Tgrt Haber

Böyle dolandırıcılık görülmedi! Berberden 1 milyar 200 milyonluk vurgun!

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: Sabah Gazetesi
11 Ekim 2024 07:45 - Güncelleme : 11 Ekim 2024 08:36
Böyle dolandırıcılık görülmedi! Berberden 1 milyar 200 milyonluk vurgun!

Akılalmaz dolandırıcılık polise başvuran bir vatandaşın anlattıkları ortaya çıktı. Endonezya'ya kayıtlı bir numara ile whatsapp üzerinde "görev tamamlayarak para kazanmak ister misin" mesajıyla vatandaşları tuzağa düşüren örgüt çökertildi. Örgüt liderinin ise Diyarbakır'da berberlik yapan Mehmet Diyar Şık olduğu öğrenildi. Dolandırıcıların 1 milyar 200 milyonluk vurgun yaptığı belirlendi. İşte akılalmaz dolandırıcılığın detayları...

Dolandırıcılar​ yeni yöntemlerle vatandaşları tuzağa çekiyor. Bu kez de Nevşehir​'de akılalmaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. "Görev tamamlayarak para kazanmak ister misin" mesajıyla vatandaşları tuzağa düşüren dolandırıcılar 1 milyar 200 milyonluk vurgun yaptı.

"GÖREV TAMAMLAYARAK PARA KAZAN" 

Nevşehir'de polise başvuran bir kişi, Endonezya'ya kayıtlı bir numara ile whatsapp​ üzerinden "görev tamamlayarak para kazanmak ister misin" şeklinde kendisine mesaj geldiğini, kabul etmesi üzerine bazı uygulamalardaki işletmelere yorum yapılması karşılığında 50 lira verileceğini söyleyip yapılan görevler sonrası kendi hesabına para gönderildiğini anlattı.

Daha sonra uygulamadaki görev limitlerinin dolduğunu ve daha fazla görev yaparak kendisine gönderilen banka hesabına para yatırmaları gerektiği söylenen mağdur, bu yöntemle 259 bin 800 lirasının dolandırıldığını söyledi. Bunun üzerine Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından soruşturma başlatıldı.

Böyle dolandırıcılık görülmedi! Berberden 1 milyar 200 milyonluk vurgun! - 1. Resim


PARAYI 5 HESAPTAN GEÇİRİP, KRİPTOYA AKTARMIŞLAR

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda aynı yöntemle Nevşehir genelinde 12 kişinin daha dolandırıldığı, 13 mağdurun toplam 811 bin lirasının yine aynı soğuk cüzdana aktarıldığı belirlendi.

Polisin yaptığı çalışmada, dolandırıcıların elde ettikleri kara parayı nasıl akladıkları da belirlendi. Şebekenin suç gelirinin aklama aşamasındaki tüm hareketleri de tek tek tespit edildi. Dolandırıcılık eylemlerinden elde edilen suç gelirlerinin kaynağını gizlemek için paranın en az 5 banka hesabından geçirildiği, daha sonra kripto borsalara aktarılan parayla kripto varlık satın alındığı, kripto varlıkların başka kripto cüzdanlarına transfer edildiği son olarak da kripto varlıkların hiçbir kullanıcısı bulunmayan "soğuk cüzdanlara" transfer edilerek bu cüzdanlarda kaynağını gizlemek için uzun süre bekletildiği belirlendi.

Soğuk cüzdanlardan tekrar kripto borsalarında bulunan hesaplara transfer edilen paranın son olarak hiçbir suçtan sabıkası bulunmayan kişilerin banka hesaplarına aktarıldığı tespit edildi.

Böyle dolandırıcılık görülmedi! Berberden 1 milyar 200 milyonluk vurgun! - 2. Resim


BERBERDEN ÖRGÜTÜ YÖNETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Polisin yaptığı çalışmalarda vatandaşları para kazanma vaadiyle dolandıran şebekenin liderliğini Diyarbakır'da berber olan Mehmet Diyar Şık adlı şüphelinin yaptığı belirlendi. Berberin bir çok aile üyesinin de şebeke içinde aktif görev aldığı ortaya çıktı. Şüphelilerin maddi durumları meslekleri ile orantısız para hareketlerinin bulunduğu Şık ailesinden bir ev hanımının hesabından 100 milyon lira para hareketinin bulunduğu belirlendi.

Yabancı uyruklu kişilerin banka ve kripto hesaplarının kullanıldığı, hesabı kullanılan yabancı şahıslardan Rus uyruklu bir kişinin kripto hesabındaki kripto varlığının da dolandırıcılık organizasyonundaki kişiler tarafından dolandırıcılık yöntemi ile ele geçirildiği öğrenildi.

Böyle dolandırıcılık görülmedi! Berberden 1 milyar 200 milyonluk vurgun! - 3. Resim


1 MİLYAR 200 MİLYONLUK VURGUN YAPMIŞLAR

Polisin yapılan 16 aylık çalışma sonucunda Mehmet Diyar Şık'ın yönettiği dolandırıcılık şebekesine yönelik 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Toplamda 1 milyar 200 milyon lira suç geliri elde ettikleri tespit edilen 92 şüpheli yapılan gözaltına alındı.

Kaynak: Sabah Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali11 Ekim 2024 07:52

Vay anasını be! bu nasıl bir hırsızlık olmuş be, insanlara güven verip böyle paralarla gitmişler. bir de berberlik yapıyormuş lideri...

Sonraki Haber Yükleniyor...