Tgrt Haber

İstanbul’u sağanak vurdu yollar göle döndü! Evleri su bastı, vatandaşlar mahsur kaldı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
05 Eylül 2023 05:45 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 11:29
İstanbul’u sağanak vurdu yollar göle döndü! Evleri su bastı, vatandaşlar mahsur kaldı

İstanbul'da Meteoroloji'nin uyarısının ardından başlayan sağanak yağış hayatı felç etti. Başakşehir'deki kuvvetli yağış sonrası Başakşehir Metrosu'nu su bastı. Arnavutköy'de yollar göle döndü, araçlar ilerleyemedi. Ev, işyerleri ve araçlar, sular altında kaldı. Metrekareye tam 128 kilogram yağış düştü. İstanbul Valiliği, 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Uzun süredir kavurucu sıcakların etkili olduğu İstanbul​'da beklenen yağmur felaketle geldi. Başakşehir​'de etkili olan şiddetli yağış sonrası Başakşehir Metrosu'nu su bastı. Evler, iş yerleri ve araçlar sular altında kalırken acı haberler Başakşehir ve Küçükçekmece​'den geldi. Sel sularına kapılan 2 kişi hayatını kaybetti.

VATANDAŞLAR YOLLARDA MAHSUR KALDI

Arnavutköy'de birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi. Yağış nedeniyle Arnavutköy ve Başakşehir bölgesindeki yollarda araçlar mahsur kaldı.

İlerleyemeyen bazı sürücüler, emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı. Başakşehir Millet Kütüphanesi'nde yağış nedeniyle içeridekilerin mahsur kaldığı ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. TEM Otoyolu Mahmutbey mevkisinde de yağış nedeniyle bazı sürücüler, yolda güçlükle ilerliyor. İstanbul Havalimanı yolunda da yağış nedeniyle su birikintileri oluşurken, araçlar zorlukla hareket ediyor.

ACI HABER GELDİ

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde yağışın etkisini kaybettiği belirtilerek, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sağlık hizmetlerinin devam ettiği kaydedildi. Valilik, Başakşehir ve Küçükçekmece'de sel sularına kapılan 2 kişinin hayatını kaybettiğini, su baskınlarının yaşandığı bölgelerde çalışmaların aralıksız sürdüğünü vurguladı.

Valilik ilerleyen saatlerde bir bilgilenirme mesajı daha yayımladı. Açıklamada şu sözler yer verildi:

"İstanbul’un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1150, belediyelere ise 2 bin 540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkanlarıyla destek vermektedir.

1754 EV VE İŞ YERİ ETKİLENDİ

Su baskınlarında ilk belirlemelere göre 1754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir.

5 kişinin tedavisi sürüyor

Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 5 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir." 

VALİ GÜL'DEN UYARI

Yağışlar sonrası İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya platformu X'ten uyarıda bulundu. Vali Gül paylaşımında "Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’umuzun farklı semtlerinde kuvvetli sağanak var. Sel baskınlarına karşı duyarlı olunması, motokurye vb. ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmamasını önemle rica ederim" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da sel sonrası sokaklar göle döndü

 

İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Yaşananlar sonrasında kameralar karşısına geçen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Geçmiş dönemlerde karşılaştığımız farklı görüntüler bu yağışta görülmemiştir. Bu da önemli bir gelişme." açıklamasını yaptı.

"Dört yılda yerin altında önem verdiğimiz yatırımların İstanbul için ne kadar hayati olduğunu gördük." diyen İmamoğlu, "Göreve gelir gelmez gösterdiğimiz bilinçli çalışmanın gerçekten İstanbul için ne kadar mühim bir çalışma olduğunun da altını çizmek gerekir." dedi.

İstanbul’u sağanak vurdu yollar göle döndü! Evleri su bastı, vatandaşlar mahsur kaldı

'GEREKİRSE SAHAYA ÇIKARIM'

Yağışın bazı noktalarda metrekareye 150 kilogram düştüğünü belirten İmamoğlu, "Bu gerçekten çok ciddi bir rakam. Yoğunlaşan ve tedbir alınması gereken bir kısım noktaları tespit edersek mutlaka kendim sahaya çıkacağım." ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA SON BİLGİLERİ PAYLAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sele ilişkin son bilgileri paylaştı. Koca açıklamasında şu ifadeleri kullandı

"İstanbul’da etkili olan yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su taşkını olayında 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum.
 
Su taşkını olayından 5 kişi etkilenmiş ve ambulanslarımızla hastanelere nakledilmişlerdir. Her birine acil şifalar diliyorum.
 
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hasta kabulünü sürdürmekte, Başakşehir Devlet Hastanesi Acil Servisine ayaktan hasta kabul edilmektedir. Olayla ilgili olarak 52 ambulans ve 5 UMKE timi görevlendirmesi yapılmıştır.
 
İstanbul’umuza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Gelişmelere karşı görev başındayız."

HALKALI'DA GÜMRÜK ÇALIŞANLARI KURTARILDI

Sağanak, Halkalı Gümrüğü'nde de su baskınlarına neden oldu. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulanan şoförler, yükselen sular nedeniyle mahsur kaldı. Gümrük binalarına sığınan vatandaşlar, çatıya çıkarak yardım bekledi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi, dalgıçlar ve iş makinesi sevk edildi. Mahsur kalanlar iş makinesi ve bot yardımıyla kurtarılmaya başlandı. Bölgede kurtarma çalışmaları devam ediyor.

METEOROLOJİ UYARMIŞTI

MGM, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Kırklareli için turuncu, Edirne ve Tekirdağ için ise sarı kodlu uyarı vermişti.Bu illerde yaşayan vatandaşlardan kuvvetli yağış sonucu gerçekleşebilecek sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması istenmişti.

KIRKLARELİ'NDEKİ SELDE 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kırklareli'nde şiddetli yağış sonrasında taşan dereler, orman içerisindeki bungalov evleri sular içinde bıraktı. Ekipler bölgede kayıp tatilciler olabileceği konusundaki teyakkuza girerek arama tarama faaliyeti başlattı. AFAD'dan yapılan açıklamada, arama çalışmalarının ardından 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi. Öte yandan bölgede 6 kişinin ise kurtarıldığı açıklandı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...