Tgrt Haber

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
09 Temmuz 2024 14:53 - Güncelleme : 10 Temmuz 2024 07:56

Muğla'nın Bodrum ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Rüzgarın sürekli yön değiştirmesiyle alevler geniş bir alana yayıldı.

Pınarlıbelen'de  öğlen 14.00 sıralarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale hala devam ediyor. Rüzgar sebebiyle ekipler zor anlar yaşıyor. Bölgede incelemelerini yapan Vali İdris Akbıyık, 2024 yılının en ciddi yangını olarak nitelendirdi.

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor - 1. Resim

"2024 YILININ EN CİDDİ YANGINLARINDAN BİRİ"

Muğla Valisi İdris Akbıyık, yangın bölgesinde söndürme çalışmalarının yoğun bir çabayla devam ettiğini belirterek, “Karadan müdahale çok zor oldu. Arkadaşlarımız kilometrelerce su hortumlarını taşıdılar. 2024 yılının en ciddi yangınlarından birini yaşıyoruz" dedi.

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor - 2. Resim

"100 HEKTARI AŞAN ALAN ZARAR GÖRDÜ"

Bölgenin sarp dağlık bölge olması sebebiyle karadan müdahalenin zor olduğunu belirten Vali Akbıyık, "Bodrum'a Muğla'mıza büyük geçmiş olsun. Ülkemize büyük geçmiş olsun. 2024 yılının en ciddi yangınlarından birini yaşıyoruz burada. Kumköy'de. Burada bütün orman ekibimiz bölge müdürümüzün liderliğiyle yine AFAD birimlerimizi, müdürümüz, büyükşehir belediyemiz, itfaiye, yine MUSKİ, ayrıca Bodrum Belediyesi, Milas Belediyesi, vatandaşlarımız ile beraber bu orman yangınını elimizden geldiği kadar kontrol altına almak için havadan, karadan büyük bir mücadele veriyoruz. Öncelikle ben burada görev yapan tüm orman personelini, yine diğer kurumlardan gelen canla başla çalışan jandarmalarımız, diğer personellerimizi tebrik ediyorum. Şu anda yerleşim yeri için Allah'a şükür bir tehlike yok. Ancak tabii tam manasıyla kontrol altına alınmış diyemiyoruz. En azından yangının yayılması ilerlemesi engellendi. Sabaha kadar tüm birimlerimiz araçlarımız çalışacak. Tabii burada sıkıntı şu. Karadan müdahale çok zor oldu. Arkadaşlarımız metrelerce kilometrelerce, o su hortumlarını taşıdılar, itfaiye hortumlarını taşıdılar. Yol olmadığı için dozerlerimiz yol açma çalışması yapıyor. Bir taraftan da karadan gayret devam ediyor. Burada bugün 18 hava aracımız çalışıyor şu anda. Karadan arazözlerimiz, itfaiyelerimiz, belediyelerden gelen özel sektörlerden gelen araçlarla yol açma çalışmaları yapıyorlar. Yaklaşık 420 personelimiz de ağırlık Orman Bölge Müdürlüğümüz personelleri olmak üzere burada görev yapıyor. İnşallah sabaha kadar devam edeceğiz ve kontrol altına alacağız. Milletimize Muğla'ya büyük geçmiş olsun diyorum. Allah beterinden korusun. Tabii her türlü araştırmayı jandarmamız yapıyor. Yangının çıkış nedeni de inşallah tespit edilecek. Tahminen şu anda tam ölçüm yapılmadı ama 100 hektar civarı alan zarar gördü. Bunun içerisinde tabii zeytinlik alanlar da var. Küçük bir kısmı da zeytinlik alan, test çalışmaları daha sonra yapılacak" dedi.

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor - 3. Resim

TSK DESTEK SAĞLIYOR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 2 helikopterle Muğla'nın Bodrum ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek sağlandığını bildirdi.

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor - 4. Resim

TÜM EKİPLER SEFERBER EDİLDİ

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri sevk edildi.

Alevleri kontrol altına almak için ekipler karadan yoğun çaba sarf ederken, söndürme çalışmalarına 5 helikopter ve 5 uçakla da havadan destek veriliyor. Bölgede rüzgarın da etkili olması sebebiyle yangın geniş bir alana yayılırken, bölgede bulunan vatandaşlar da çalışmalara destek veriyor.

"YANGININ BÜYÜMEMESİ İÇİN DE ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN ÇABAYI SARF EDİYORUZ"

Muğla'nın Bodrum ilçesi Pınarbelen Mahallesi'nde başlayan ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürerken, bölgeye giden Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, teyakkuz halinde olduklarını ve tüm kurumların iş birliği ile yangının söndürülmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor - 2. Resim

Rüzgarın sürekli yön değiştirmesinin kontrol altına alma çalışmalarını olumsuz etkilediğini ifade eden Mandalinci, “Yaklaşık yarım saat önce Çamlık ile Yalıçiftlik bölgesi arasındaki Kaplan Dağı mevkiinde bir orman yangını meydana geldi. Yangının çıktığı alan sarp ve dağlık alan olduğu için, yangına maalesef araçla müdahale etme şansımız yok ama Yalıçiftlik sınırında itfaiye araçlarımızla, orman ekiplerimizle beraber teyakkuz halindeyiz. Havadan helikopter ve uçaklarımız yangına müdahale ediyorlar. Yangının büyümemesi için burada ekiplerimizle birlikte görev başındayız. Orman Müdürlüğümüz, Muğla Büyükşehir Belediyesi, itfaiyemiz olsun hep beraber yangın bölgesindeyiz. Rüzgar, çok değişik yönlerden esmeye devam ediyor şu anda. Bazen soldan bazen sağdan geliyor. Bu da tabi yangının biraz daha büyümesine yol açabiliyor. Ekiplerimizle beraber teyakkuz halindeyiz. Yangının büyümemesi için de elimizden gelen bütün çabayı sarf ediyoruz. Hepimize geçmiş olsun. Bölgelerimizin bu yangından en az etkilenmesi için görev başındayız” dedi.

Bodrum'da orman yangını! Havadan ve karadan müdahale ediliyor - 6. Resim

Alevlerin kontrol altına alınması için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 12 helikopter 10 uçak ile havadan, 39 arazöz, 16 su tankeri, 5 dozer ve 305 personel ile karadan söndürme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Birçok kurum ve vatandaşın da destek verdiği söndürme çalışmalarında 7'nci saate girilirken, yangının kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.

YANGIN SABAH SAATLERİNDE KONTROL ALTINA ALINDI

Bodrum'da meydana gelen orman yangını gece boyunca süren çalışmalar neticesinde sabah saatlerinde kontrol altına alındı.

Bölgede rüzgarın etkili olması ve sürekli yön değiştirmesi sebebiyle ekipler zaman zaman zor anlar yaşadı. 

Yeni günün ilk ışıkları ile birlikte hava araçlarının da yoğun desteği ile yangın kontrol altına alındı.

Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Muğla Bodrum'da meydana gelen orman yangını yapılan müdahaleler sonucu kontrol altına alındı. Yangının kontrol altına alınması için mücadele eden kahramanlarımıza, bizlere destek veren tüm kurumlarımıza, STK'larımıza ve gönüllülerimize teşekkür ederiz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...