Bayraktutan, 'Dolar'daki dalgalanma geçici'
Uluslararası ekonomi uzmanı Prof. Dr. Bayraktutan, olası enflasyon senaryoları,Türk lirasının dolar karşısında dalgalanma olduğunu, ancak bu durumun geçici olduğunu söyledi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisat Bölümü Başkanı ve uluslararası ekonomi uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin, "Hem petrol hem de olası enflasyon senaryoları, Türk lirasının (TL) dolar karşısında önlenemez bir değer yitirmesi için uygun koşullar içermiyor. Yani bir dalgalanma seyri var. Bu, geçici bir durumdur" dedi.
Bayraktutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artıracağı yönünde kuvvetlenen beklentilerin doları, hem avroya hem de dolar endeksiyle ifade edilen başlıca para birimleri karşısında daha değerli hale getirdiğini söyledi.
Doların TL karşısında değerlenmesinin "önlenemez bir yükseliş" diye yorumlanamayacağını, çünkü temel makroekonomik yapıda çok ciddi bir bozulma olmadığını dile getiren Bayraktutan, "Petrol kaynaklı cari işlemler üzerindeki baskı nispeten daha hafif. Geçen yıllarda Türkiye'de daha yüksek cari açık vardı. Hem petrol hem de olası enflasyon senaryoları, Türk lirasının dolar karşısında önlenemez bir değer yitirmesi için uygun koşullar içermiyor. Yani bir dalgalanma seyri var. Bu, geçici bir durumdur. Ciddi hatalar yapılmazsa Türk ekonomisi dolar/TL kuru için daha fazla yükselmeye yol açacak unsurlar içermiyor" diye konuştu.
Bayraktutan, dolardaki yükselişin özellikle ithal girdi kullanan sanayici açısından maliyet artışına yol açacak bir gelişme olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Merkez Bankası'nın da bu konuda kaygıları olduğunu düşünüyorum. Enflasyonun yüzde 5 hedefine gelmesi için mal ve hizmet maliyetlerinin artmaması lazım. Zaten gıdada yaşanan fiyat artışları enflasyonu hedeften saptıran sonuçlar doğuruyor, buna bir de kur etkisi eklenirse sanayi mallarında da bu defa fiyat artışları olur ki enflasyon hedefinin tutma şansı iyice zayıflar. O yüzden kurun çok fazla yükselmemesi, Merkez Bankası'nın bir şekilde müdahale ederek üzerinde duracağı konulardan biri olacak. Petroldeki fiyat düşüşlerinin bizi rahatlatıcı sonuçları enflasyon üzerine yansımadan, yükselişinin oluşturacağı olumsuz etki gelirse Merkez Bankası hedeflerinde daha çok zorlanır."
"Kurun stabil olması lazım"
Enflasyon düşmedikçe Merkez Bankası'nın faiz indirmekte zorlanacağının anlaşıldığını vurgulayan Bayraktutan, "Dolayısıyla temel makro hedefler açısından kurun stabil olması lazım. Sanayicimizin ciddi ölçüde ithal girdi kullanan bir üretim yapısı var. Dolayısıyla kurdaki yükselmeler ithal girdi kullanarak üretim yapan sanayicilerin ve ona bağlı çalışan iş kollarında fiyatların artmasına yol açar. Döviz kurunun dış faktörlerin etkisi bir yana iç faktörler yüzünden ilaveten yükselmemesi, yüksek eğiliminin Merkez Bankası tarafından iyi yönetilmesi acil ihtiyaç alanıdır" ifadesini kullandı.
Bayraktutan, FED'in faizleri artırması halinde uluslararası fonların ABD'ye yöneleceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Orası daha güvenli ve daha yüksek getirili bir alan haline gelecek. FED'in faizleri yükseltmesi uluslararası yatırımların Türkiye gibi ülkeler yerine ABD'ye yönelmesi anlamına gelecektir. Bu da Türkiye gibi ülkelerde dış kaynaklara, dış fonlara ihtiyaç duyan ekonomilerde ulusal paranın değerini olumsuz etkileyecek ve döviz piyasalarında yeni bir oynaklık üretebilecektir. O yüzden bunun olabileceğini hesaba katan bir para politikası duruşuyla şimdiden döviz kanalında bir istikrarın oluşmasında yarar var. FED'in faiz artırımı sürecine 2,50'li değil de 2,40'larda dolar/TL kuruyla girilmiş olursa Türkiye açısından daha uygun sonuçlar elde edilir."