Buca'da deprem korkuttu! Jeoloji Mühendisi Prof. Şükrü Ersoy uyardı: İzmir her koldan tehlike altında
Merkez üssü Buca olan 4.9 şiddetindeki deprem korkuttu. 2 yıl önce Sisam adasındaki depremin etkisi ile İzmir’de yaşanan can kayıpları halen hafızalardaki yerini koruyor. Tıpkı Marmara depremi gibi İzmir’de de bir süredir yaklaşık 7 şiddetinde büyük deprem bekleniyor. “Mutlaka büyük deprem olacak” diyen Jeoloji Mühendisi Prof. Şükrü Ersoy, “İzmir’in sağında, solunda, karanın her yerinde ve denizde 7’ye yakın büyük deprem oluşturabilecek faylar var” uyarısında bulundu.
Merkez üssü İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem vatandaşları korkuttu. Deprem Manisa, Aydın, Kuşadası ve Turgutlu gibi çevre il ve ilçelerden hissedildi. Can kaybının yaşanmadığı depremde 20’ye yakın binada hasar meydana geldi. Gece saatlerinde meydana gelen deprem, İzmir’de beklenen büyük depremi de akıllara getirdi. Öte yandan 2 yıl önce Ege’deki Sisam Adasında meydana gelen depremin etkisi ile yaşanan can kayıpları ve yıkılan binalar hafızalarda yerini koruyor. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Yıldız Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Şükrü Ersoy ile Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Övgün Ahmet Ercan deprem riskini ve son durumu değerlendirdi.
İZMİR HENÜZ KENDİ DEPREMİNİ YAŞAMADI
Şükrü Ersoy, Boca’daki depreme ilişkin şunları söyledi: “2020’de Sisam Adasında 6.9 büyüklüğünde deprem olmuş ve İzmir’deki modern binalar bile yıkılmıştı. Bunun nedeni zemindi. Bu zemin deprem dalgalarını çok hızlı iletiyor ve yapıları etkiliyor. Zemine uygun yapılar yapılması gerekir. Bunun örneğini yaşadık. İzmir henüz kendi depremini yaşamadı, başka depremlerin etkisini yaşadı” dedi.
İZMİR İSTANBUL GİBİ DEĞİL: HER KOLDAN DEPREM RİSKİ VAR
“Yapı stokumuzda sorun var” diyen Ersoy, 4.9 büyüklüğündeki bir depremde binalarda sorun olmaması gerektiğini söyledi. “İzmir Marmara gibi değil” diyen Ersoy, şu uyarılarda bulundu: “İzmir’in sağında, solunda, karanın her yerinde ve denizde 7’ye yakın büyük deprem oluşturabilecek faylar var. Üstelik deprem denizde olduğunda tsunami etkisi olduğunu da biliyoruz. Batı Anadolu 1970’den beri ciddi bir deprem görülmedi. O bölgede büyük deprem olabiliyor, bu kapasite var. Hangi bölgede ne büyüklükte deprem olacağını biliyoruz. Kandilli Rasathanesine göre 5.1 büyüklüğündeki bu deprem.”
YÜZDE 100'ÜMÜZ DEPREM BÖLGESİ
“Eninde sonunda büyük deprem olacak” diyen Ersoy, yapı stokunu depreme hazırlamak gerektiğini kaydederek “Türkiye’nin yüzde 100’ü deprem bölgesidir" diye konuştu.
ÖNCÜ DEĞİL ANA DEPREM! ARTÇILAR DEVAM EDECEK
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Övgün Ahmet Ercan, Buca depreminden sonra artçı depremler konusunda vatandaşları uyardı. Artçı depremlerin en büyüğünün 4.1 olabileceğini kaydeden Ercan, “Artçı depremlere bakınca öncü değil ana deprem.Ana deprem artçılarını sunuyor. Okulların tatil edilmesine ya da halkın çadırlara gitmesine gerek yok. Türkiye için 5.1 şiddetindeki depremler depremden sayılmaz. Yıkımların yüzde 20’si yerden yüzde 80’ı yapıdan meydana gelen sıkıntılardan oluşur” dedi.