Tgrt Haber

Bartın'daki madende incelemesini tamamlayan bilirkişiden ilk tespit: İhmal var

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
19 Ekim 2022 23:09 - Güncelleme : 19 Ekim 2022 23:51
Bartın'daki madende incelemesini tamamlayan bilirkişiden ilk tespit: İhmal var

Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin ölümüne yol açan maden faciası sonrası, patlamanın meydana geldiği maden ocağında incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti çalışmalarını tamamladı. 6,5 saat süren incelemelerin ardından açıklama yapan bilirkişi heyeti, ilk izlenimlere göre olayda ihmal olduğunu belirtti.

Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Baro Başkanı Ferhat Parlatır, bilirkişi heyeti, olay yeri ve afet kriminal inceleme ekipleri ile patlamada hayatını kaybeden işçi ailelerinin avukatları, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra​ Müessesesine ait maden ocağı​ sahasında incelemede bulundu.

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlama​ sonrasında Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak ve bilirkişi heyetinin çalışmaları 6,5 saatsonra sona erdi. Başsavcı ile birlikte 3 savcı, 7 bilir kişi, 5 avukat ve Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır'ın bulunduğu 17 kişilik heyet, sistemlerin takip edildiği yerde teknik incelemelerinin yanı sıra müessese müdürü ile diğer birikim sorumlularından işleyiş ve teknik cihazların nasıl çalıştığı yönde çalışmalar yaptı.

İnceleme sonrası gazetecilere açıklama yapan Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır, olaydaki ilk izlenimlerinin ihmal olduğunu belirtip şöyle konuştu:

Bartın'daki madende incelemesini tamamlayan bilirkişiden ilk tespit: İhmal var

"OLAYDA İHMAL VAR"

"Bizim genel olarak kendi izlenimlerimiz ve tespitimiz burada olayın bir ihmal olduğu ve yakın zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilerek adalet önünde hesap vereceklerini düşünüyoruz. Dijital materyallere el konuldu. Bugün yapılan keşifte gerek idari personel ve gerekse teçhizatlar yönünden bilirkişiler yerinde inceleme yapıldı. Madende hali hazırda can güvenliği sağlanamadığından madene girilemedi.

Bizim genel olarak avukat meslektaşlarımızla yaptığımız tespit ve gözlemlere dayılı olarak birtakım bulguları tespit etik. Soruşturmanın sıhhati açısında bunların kamuoyu ile paylaşılması şuan için mümkün değil. Yakın zamanda sorumluların ve şüphelilerin tespit edilerek yargı önünde hesap verecekler. İşletme Müdürüne işleyiş ve teknik ekipmanların ne şekilde çalıştığı yönde görüşlerine başvuruldu.”

"GAZ ÖLÇÜM CİHAZLARININ SIFIRLANDIĞI DOĞRU"

Maden ocağı yetkililerinin sensörlerin ve gaz akışının ölçüldüğü cihazların patlama sonrası otomatik olarak devre dışı kaldığını ifade ettiklerini kaydeden Baro Başkanı Ferhat Parlatır, sözlerine şöyle devam etti:

“O konuda bilirkişi heyetimiz teknik raporlarında detaylı bir şekilde belirtecektir. Patlamadan sonra herhangi bir şekilde gaz ölçüm cihazlarının sıfırlandığı doğrudur. Ama şu detay da var, kişilerin veya kamuoyunun bildiği nokta haricinde maden ocağındaki teknolojik verilen hep birlikte değerlendirilerek buna göre kusurun ortaya çıkacağını belirtebilirim. Sadece sensör değil, birtakım teknolojik verilerin ve hatta telsiz kayıtları gibi birtakım verilerin hepsi değerlendirilip ona göre sonuca ulaşılacak.

"DELİLLERİN KARARTILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Şu an sensörler sağlıklı bir şekilde gaz ölçümü yapamadığı ve aşırı yüksek olduğu belirtildiği için maden ocağına girilemedi. Ancak oraya girilememesi, delillerin karartıldığı şeklinde bir düşünce oluşturamaz. Şehit olan madencilerimizin üzerlerindeki GPS ile nerede oldukları bilinen olduğundan şuan içeri girilememesi bu soruşturmanın sıhhati bakımından herhangi bir yanlış anlaşılmaya sirayet edecek durumda değil. Delillerin karartılması söylentisinin kamuoyunda yanlış bir düşünce olduğunu düşünüyorum. Önemli olan dijital materyallerin üzerinde bilirkişi incelemesiydi.

Bugün de sahada keşifte bilirkişi tarafından yapıldı. Ön rapor sonucunda burada ihmalin olduğunu düşündüğümüz için en yakın zamanda soruşturmanın tamamlanarak kamu davası açılacağını düşünüyorum.

Bartın'daki madende incelemesini tamamlayan bilirkişiden ilk tespit: İhmal var

MAĞDUR AİLELERİN AVUKATI: CİDDİ İHMALLER VAR

Mağdur aileler adına incelemelere katılan Avukat Mürsel Ünder ise, olayda kasta varan ihmaller olduğunu savunup şu açıklamayı yaptı:

"Uzun ve yorucu keşif oldu. Dosya ile ilgili sorumluluklarla ilgili bir inceleme değil teknik açısından inceleme yapıldı. Savcılık tarafından dijital verilerin kopyaları alınarak el konuldu. 7 kişilik bilirkişi heyeti vardı ve idari binada haritalar ve gaz izleme ve ölçüm sensörleri ile ilgili geçmiş ve güncel veriler incelendi. Çok ciddi sorumluluklar, alt düzeydeki yönetici kadrosundan tutun, TTK yönetici kadroları ve Enerji Bakanlığındaki çeşitli yönetim kademelerindeki kişilerin sorumluluk ve ihmallerin olduğunu ve kasta varan davranışların olduğunu düşünüyoruz. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için detaylarla ilgili bilgi verme şansımız yok.

SAVCILARA ÇAĞRI

Şu an itibarıyla ifadesi alınmış, gözaltına alınmış veya tutuklanmış bir sorumlu kimse yok.Bir an önce savcılıkça sorumluların buradan el çektirilerek kendileri ile ilgili tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Acılı ailelerin yaşadığı trajedi ve sıkıntıyı, bu işlemlerin yapılmamış olması her geçen gün artırmaktadır. Bugün itibarıyla sonlandırılmış olan keşiften sonrasında savcılıktan bir an önce şüphelilerin ifadesinin alınıp gerekli işlemlerin yapılmasını öneriyoruz ve bekliyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...