Tgrt Haber

Bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasında bilirkişi raporu tamamlandı

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
26 Kasım 2023 22:26 - Güncelleme : 26 Kasım 2023 22:42

Aydın'ın Efeler ilçesinde KYK yurdunda meydana gelen asansör kazasında hayatını kaybeden kişiyle ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın ölümüne neden olan kazada, asansörde bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın, kabinin belirli bir mesafe uzaklaştığında hareketsiz kalmasını sağlayan emniyet düzeni (UCM) sistemini iptal etmesinin asli kusur olduğu belirtiliyor.

Aydın​'ın Efeler​ ilçesinde bulunan KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen  asansör kazasında yaşamını yitiren 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın ardından başlatılan soruşturmada, asansör firması yetkilisi M.B. ile firma sahibi H.T. tutuklanmıştı.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, firmanın mühendisleri R.H.A. ve U.İ. de tutuklanarak toplam tutuklu sayısı 4'e yükselmişti. Olaya ilişkin bilirkişi raporu da tamamlanarak hazırlandı. Rapora göre, asansör bakımını gerçekleştiren firma asli kusurlu olarak belirlendi.

"EMNİYET DÜZENEĞİ İPTAL EDİLMİŞ"

Rapora göre, olayın ardından gerçekleştirilen incelemelerde, mavi etiketle işaretlenmiş olan asansörün kabini üzerindeki ekipmanın, raylara kenetleyerek ani bir düşüşü önleme görevini yerine getirmediği belirlendi.

İncelemede, kontrolsüz bir hareketi engelleyen düzenek (UCM) üzerindeki yazılım tabanlı ve mekanik olarak etkisiz hale getirildiği tespit edildi. Detaylı inceleme ve asansörün testi sonucunda, kaza nedeninin kesin ve net bir şekilde belirlenemediği ifade edilen raporda, "Asansör makinesi üzerindeki kabinin katlarda hareketsiz kalmasını sağlayan elektromekanik frene ait bobinin gücünün yetersiz kalması sonucu fren balatalarından bir tanesinin görevini yerine getiremeyecek kadar aşınması, yarı yük dengesinin uygun olmamasının makine ve frene fazladan yük getirdiği, kabin zemin katta duruyorken kabin içerisine 16 kişi bindiği sırada frenin yükü taşıyamadığı için kabinin aşağıya doğru kaydığı, UCM sisteminin de öncesinde iptal edilmesi sonucu bir kişinin kabin ile asansör kuyusu arasında sıkışarak hayatını kaybettiği anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

İptal edilen UCM sistemi, kabin kapıları açıkken kontrolsüz bir şekilde hareketi engelleyen bağımsız bir güvenlik ekipmanı olup, diğer güvenlik ekipmanlarının UCM'nin görevini yerine getirmediği vurgulandı. Rapora göre, yaşanan arızalara rağmen UCM tertibatı aktif olsaydı, asansör bir miktar hareket ettiğinde kabin sabitlenecek ve bir kişinin kabin ile kat kapısı veya duvar arasında sıkışmasını önleyecek kadar geniş bir boşluk bırakılacaktı.

Bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasında bilirkişi raporu tamamlandı
Asansör kazasında hayatını kaybeden Zeren Ertaş

"FİRMA ASLİ KUSURLU"

Asansör bakım formları ve parça değişimi kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığının belirtildiği raporun devamında, "Kazanın yaşandığı asansörde bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın UCM düzeneğini iptal ederek, elektromekanik fren bakım ve ayarlarını yapmayarak, ilgili mevzuatlara uygun olarak bakım faaliyetleri gerçekleştirmeyerek asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında asli kusurlu olduğu kanaatindeyiz" ifadelerine yer verildi.

Toplam 584 öğrenci için projelendirilen yurt binası için asansör trafik hesabı yapıldığında 16 kişilik iki asansörün yetersiz olduğunun belirtildiği raporda, asansörün tasarım, montaj ve piyasaya arzını gerçekleştiren firma hakkında ise “Tasarım hesaplarını hatalı hesaplayarak, asansörün karşı ağırlık yarı yük dengesini hatalı yaparak makine frenine fazla yük binmesine sebep olduğu için asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında tali kusurlu olduğu kanaatindeyiz” değerlendirmesi yer aldı.

"YURT İDARESİ TALİ KUSURLU"

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurt Müdürlüğü’ne ilişkin kısmın yer aldığı bilirkişi raporunda, yurt idaresince çalışan personele temel iş güvenliği ve sağlığı eğitimi verilmediği, kapasitesi artan yurdun teknik gereksinimlerine ilişkin tadilat projesini yapmadığı, asansöre ait bakım defterini muhafaza etmediği, kaza sonrası alınan ifadelerde asansörün sık sık arızalandığı ve kabinde kalmaların meydana geldiği ancak idarenin tekrar eden arıza bildirimlerine rağmen herhangi bir faaliyette bulunmaması sebebiyle kaza riskini artırdığından dolayı tali kusurlu olduğu belirtildi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...