama kararı verildi. Amasra Adliyesi'nde işlemleri tamamlanan iki mühendis tutuklanarak polis nezaretinde cezaevine gönderildi.

11 İSMİN ADLİYEDEKİ SORGUSU SÜRÜYOR

Öte yandan Amasra Adliyesi'ne sevk edilen TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, elektromekanik baş mühendisi Serkan Özdoğan, maden mühendisi Recep Orhan, sondaj şefi Tayfun Uça, jeoloji mühendisi Hakkı Oğuz Karakuş, emniyet mühendisi Şahan Kahraman, emniyet vardiya nezaretçisi Mustafa Olgun, gaz izleme maden teknikeri Mehmet Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, Maden Mühendisi Hidayet Gökdere ve İşletme Başmühendisi Mehmet Tural'ın sorguları sürüyor.

TUTUKLU SAYISI 8'E YÜKSELDİ

Amasra maden faciasında tutuklu yasısı 8'ye yükseldi. Zanlılardan adliyeye sevk edilen müessese müdürü Cihat Özdemir, müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, işletme başmühendisi Mehmet Tural, ikinci kartiyeden sorumlu maden mühendisi Levent Aydın, birinci kartiyeden sorumlu maden mühendisi İbrahim Hakan Mengeş, iş güvenliği şube müdür vekili Volkan Soylu ve emniyet mühendisi Şahan Kahraman tutuklandı. 6 kişinin mahkemesi devam ediyor

BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU HAZIRLANDI

Öte yandan maden, jeoloji, jeofizik, elektrik ve makine mühendisleriyle iş güvenliği uzmanından oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı 28 sayfalık ön inceleme raporu, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Raporda, 41 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı olaya ilişkin, "İş kazası, -320 Kalın Damar Tavan Yolu'ndaki patlatma çalışması kaynaklı olarak meydana gelmiş, grizu ve kömür tozu patlamasını içeren bir patlamadır" ifadesi kullanıldı.

Raporda "Havalandırma" başlığı altında şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"TTK'ye bağlı ATİM'de (Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi) maden havalandırmasının iyileştirilmesine dair hayata geçmeyen yatırım ve iyileştirme projeleri, kazanın meydana gelmesinde önemli rol oynamıştır.Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesindeki en temel unsurdur. Ocak içinde yeterli miktarda ve hızda hava dolaşımı sağlanamamış, bu nedenle yanıcı, patlayıcı gazları ve tozları insanların çalıştığı ve bulundukları yerlerde seyreltme ve hızla ortamdan uzaklaştırma görevi yerine getirilememiştir. Merkezi gaz izleme sisteminden alınan veriler incelendiğinde metan seviyelerinin müteakip defalar uzun süre boyunca yüzde 1,50 ve yüzde 2'nin üstünde kaldığı, neredeyse rutin olarak yüzde 1,50'yi, düzenli olarak da yüzde 2'yi aştığı için potansiyel patlayıcı metan seviyeleri oluşmuştur. Teknik olarak metan gazının alt patlama limiti olan yüzde 5'i geçtiği durumlar da yaşanmıştır ancak tertip defterler incelendiğinde ikaz ve alarm seviyelerinde maden ocağının kısmen dahi olsa boşaltılması yönünde bir önlem alındığı ve üretim miktarlarında bir azalma olduğu görülmemiştir. Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsaydı olayın meydana gelmesi önlenirdi."

"METAN DRENAJI UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLSAYDI KAZA ÖNLENEBİLİRDİ"

"Metan Drenajı" başlığında da "TTK'ye bağlı ocaklarda metan drenajı uygulaması yapılmamaktadır. Bu durum yaşanan kazanın, yetersiz ve etkisiz havalandırma ile birlikte temel nedenlerinden biridir. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi" ifadelerine yer verildi.

Rapordaki "Kömür Tozu Mücadelesi" başlığında ise "-320 Kalın Damar galerisinde meydana gelen grizu patlamasının kömür tozu patlaması ile ocağa yayılması, yaşanan kazanın boyutlarının ve etki mesafesinin artmasına sebebiyet vermiştir. İşletmede kömür tozu ile mücadele konusunda hazırlanan yönergenin bulunmuş olması, işletme yetkililerinin de riskin farkındalığına işaret etmektedir ancak grizu patlamasının kömür tozu patlamasına eşlik etmiş olması, yapılan tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu göstermektedir. Tozla mücadele etkin yapılsaydı meydana gelen kazanın etkisi daha az olabilirdi" değerlendirmesi yapıldı.

Raporda "denetleme mekanizmasının gereken etkinliği sağlayamadığının net görüldüğü, bunun da kazanın meydana gelmesinde etkisi olduğu" kaydedildi.

 

Kaynak: İHA, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...