Tgrt Haber

Baykal'dan Erdoğan'ın açıklamalarına ilk yorum

11 Haziran 2015 20:43
Baykal'dan Erdoğan'ın açıklamalarına ilk yorum

7 Haziran seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Dışişleri Konutu'nda görüşen CHP Antalya Milletvekilli Deniz Baykal soruları yanıtladı.

Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Kanal D Ana Haber'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erken seçim tartışmalarının sorulması üzerine Baykal, "Erken genel seçimi sayın Cumhurbaşkanı, koalisyon oluşturulamadığı zaman doğal bir sonuç gibi değerlendiriyordu. Bugünkü konuşması daha farklı. Memnuniyetle not ediyorum" dedi.

Baykal'ın açıklamalarından satır başları:

Bu konu önemli geldiğinde şaşırdım, beklemiyordum. Kılıçdaroğlu'na bilgi vererek onayımı öyle bildirdim. Ben bir eski dışişleri bakanı olarak alıştığım bir ortamda konuşmayı tercih ettim. Kendimi Dışişleri Konutu'nda daha rahat hissettim. Bu bir sorun olmadı. Çekişme konusu olmadı. Bu teklif edildiği zaman "hayır olmaz" diyen olmadı.  

Ben oraya koalisyon müzakeresine gitmedim. Herhangi bir yetkiyle gitmedim. Bir milletvekiliyim. Türkiye'nin bu ortamında ne yapmak gerekir diye konuştuk.

"MEMNUNİYET VERİCİDİR"

(Erdoğan'ın bugün yaptığı ilk açıklamalar) Söylenenler, o toplantı açısından çok doğaldır. Orada vurgulanan ana konulardır. Onun sayın Cumhurbaşkanı tarafından sahiplendiğini görmek memnuniyet vericidir.

NEDEN KOALİSYON OLUŞTURMA ZORLUĞU YAŞANIYOR?

Bugün bizim Türkiye'de yaşadığımız koalisyon oluşturma zorluğu partilerin programlarından ötürü yaşanmıyor. 13 yıl boyunca muhalefet hükümetin politikaları karşısında belli angajmanlara girdiler. Toplum artık tek partinin iktidarında devam etmesini istemdi. AKP  9 puan kaybetti. CHP dışındaki 2 parti kazanç çıkardı.

"KİMLİK HASSASİYETİ KOALİSYONU ZORA SOKUYOR"

Görünen o ki kimlik hassasiyeti nedeniyle koalisyon kurması zor görünüyor. Bu noktada iktidarın yükleri var. Bu durumda ya iktidar kendi içinde hesaplaşma yapacaktır ki nedir onlar: Yolsuzluk soruşturması, çözüm sürecinin devam edip etmemesi, belli bir noktaya bağlanması.

Yolsuzluk konusunda Meclis'te atılacak adımlar siyasi parti guruplarının ya da hükümetin kararıyla belirlenecek bir durum değildir. Milletvekillerinin kendi vicdanlarıyla karar verecekleri bir durum. Bunun gündeme gelmesi koalisyonla bir ilgisi yok.

CUMHURBAŞKANI ERKEN SEÇİM KARARI VEREBİLİR Mİ?

Erken genel seçimi sayın Cumhurbaşkanı, koalisyon oluşturulamadığı zaman doğal bir sonuç gibi değerlendiriyordu. Bugünkü konuşması daha farklı. Memnuniyetle not ediyorum. Türkiye'de bir seçim yapıldı ve bir dağılım ortaya çıktı. Seçim telaşıyla geldik Haziran'ın ortasına. Koalisyon çabası arkasından gelecek bir erken seçim 2015'i kaybeder. Yeni bir seçimin olumlu sonuç doğuracağı da kesin değil.

"CUMHURBAŞKANI'NIN MECLİS BAŞKANI'NA DANIŞMASI GEREKİYOR"

Anayasa erken seçimi belli şartlara göre veriyor. 45 günlük süre içinde 2 ayrı hükümet kurma girişimi başarısızlıkla sonuçlanırsa o takdirde Cumhurbaşkanı'nın Meclis Başkanı'na danışarak erken seçim kararı alma yetkisi vardır. Seçim erken seçimin rövanşı haline gelmemeli.

Dün sayın Cumhurbaşkanı koalisyon kurulamamasında erken seçimi doğal sonuç gibi görüyordu, bugünkü konuşmasında bakışı farklı gibi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...