BDDK Swap işlemlerine sınır getirdi (Swap işlem nedir)
Son dakika... BDDK Swap işlemlerine sınır getirdi. Peki Swap nedir, Swap işlemi nedir nasıl yapılır? İşte detaylar...
Son dakika... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Swap işlemlerine sınır getirdi. Bir çoğunuz merak ediyor olabilirsiniz, Swap nedir, Swap işlemi nedir nasıl yapılır? diye işte o haberin detayları... BDDK; "Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swapişlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50'sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.. Peki Swap işlem nedir? Swap, kelime anlamı olarak değişim veya takas anlamına gelmektedir. Swap, vadeli döviz piyasalarındaki kur dalgalanmalarından doğan kur riskini minimize etmekte kullanılan en gelişmiş yöntemlerin başında gelir. Swap, bir bakıma peşin ve vadeli döviz pazarları arasındaki bir köprü görevini oluşturur ve bu suretle döviz kurlarındaki dalgalanmalardan kaynaklanan kur riskini minimize etmede kullanılır.
Bu yöntem ilk kez 1923 yılında, Avusturya Merkez Bankası tarafından cari pazarda İngiliz sterlini karşısında ulusal paranın satılıp vadeli olarak geri satın alınmasıyla gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta salt Merkez Bankaları arasında gerçekleştirilen swap işlemleri daha sonra Ticaret Bankalarının, çok uluslu işletmelerin ve resmî kuruluşların benimsedikleri bir yöntem olmuştur.
Ülkemizde ilk defa uluslararası düzeyde yabancı bankalar tarafından 1980’li yılların başında yapılmaya başlanan swap işlemleri, son yıllarda banka ve şirketlerin fon maliyetini azaltmak amacıyla kullandıkları pasif yönetim tekniği olmuşlardır. Başlangıçta esas itibariyle bir hedging tekniği olarak yapılmaya başlanılan swap, zamanla kazanç sağlamak amacıyla da yapılmaya başlanmıştır.
Ulusal düzeyde ilk olarak 16 Temmuz 1985 tarihinde T.C. Merkez Bankası ile ticari bankalar arasında swap işlemlerine başlanmıştır. Buna göre swap, en fazla bir ay vadeli ve Merkez Bankası alış kuru üzerinden yapılabilecek, döviz için uluslararası para pazarlarındaki faiz oranları temel alınırken TL faizi Merkez Bankasınca belirlenecektir. Bir ayağı TL, bir ayağı döviz şeklinde gerçekleşen bu swap işleminin amacı, bankaların ellerindeki dövizi satmadan TL temin etmelerini sağlamak ve bankaları swap işlemine alıştırmaktır.
Swap işlemlerinin sağladığı yararlar şunlardır;
Kredi arbitrajı sayesinde işletmeler, fonlama maliyetlerini azaltabilir.
İşletmelerde etkin aktif ve pasif yönetimi sağlar.
Farklı piyasalara erişim imkânı sağlar.
Yeni kredi kullanma maliyetinin altında bir maliyetle yeni kaynaklara ulaşımimkânı sağlar.
Farklı vadelerle sözleşme imkânı sağlar.
Ticari sırları korumaya imkân verir.
Üstlenilmiş olan riskleri azaltıcı vaya ortadan kaldırıcı etki oluşturur.