Beklenmeyen felaketin etkisini uzmanı anlattı: Bol ve ucuza balık yiyeceğiz
Denizlerde av yasağı 1 Eylül’de kalkıyor, bu sezon balıkçılar hayli umutlu. Müsilajdan dolayı bu yıl kaçak avlanma yapılamadı, bu da balıkların daha fazla üremesine ve büyümesine fırsat verdi. Balıkçıların tabiri ile ‘balık gözüktü’, uzmanlara göre bu sezon ucuza bol bol hamsi ve palamut yiyeceğiz.
Denizlerde av yasağının kalkmasına sayılı günler kaldı, bu sezon balıkçılar oldukça umutlu. Denizlerin müsilaj etkisi altında kaldığı bu dönemde bol balık olacak mı? Başta hamsi, palamut ve diğer deniz türleri sofralara ucuz mu yoksa pahalı mı gelecek? İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, denizdeki müsilajdan dolayı balıkçıların kaçak avlanma yapamadığını ve buna bağlı olarak balığın beklenenden daha fazla çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi. “Temmuz ayının ortasında balığın görülmesi bolluğa işarettir. Bu yıl balığı gördük” diyen Gün, yılların tecrübesine dayanarak bu yıl balığın bol olmasından dolayı fiyatlarda da düşüş yaşanacağını belirtti.
PALAMUT VE HAMSİ BOL VE UCUZ OLACAK
Balığın az çıkması durumunda fiyatlarda artış, çok çıkması durumunda ise yükseliş olduğunu kaydeden Gün, “Bu yıl özellikle hamsi ve palamut bol ve sofralarda ucuz olacak diye tahmin ediyoruz. Müsilaj kaçak balıkçıların avlanmasının önüne geçti. Bu yüzden balıklar yumurtlayabildiler ve büyüme fırsatı buldular. Bunlara müsilajın olumlu etkisi, diyebiliriz. İnşallah çok balık olur. Balık çok olursa, insanlar da ucuza yer. Dilerim halkımızın da balıktan yana yüzü güler bizim de” şeklinde konuştu. Somon, levrek, çupra gibi balıkların Karadeniz’de çiftliklerde yetiştirildiğine dikkat çeken Gün, bu balık türlerinin miktarı veya fiyatları ile ilgili çok büyük değişiklikler olmayacağını belirtti. Gün, bu yıl bol yağışlar dolayısıyla balığın daha yağlı ve lezzetli olacağını kaydetti.
MÜSİLAJIN BALIKLAR ÜZERİNDE ETKİSİ YOK, YİYEBİLİRSİNİZ
İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 1 Eylül itibarıyla gırgır balıkçılığı denilen ve büyük teknelerle yapılan endüstriyel balıkçılığın başlayacağını belirtti. Karaca, "En başından itibaren denizde, deniz suyundan ve balıktan numuneler gönderdik ve 30 civarında parametreye baktık, balıklarımızda ve deniz suyunda insan sağlığını etkiyecek herhangi bir bulguya rastlamadık. Marmara ve Karadeniz'den de avlanan balıkları yemelerinde herhangi bir problem yok. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla balık yiyebilirler. Aynı zamanda midyeden de numuneler aldık. İzinli alanlardan avlanan midyelerde de herhangi bir problem yok." diye konuştu.
DÖKME AVCILIĞA YASAK GELDİ
Marmara Denizi'nde hamsi, istavrit ve sardalya için dökme avcılığa yasak getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan tebliğle, burada yapılan balıkçılığın kontrolünün daha iyi sağlanması, küçük balıkların avcılığının engellenmesi ve yakalanan balığın sanayide ham madde olarak değil, insan gıdasına uygun şekilde ambalajlanması hedeflendi. Bu kapsamda, küçük pelajik balıkların (hamsi, istavrit, sardalya) Marmara Denizi’nde çok fazla ve toplu olarak yakalanıp dökme olarak balık unu yağı fabrikalarına nakledilmesi yasaklandı.