Tgrt Haber

Tahıl krizi İstanbul'da çözüldü! BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan'ın ısrarı sayesinde oldu

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Temmuz 2022 18:30 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 20:27
Tahıl krizi İstanbul'da çözüldü! BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan'ın ısrarı sayesinde oldu

Dünyanın dört gözle izlediği tahıl krizi problemi İstanbul’da çözüldü. Türkiye'nin mekik diplomasisi sayesinde tarihi imzalar atıldı. Tahıl yüklü gemilerin mayınlarla donatılmış Karadeniz’den çıkması için geri sayım başladı. Karadeniz üzerinden yapılacak sevkiyatlarla ilgili Ankara'nın rolünü vurgulayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti." dedi.

RusyaUkrayna​ savaşıyla birlikte limanlarda bağlı kalan tahıl yüklü gemiler dünyada gıda kıtlığı ihtimaline yol açtı. Bunun üzerine Türkiye​ tarafları masaya çağırdı. 13 Temmuz'da İstanbul'daki Kalender Kasrı'nda bir araya gelen Kiev ve Moskova temsilcileri, Ankara'nın öncülüğünde el sıkıştı. Güvenli tahıl koridoru için imzalar 9 gün sonra atıldı.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1550532151422160896

Birleşmiş Milletler​ (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması​'nın imzalanmasında oynadığı önemli rolden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'in hazır bulunduğu; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov'un katıldığı Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirildi.

ANKARA'YA TAHIL KORİDORU TEŞEKKÜRÜ

İmza töreni öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres, ortak basın açıklaması yaptı. Guterres, burada yaptığı konuşmada, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın imzalanmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Bugün Karadeniz'de rahatlama işareti ve dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir umut ışığı var." dedi.

Tahıl koridoru anlaşmanın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden Guterres, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti." ifadesini kullandı.

Tahıl krizi İstanbul'da çözüldü! BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan'ın ısrarı sayesinde oldu

Öte yandan tahıl koridorunun oluşturukması için düzenlenen imza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde görüştü.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...