Tgrt Haber

Büyük Marmara depremi kapıda! Prof. Naci Görür'den İstanbul için korkutan uyarı: Kıyılar 9, Adalar 10 şiddetinde hissedecek

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
27 Temmuz 2023 10:17 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 12:02

6 Şubat depremlerinin ardından Adana’da meydana gelen deprem korkuya neden olurken akıllara bir kez daha büyük Marmara depremini getirdi.  TGRT Haber’de Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın olası depremlere karşı uyanık olması gerektiğini belirtirken İstanbul depremi için “Kıyılardan içe doğru 10 km’lik şerit depremi 8 ila 9, adalar ise 10 şiddetinde hissedecek” dedi.

Adana​'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğündeki deprem​ korkuya neden olurken akıllara bir kez daha İstanbul’u derinden etkileyecek Marmara​ depremini getirdi. Türkiye'de deprem beklenen bölgeler ve muhtemel kırılmaların ortaya çıkartacağı büyüklüğe ilişkin uyarılarıyla tanınan Prof. Dr. Naci Görür TGRT Haber yayına konuk oldu. Görür, Adana'nın olası depremlere karşı dikkatli olması gerektiğini belirtirken İstanbul​ depremi için “Kıyılardan içe doğru 10 km’lik şerit depremi 8 ila 9, adalar ise 10 şiddetinde hissedecek” dedi.

ADANA DAHA DİKKATLİ OLMALI! ARTÇI DEPREM DEĞİL

Adana bölgesinde daha dikkatli olunması gerektiğin kaydeden Görür, bunun nedeninin 6 Şubat’ta meydana gelen depremler olduğunu söyledi. 6 Şubat depremlerini oluşturan Doğu Anadolu ve Ölü Deniz fay kuşağının Adana havzasına doğru uzanmakta olduğuna dikkat çeken Görür, “Belirgin tek bir fay yok. Doğu Anadolu fayının dallanarak uzantıları var. Savrun, Yumurtalık, Osmaniye fayları gibi… 6 Şubat depremleri, çok büyük bir enerji ortaya çıkardı ve yeniden faylar dengeye gelmeye çalıştı. Şubat’taki iki büyük deprem kendisiyle geometrik bağlantısı olan ya da olmayan faylara enerji aktarmış olabilir. Özellikle deprem olabilecek faylara ekstre enerji yüklemiş olabilir. Bu da depremi erkene çekebilir. Adana depreme daha duyarlı olmalı. Adana havzasında stres değişimi olmuş olabilir. Bir depremin öncü olduğunu bilmek kolay değil. Adana depremi artçı deniliyor, artçı da değil” dedi.

Adana'da 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

4 MİLYON KİŞİ ÖLÜMLE BURUN BURUNA 

Marmara bölgesinde depremi beklediklerini kaydeden Görür, “Endişeliyiz. Bütün Marmara risk altında. Ancak İstanbul’da Avrupa yakası daha hassas zemini itibari ile. Asya yakası biraz daha iyi. Ancak kıyı bölgeleri her iki yakada da riskli. Kıyıdan uzaklaştıkça risk azalıyor. İstanbul’da kıyılar, 10 km bir şerit içinde kalan alanda 8-9 şiddetinde depremi hissedecek. Şiddet güçlüdür, sağlam ve iyi yapılmış binalar da zarar görebilir. Diğer binalar çok hasar alır. İstanbul’da en az 100 bin bina depremde göçük yapabilir denildi. 100 bin bina demek 1 milyon daire demek, bu da 4 milyon kişinin ölümle burun buruna kalması demektir” ifadelerini kullandı.

7.2 İLA 7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

“Depremin kaynağı Marmara denizinin içerisinde” diyen Görür, Kuzey Anadolu fayının iki kolu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Kuzey kolu deniz içindeki parçasında öncelikle deprem bekliyoruz. Uzunluğu 160 km’dir. Tamamı ya da bir kısmı hareket geçerse 7.2 ila 7.6 büyüklüğünde deprem üretir. Marmara’nın güneyinde Bursa, Balıkesir, Gemlik’ten geçen ise Kuzey Anadolu fayının güney koludur. Orada deprem üretebilir ancak oranın stres biriktirmesi daha yavaştır. Bizi asıl tedirgin eden kuzey koludur. Tüm Marmara bölgesi deniz içindeki fayındaki depremden etkilenecek. İstanbul ve Tekirdağ daha fazla etkilenir. Bursa, Gemlik, Balıkesir de etkilenir.”  

ADALARDA 10 ŞİDDETİNDE HİSSEDİLECEK

Görür, Marmara depreminden adaların daha fazla etkileneceğini söyledi. “Adalar faya en yakın yerlerden biridir” diyen görür, “Depremin şiddeti fazla olacaktır. Adalarda 10 şiddetinde hissedecekler. Herhangi bir yerde yaşıyor gibi adalarda depremi karşılayamazsınız” diye konuştu.

TERSİNE GÖÇ ÖZENDİRİLMELİ, YATIRIMLAR DAĞITILMALI

Görür, İstanbul için şu önerilerde bulundu: “İstanbul’da tersine göç harekete geçirilmeli ve yatırımlar farklı şehirlere dağıtılmalı. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında bölgede tüm yatırım, üretim, ticaret durdu. Bunun benzerini İstanbul yaşamasın” dedi.

 

  

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...