Tgrt Haber

Deprem bölgesinde test rantı! Uzman isim depremzedeleri uyardı: Binaların röntgeni çekilmez

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
01 Mart 2023 16:01 - Güncelleme : 01 Mart 2023 17:35

Deprem bölgesinde enkaz çalışmaları devam ederken ayakta kalan binalar ise testten geçiriliyor. Peki süreç nasıl işliyor, test nasıl yapılıyor. TGRT Haber’de Jeoloji Odaları Başkanı Volkan Dalyan, vatandaşları fırsatçılara karşı uyararak “Binanın röntgenini çekmek mümkün değil” dedi.

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta bir yandan enkazlar kaldırılıyor bir yandan da hasarlı yapılar tespiti yapılıyor. Peki hasarlı yapılar nasıl tespit ediliyor? TGRT Haber’de Jeoloji Odaları Başkanı Volkan Dalyan, depremzedelerin evlerini röntgenleme yöntemi ile test edeceklerini iddia eden fırsatçılara karşı uyardı.

“Kahramanmaraş’ta tespit süreci devam ediyor ancak tamamlanmak üzere” diyen Dalyan, “Hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve yıkılacak şekilde kategorilere ayrılıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘güçlendirme yapılmayacak’ ifadelerine dikkat çeken Dalyan, “Vatandaşların evleriyle ilgili itirazları oluyor. İtiraz süreninin tamamlanması vatandaşlar net sonucu eline almış olacak. Bu süreçte kazanç kapısı olarak gören ve depremzedenin cebine gözünü diken bir kesim var. Depremzedelerin zaten psikolojileri sağlam değil. Az hasarlı ya da hasarsız evlere oturmaları bile bu denli zorken üniversitelerden ya da özel şirketlerden gelip binalarınızı test edelim, şu kadar para verirseniz binanızın performansına bakarız diyorlar. Depremzedeler ticari çıkar elde eden insanlara itibar etmesinler” dedi.

FIRSATÇILARA DİKKAT! RÖNTGENLE TEST EDİLMEZ  

Süreci değerlendiren Dalyan, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tespitlerini tamamlayacak, sonra itirazlar yeniden değerlendirilecek. Ondan sonra vatandaşımız belgeli laboratuvarlara ve riskli yapı tespit belgesi olan kuruluşlara başvurabilir ve mevzuatta geçtiği gibi performans ettirebilirler. Binanın röntgeni çekiyoruz gibi açıklamalar yapanlara inanmayın. Ben de depremzedeyim, vatandaşlarımız sabırlı olsunlar” ifadelerini kullandı.

DEPREME DAYANIKLILIK NASIL TEST EDİLİYOR?

Depreme dayanıklılık test sürecini anlatan Dalyan, şunları söyledi: “Çekme makinemiz var, ilgili demir getiriliyor ve demirin çekme, akma, uzama , kopma parametrelerine bakıyoruz. Bunun yanına beton geliyor. Betondan numune alınıyor, çipli sistemle takip ediliyor. Bunu ASELSAN üretti. Dünyada tek. Çip okutularak numune alınıyor, şantiyeden labaratuvara taşınıyor. 7 ila 28 gün teste tabi tutuluyor. Makinalarda Bakanlığın bile izleyebileceği kameralar var. Bu sistem dünyada bile yok. Çıkan sonuç raporlanıyor. Alacağı veya oturacağı daireyi kişiler bu şekilde test ettirebilir.”  

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...