Tgrt Haber

Bu kez Marmara sallandı! Büyük depremin ayak sesleri mi? Prof. Dr. Haluk Eyidoğan'dan kritik uyarı: Olağandışı durum var 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
09 Mart 2023 13:45 - Güncelleme : 09 Mart 2023 14:38

Marmara denizi açıklarında 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı İstanbul, Bursa ve çevre illerden de hissedildi. Peki bu büyük Marmara depreminin ayak sesleri mi? Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul’da 2030 yılına kadar deprem olma olasılığının yüzde 50 olduğunu belirterek “Bundan 7 il, 25 milyon insan etkilenecek” dedi. 

Diken üstünde duran Marmara​ bölgesinde yaşayan insanlar sabah saatlerinde meydana gelen depremle sallandı. Marmara denizi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem​ meydana gelen depremde İstanbul​, Bursa​, Balıkesir​ ve Yalova’da hissedildi. Derinliği 7 kilometre olan depremde mal ve can kaybı yaşanmadı. 6 Şubat’tan beri doğuda binlerce sarsıntı meydana gelirken Balıkesir’de 3.5, Tekirdağ’da 3.6, son olarak Bursa’da 3.9 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti. Peki bu depremler beklenen büyük İstanbul depreminin ayak sesleri mi? TGRT Haber’de deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, son çalışmalara göre İstanbul’da 2030 yılına kadar deprem olma olasılığının yüzde 50 olduğunu belirterek “Bundan 7 il, 25 milyon insan etkilenecek” dedi. 

MARMARA’DA, 2022’DE 873 DEPREM OLDU 

Marmara bölgesinin Türkiye’nin deprem açısından en aktif bölgelerden biri olduğunu söyleyen Haluk Eyidoğan, “Kuzey Anadolu fayının bir kolu Marmara içinden Saros körfezine kadar, oradan da Ege’ye kadar uzanır. Kandilli Rasathanesine göre 2022 yılında Marmara’da büyüklüğü 0,5’ten 4,9’a kadar olan depremlerin sayısını 873 olarak açıkladı. Bunların çoğu hissedilmez. Marmara deprem bölgeleri açısından tehlikelidir. Bütün mesele bu tehlikeyi göz önüne alıp ona göre yerleşim yapmaktır. Marmara’daki depremler doğaldır ancak doğal olmayan 7 ilin toplam nüfusunun 25 milyon nüfusunun olmasıdır. Bütün varlıklarımızı buraya yığdık. 25 milyon ve 7 ili ilgilendiren bir durumdur bu. Kıyılarda ciddi tsunami riski ile karşılaşacağız, kıyı yapılarının da buna hazır olması gerekiyor. Kara değil deniz depremi olacak” dedi.  

2030 YILINA KADAR YÜZDE 50! 

“Depremin saati ve tarihi verilemez” diyen Eyidoğan, ancak ihtimaller hesabına göre olasılık değeri verilebileceğini belirterek şunları söyledi: “Marmara bölgesinin 8500 yıllık çok sayıda deprem var. Bizdeki 2000 yıllık deprem tarihine göre çok sayıda deprem var. Yapılan çalışmalara göre 2016’da bir araştırma grubu 2004’te yapılan çalışmayı revize ettiler. 2016’da yapılan 2030 yılına kadar Marmara’da deprem olma olasılığını yüzde 50 bulduk dediler. Ne zaman olur bilemeyiz. 2016-2030 arası olabilir, 2030 sonrası olabilir. Ancak tehlike arttı, falcılık yapamayız. Türkiye’nin deprem haritasında mevcuttur. Kim ne yapacaksa yerini, yapı denetimini, müteahhidini, çimentosunu ve demirini seçsin. 7 ve 7 üstü bir deprem beklenir.” 

İSTANBUL’DA EN BÜYÜK SORUN: TAHLİYE

İstanbul ile ilgili kararın yerel yönetim tarafından verilmesinin altını çizen Eyidoğan, “İBB’nin bir plan görevi var, 2009’da bu plan yapıldı. İstanbul’un bütün zemin etütleri yapıldı. Ancak merkezi yönetim tarafından hiç beklenmedik yerler imara açılıyor. Herkes her yere gökdelen dikiliyor, kıyılara dikiliyor, yeşil alanların büyüklüğü azalıyor. İstanbul’da tahliye alanında sorunlar var, yolların yüzde 65’i 6 metreden dar. Otoyolların kenarına gökdelenler yapılıyor. İstanbul’un bir imar ve çevre planı olması ve herkesin el atmaması lazım” ifadelerini kullandı.  

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...