Bursa'daki deprem sonrası Marmara'da tedirgin eden olay: 100'ün üzerinde peş peşe geldi
Bursa'nın Gemlik ilçesinde dün yaşanan 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrası Marmara Denizi'nde artçı sarsıntılar meydana geldi. Son 24 saat içinde Bursa ve Yalova illerinde 100’ün üzerinde artçı yaşandı.
Bursa'da merkez üssü Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremde herhangi bir yıkım meydana gelmedi. Deprem sonrası en büyüğü 4,5 olan 13 artçı sarsıntı daha kaydedildi. Depremin ardından bölgede artçılar durmuyor. Dün saat 10.42'de yaşanan deprem Bursa ve çevre illerde hissedilirken, depremin ardından 24 saatte 100’den fazla farklı büyüklüklerde artçı yaşandı.
100'ÜN ÜZERİNDE ARTÇI
Can ya da mal kaybının yaşanmadığı deprem, vatandaşlar arasında paniğe neden olurken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre son 24 saat içinde Bursa ve Yalova illerinde 100’ün üzerinde farklı büyüklüklerde artçı meydana geldi.
Bursa merkezli depremin ardından gözler ünlü deprem uzmanı Naci Görür'e çevrildi. Prof. Dr. Naci Görür, fay hattı üzerinde yer alan kentin konumunun çok tehlikeli olduğunu belirtip şu açıklamayı yaptı:
"YERİ ÇOK TEHLİKELİ"
"Arkadaşlar Bursa, Mudanya Kumyaka'nın biraz açıklarında 5.1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayı'nın Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay, Kuzey Anadolu Fay'ının güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir."
Büyük İstanbul depremi için de korkuya sebep olan sarsıntılar ile ilgili Prof. Dr. Zeki Hasgür açıklamalarda bulunmuştu. Prof. Dr. Zeki Hasgür, ''Bu bölgede daha önce kırılma olmaması nedeniyle Güney Marmara’da beklenen bir depremdir. Kuzey Marmara fay hattı 1999’da kırılmıştı. Ancak Güney Marmara’da bir kırılma olmadı bu süre içinde. Zaten gerilmiş, yükselmiş olan Güney Marmara’da 6 Şubat’taki son depremlerden sonra bölgenin gerilimi arttı. Bu 5.1 büyüklüğündeki depremi beklenen bir deprem olarak nitelendirebiliriz. Ancak bunlar ipucu veren, haberci depremlerdir. Bunun gibi 5.1 gibi depremlerin olmasını bekleyebiliriz. İzlenmesi gerekir.'' dedi.