Büyükelçi krizi nasıl aşıldı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 büyükelçinin sınır dışı edilmesiyle ilgili çıkışı etkili oldu. Mesaj tam yerine ulaştı. Söz konusu büyükelçilikler "geri adım" niteliğinde paylaşım yaptı. Türkiye'nin bu dik duruşu diplomatik kaynaklarca, diplomasi mücadelesi olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 10 büyükelçinin sınır dışı edilmesiyle ilgili çıkışı etkili oldu. Mesaj tam yerine ulaştı. Hem Ankara’da hem de 10 ülkenin başkentinde olağanüstü saatler yaşandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz” talimatının ardından yoğun bir diplomasi trafiği yürütüldü. Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri muhataplarıyla koordineli temaslarda bulundu. Bu görüşmelerde büyükelçilerin tavrının uluslararası hukuk ve teamüllere aykırı olduğu vurgulandı.
TÜRKİYE DİK DURDU, ELÇİLER GERİ ADIM ATTI
Kavala açıklamasında imzası bulunan büyükelçiliklerden de Dışişleri Bakanlığı’na telefonlar geldi. “Amacımız yargıya müdahale değildi” mesajları alındı. Büyükelçilikler, krizin aşılması için yeni bir açıklama konusunda anlaştı. Metinde Viyana sözleşmesinin 41. Maddesine uyulduğunun taahhüt edilmesiyle iki unsur hedeflendi. Bu hedeflerden ilki Kavala açıklamasına bir izah getirilmesi, ikincisi ise gelecekte yaşanabilecek krizlerin önüne geçilmesiydi.
DİPLOMATİK MÜCADELE ÖRNEĞİ SERGİLENDİ
Tüm bu gelişmelerin sonunda ülkeler tıpkı Kavala açıklamasında olduğu gibi sosyal medya hesaplarından kamuoyuna duyurdu. Geri adım niteliğindeki bu açıklamaların ardından diplomatik kaynaklardan Türkiye bu konuda geri adım atmayarak önemli bir diplomatik mücadele örneği sergilemiştir değerlendirmesi geldi.
PERSONA NON GRATA (SİTENMEYEN ADAM) NE DEMEK?
İstenmeyen adam anlamına gelen "persona non grata" terimi devletlerarası ilişkilerde bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükümeti tarafından yasaklanan yabancı kişiler için kullanılıyor.
İstenmeyen adam ilanı uluslararası ilişkilerde en güçlü tepkilerden biri olarak nitelendiriliyor. Çünkü bir diplomat o ülkede kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunmuş oluyor.