Tgrt Haber

Bartın'daki maden faciasında ihmal var mı? Bölgedeki yetkililer değerlendirdi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
15 Ekim 2022 13:39 - Güncelleme : 15 Ekim 2022 14:27

Bartın’da meydana gelen maden faciası bir kez daha yürekleri dağladı. 40 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının grizu patlamasından meydana geldiği tespit edilirken ihmal olup olmadığı araştırılıyor. TGRT Haber’de Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, “İhmal vardır demek için erken” olduğunu belirterek elektrik alımı, çakmak alevinin de bu tür patlamalara neden olabileceğine dikkat çekti. Sendika Başkanı Fahrettin Kütükçü ise “Kasklarda ve ocakta sensörler var ancak ayağının altında birikmiş gazı göremeyebilir” dedi.  

Bartın​'ın Amasra​ ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen maden faciası​ yürekleri dağladı.  Madenin eksi 300 ve 350 kontunda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 40'a yükseldiğini duyuruldu. Devletin tüm kurumlarının seferber olduğu patlamaya profesyonel kişilerce müdahale edilmesi ölü sayısını azalttı. 58 madencinin kurtarıldığı ve 13’üne ulaşılmaya çalışıldığı maden kazasında ihmal olup olmadığı araştırılıyor. TGRT Haber’de bölgeyi yakından tanıyan Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı  ile Öz Maden İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü faciayı değerlendirdi. 

ANINDAN MÜDAHELE CAN KAYBINI AZALTTI 

Bölgeyi yakından tanıyan Öz Maden İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü, yaşanan maden faciasıyla ilgili şunları söyledi: “Elim bir kaza. Patlamanın yerin altında eksi 300 ve 350 kontunda olması büyük sorun. Maden ocağında biriken metan ve oksijenin birleşmesinden kaynaklanan bir patlama olması söz konusu. Grizu patlaması ilk gelen veriler. Bilirkişilerin hazırlayacağı rapordan sonra daha net bir bilgi elde edilecektir. Yeraltında biriken gazın sensörlerle ölçümü yapılıyor. Bu kurumsal kimliği oturmuş bir iş yeri ve denetleme her zaman yapılıyor. Ancak adı kaza. Biriken ani gazın sıkışmasından kaynaklanan olarak söylendi bize. Derinde olması ve gaz birikiminin debisinin yüksek olması etkili. Demek ki öngörülemeyen şeyler var. Bir ihmal varsa otaya çıkarılması lazım. Devletin tüm kurumları ordaydı. Olaya profesyonel kişiler müdahale etti, anında müdahale buradaki ölümleri azaltmış. Bir daha ölmek ve yaşamak istemiyoruz.” 

AYAĞININ ALTINDAKİ GAZI GÖREMEYEBİLİR, JEOLOJİK YAPIDAN OLABİLİR  

İşçilerin eğitilmesi gerektiğinin altını çizen Kütükçü, “İşveren ne kadar tedbir alsa da çalışanlara eğitim verilmesi lazım. Denetimler daha sık olmalı; denetimleri işveren ve sendikanın birlikte yapması gerekir.Soma faciasından sonra hükümet ve işverenler ciddi tedbirler aldı. Kaza, metan gazı​ sıkışmasından olabilir. Bütün madenlerde herkese kasklara cip takıldı, sensörler de var. Ancak ayağının altındaki gazı göremeyebilirsin. Anlık patlama. İşverenden değil jeolojik yapıdan da olabilir. Bilirkişi raporu ışık tutacak” ifadelerini kullandı. 

İHMAL DEMEK İÇİN ERKEN, SOMA İLE KARŞILAŞTIRILMAMALI 

Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, bölgeyi yakından tanıdığını belirterek “Bölgedeki kömürler taş kömürü. Soma’daki patlama ile karıştırmamak lazım. Hem kalorisi yüksek hem de çıkan gazlar farklı. Bu bölgenin kaza ihtimaline karşı önlemler alınması lazım. Kurumlar çok tecrübeli, mutlaka önlem alınmıştır” dedi.  Kasklarda cip ve pek çok sensör olduğunu belirten Canlı, “Bazen gözden kaçan şeyler olabilir. İhmal mutlaka vardır ancak bunu söylemek çok erken” ifadeleri kullandı. 

Bartın'daki maden faciasında ihmal var mı? Bölgedeki yetkililer değerlendirdi

ÇAKMAK ALEVİ, SİGARA, ELEKTRİK AKIMI… 

Grizu patlamasına değinen Canlı, şunları söyledi: “Kömür madeninde pek çok gazlar bulunur. Bu bölge jeolojik açıda daha eski yaşlarda olduğu için daha tehlikeli, daha yanıcı. Dolayısıyla grizu patlaması gazların elektrik akımı, sigara, çakmak alevi ile karşılaştığında meydana gelebiliyor. Bazı madenlerde 1.000 kişilik yerde 4.000 kişi çalışıyor, yasaların güncellenip daha sert bir şekilde uygulanması lazım. Dünyanın bazı yerlerinde daha derinlerde çalışmalar yapılıyor ancak bu tarz patlamalar meydana gelmiyor.” 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...