Başbakan harekete geçti, sesinin telif hakkını satın alıyor
Başbakan Erdoğan'ın illegal tapelerinin internette yayımlanmasının önüne, ses hakları alınarak geçilecek. Halka açık konuşmalar hariç kayıtlar telif hakkı kapsamına girecek.
Başbakan Tayyip Erdoğan, suç olmasına rağmen illegal yolla elde edilen seskayıtları ve montajtapelerin paylaşım sitelerinde yayımlanmasına karşı bireysel mücadele başlatacak. Erdoğan'a ait tapeler YouTube'dan kaldırılmazken, Fethullah Gülen'in telefon görüşme kayıtlarının ise kısa sürede siteden kaldırıldıkları tespit edildi. Bu durumun Gülen'in ses haklarının cemaatin bir şirketi tarafından satın alınması ile sağlandığı öğrenildi. Gülen'in yazar olmasından dolayı ses ve telif haklarının alınmasında sıkıntı olmazken, Erdoğan için farklı bir prosedür uygulanacağı öğrenildi.
YOUTUBE'A DAVA
Erdoğan'ın kamuya açık konuşmaları ve halka hitapları telif kapsamına girmiyor. Ancak özel konuşmalarının gelecekte yazabileceği kitap ve benzeri telif gerektirecek eserler için telif kapsamına gireceği bildirildi. Ses haklarının alınmasının ardından Erdoğan'ın sesinin olduğu hiçbir tape ve video kullanılamayacak. Bu arada kayıtların yasadışı olmasına rağmen yayılmasında önemli rol oynayan ancak sorumluluk almayan YouTube'a dava açılması da gündeme geldi. Erdoğan'ın avukatları daha önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık savcıları ve kamu görevlileri hakkında açtıkları davalarda, yasadışı olan bu tapelerin yok edilmesi gerekmesine rağmen, yok edilmemesi ve yayılmasını ceza talebinde gerekçe olarak göstermişti. Benzer kapsamda montaj ve illegal ses kayıtlarını yaydıkları gerekçesi ile YouTube'a da uluslararası kanallar aracılığıyla dava açılması için çalışmalar başlatıldı. Bu arada YouTube'dan bir grup temsilcinin Başbakanlık'ta bazı danışmanlar ile görüşmelerde bulunduğu öğrenildi. YouTube temsilcilerinin kendilerinin tapeler ile ilgili sorumluluğu olmadığını anlattıkları ancak danışmanların bunu inandırıcı bulmadığı öğrenildi.