Marmara denizi açıklarında 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı İstanbul, Bursa ve çevre illerden de hissedildi. Peki bu büyük Marmara depreminin ayak sesleri mi? Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul’da 2030 yılına kadar deprem olma olasılığının yüzde 50 olduğunu belirterek “Bundan 7 il, 25 milyon insan etkilenecek” dedi.
Diken üstünde duran Marmara bölgesinde yasayan insanlar sabah saatlerinde meydana gelen depremle sallandi. Marmara denizi açiklarinda 3,9 büyüklügünde bir deprem meydana gelen depremde Istanbul, Bursa, Balikesir ve Yalova’da hissedildi. Derinligi 7 kilometre olan depremde mal ve can kaybi yasanmadi. 6 Subat’tan beri doguda binlerce sarsinti meydana gelirken Balikesir’de 3.5, Tekirdag’da 3.6, son olarak Bursa’da 3.9 büyüklügünde depremler meydana gelmisti. Peki bu depremler beklenen büyük Istanbul depreminin ayak sesleri mi? TGRT Haber’de deprem uzmani Prof. Dr. Haluk Eyidogan, son çalismalara göre Istanbul’da 2030 yilina kadar deprem olma olasiliginin yüzde 50 oldugunu belirterek “Bundan 7 il, 25 milyon insan etkilenecek” dedi.
Marmara bölgesinin Türkiye’nin deprem açisindan en aktif bölgelerden biri oldugunu söyleyen Haluk Eyidogan, “Kuzey Anadolu fayinin bir kolu Marmara içinden Saros körfezine kadar, oradan da Ege’ye kadar uzanir. Kandilli Rasathanesine göre 2022 yilinda Marmara’da büyüklügü 0,5’ten 4,9’a kadar olan depremlerin sayisini 873 olarak açikladi. Bunlarin çogu hissedilmez. Marmara deprem bölgeleri açisindan tehlikelidir. Bütün mesele bu tehlikeyi göz önüne alip ona göre yerlesim yapmaktir. Marmara’daki depremler dogaldir ancak dogal olmayan 7 ilin toplam nüfusunun 25 milyon nüfusunun olmasidir. Bütün varliklarimizi buraya yigdik. 25 milyon ve 7 ili ilgilendiren bir durumdur bu. Kiyilarda ciddi tsunami riski ile karsilasacagiz, kiyi yapilarinin da buna hazir olmasi gerekiyor. Kara degil deniz depremi olacak” dedi.
“Depremin saati ve tarihi verilemez” diyen Eyidogan, ancak ihtimaller hesabina göre olasilik degeri verilebilecegini belirterek sunlari söyledi: “Marmara bölgesinin 8500 yillik çok sayida deprem var. Bizdeki 2000 yillik deprem tarihine göre çok sayida deprem var. Yapilan çalismalara göre 2016’da bir arastirma grubu 2004’te yapilan çalismayi revize ettiler. 2016’da yapilan 2030 yilina kadar Marmara’da deprem olma olasiligini yüzde 50 bulduk dediler. Ne zaman olur bilemeyiz. 2016-2030 arasi olabilir, 2030 sonrasi olabilir. Ancak tehlike artti, falcilik yapamayiz. Türkiye’nin deprem haritasinda mevcuttur. Kim ne yapacaksa yerini, yapi denetimini, müteahhidini, çimentosunu ve demirini seçsin. 7 ve 7 üstü bir deprem beklenir.”
Istanbul ile ilgili kararin yerel yönetim tarafindan verilmesinin altini çizen Eyidogan, “IBB’nin bir plan görevi var, 2009’da bu plan yapildi. Istanbul’un bütün zemin etütleri yapildi. Ancak merkezi yönetim tarafindan hiç beklenmedik yerler imara açiliyor. Herkes her yere gökdelen dikiliyor, kiyilara dikiliyor, yesil alanlarin büyüklügü azaliyor. Istanbul’da tahliye alaninda sorunlar var, yollarin yüzde 65’i 6 metreden dar. Otoyollarin kenarina gökdelenler yapiliyor. Istanbul’un bir imar ve çevre plani olmasi ve herkesin el atmamasi lazim” ifadelerini kullandi.