'Böcek' davasında altıncı duruşma yarın
Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine 'böcek' tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişinin yargılanmasına yarın Ankara'da devam edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davanın altıncı duruşması yarın yapılacak.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09.30'da başlayacak duruşmada, sanıklar Seyit Saydam ve Hurşit Gölbaşı hakkındaki şikayetlerden vazgeçilmesi bekleniyor.
Davanın 5'inci celsesinde Romanya'da yakalanan eski emniyet mensupları Sedat Zavar ve İlker Usta'nın savunmaları alınmış, suç tarihinde Başbakanlık Özel Kalem Müdürü olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, tanık sıfatıyla ifade vermişti.
Geçen duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya, dinleme cihazı bedeli olarak Zavar'ın hesabından ödeme yapıldığına ilişkin belge göstermişti.
Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığından, duruşmada bahsi geçen makbuzda, sanık Zavar'ın isminin hangi gerekçeyle bulunduğunun açıklanmasının istenmesine karar vermişti.
Saydam ve Gölbaşı hakkındaki şikayetlerden vazgeçilecek
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek, sanık Zeki Bulut'un duruşmalardan vareste tutulmasını ve dinleme cihazı bulunmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına elektronik posta gönderen "Mehmet Kaya"nın tespiti için ilgili kurumlara müzekkere yazılmasını kararlaştırmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Özkaya, duruşmanın ardından gazetecilere, "Sayın Cumhurbaşkanı, 'Suç işlemediğine kanaat getirdiyseniz, Seyit Saydam ve Hurşit Gölbaşı hakkındaki şikayetlerden vazgeçebilirsiniz' dedi. Bunu, sonraki celsede belirteceğiz" açıklamasında bulunmuştu.
Özkaya, yarınki celsede Saydam ve Gölbaşı hakkındaki şikayetlerden vazgeçeceklerini bildirdi.
Sanıkların 36 yıla kadar hapisleri isteniyor
Eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin'in hazırladığı iddianamede, Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında resmi konutunun 24 Kasım 2011-29 Aralık 2011, Keçiören'deki ikametgahındaki çalışma ofisinin ise 25 Kasım 2011-29 Aralık 2011 arasında dinlendiği belirtiliyor.
İddianamede, dinleme cihazlarının, 2011'de Başbakanlığın onayı ile MİT ekibinin Erdoğan'ın Keçiören'deki ikametgahı, AK Parti Genel Merkezi, Başbakanlık Merkez Bina ve Başbakanlık Resmi Konut'taki çalışma ofislerinde, gizli dinleme ve gözetleme sistemlerine karşı teknik arama çalışmaları sırasında, çoklu prizler içine yerleştirilmiş olarak bulunduğu kaydediliyor.
Sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'ya, "Başbakanı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçları yöneltiliyor ve 21'er yıldan 36 yıl 6'şar aya kadar mahkumiyetleri isteniyor.
Sanıklar Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve Hasan Palaz'ın ise aynı suçların işlenmesine yardım ettikleri belirtiliyor.