Büyük İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı açıklama! Neden geciktiğinin cevabını Prof. Dr. Osman Bektaş verdi
6 Şubat depreminin ardından yıllardır beklenen olası büyük İstanbul depremi de gündemdeki yerini koruyor. Yaklaşık 20 milyon nüfuslu kentte beklenen büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor? bu soruya dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesi’nde fay hatlarının mevcut durumunu analiz etti.
İstanbul’da beklenen büyük deprem gündemden düşmüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş da beklenen büyük İstanbul depreminin niçin geciktiğini sosyal medya hesabından San Francisco örneğini vererek açıkladı. Bektaş, fayların henüz rahatlama döneminden çıkmadığını belirtti.
‘FAYLAR 75 YILLIK SAKİNLİK DÖNEMİNE GİRMİŞTİR…’
'Eli kulağında' denilen depremle ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş da sosyal medya platformu X hesabından bu konuyla ilgili bir paylaşım yaptı.
'Büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor?' sorusunu gündeme getiren Prof. Dr. Bektaş'ın konu hakkında görüşlerini açıkladığı paylaşımı şöyle:
SAN FRANCİSCO DEPREMİNİ ÖRNEK VERDİ
"1999 İzmit depreminden sonra '30 yıl içerisinde İstanbul'da yaşanabilecek 7 den büyük deprem görüşü 25 yıl geçmesine rağmen niçin gerçekleşmedi? Marmara 500 yıllık tarihsel döneminde ve 1906 M7,8 San Francisco depremi sonrasında olduğu gibi 75 yıllık bir sakinlik dönemine girmiştir.
1999 İzmit- Düzce depremlerinin stres transferi ve KAF nın 25 yıllık tektonik yüklenmesine karşın Marmara'da 25 yıl içerisinde M 5,9 dan büyük deprem yaşanmaması fayların henüz rahatlama döneminden çıkamadığının kanıtıdır."