Bu araç 1 liraya 180 kilometre gidiyor!
Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 1 lira ile 160-180 kilometre yol kat edebilen ve tamamen yerli elektrikli araç üretti.
Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan 3M Elektro Topluluğu tarafından tüm aksamları yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan elektrikle çalışan araç üretildi. Aracın motoru, motor kontrolcüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, araç kontrol sistemi ve telemetri (haberleşme) sistemi ve bunların yazılımları tamamen öğrenciler tarafından üretildi. Toplam ağırlığı 131 kilogram olan araç, 100 kilometre hızın üzerine çıkabiliyor ve 1 Türk Lirası’na 160-180 kilometre arası yol kat ediyor. Yaklaşık 4 bin lira harcanan araç, Uluslararası olan Shell Eco Maraton Türkiye yarışında kendi kategorilerinde 5’incilik ödülünü aldı. Ayrıca Bozok Üniversitesi bünyesinde bulunan ’3M-Electro’ ve ’Atılganlar’ öğrenci kulüplerinden oluşturulan karma takım ile de Shell Eco Marathon yarışında Global Yarış Jürisi tarafından ’Takım Ruhu ve Azim Ödülü’ne layık görüldü.
Bozok Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaz, "Avrupa’ya gitmeye hak kazandık. Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Arabanın A’dan Z’ye bütün aksamını öğrencilerim kendi imkanlarıyla yapıldı. Ben de akademik danışmanlık yapıyorum. Takıldıkları yerde yardımcı oluyorum. Aracın en büyük özelliği 72 Voltta 250 kilometre yol alabilir olması. Hızı da iyi testlerde 95 kilometre hızı gördük. 1 liralık enerjiyle de 3 tekerlekli haliyle 180 kilometre yol yapıyor" dedi.
3M Elektro Topluluğu üyesi Sertaç Somuncu ise aracın 1KW ile 84 kilometre yol gidebildiğini söyleyerek, "Aracımız 1 TL ile yaklaşık olarak 170 kilometre yol gidiyor. Motoru tamamen kendi üretimimiz. Bu araçlarda batarya kontrol sistemi de kendi üretimimiz. Yani araç yüzde yüz yerli. Bozok Üniversitesi bünyesinde bulunan 3M Elektro Topluluğunun bir ürünü. Bunun maliyeti, bataryası hariç 3-4 bin liraya bize mal oldu" dedi.
Somuncu, "İstanbul’da yapılan Shell Eco Marathon yarışında kendi konseptimizde 5’inci olduk. Yunanistan, Tunus gibi takımların arasında Takım Ruhu Ödülünü’de almaya hak kazandık. Bundan sonra Londra’da düzenlenecek olan yarışmaya katılmaya hak kazandık. Temmuz ayında Londra’da hem ülkemizi hem de üniversitemizi temsil edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Aracın 100 kilometre hızın üzerine çıkabildiğini de hatırlatan Somuncu, "Aracın toplam ağırlığı 131 kilo. Aracımızı geliştirerek bunu 35 kiloya çekmeyi planlıyoruz. Bunlar geleceğin araçları diyebiliriz. Yenilenebilir enerji revaçta olan bir şey. Bu doğrultuda yapılan bir araç. Teknolojik olarak piyasada satılan elektrikli araçlardan bir eksiği yok. Sadece daha kullanıma uygun hale getirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.