Uzmanlardan çadırlarda karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı: Hangi önlemler alınmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanlardan halk sağlığına ilişkin peş peşe uyarılar geldi. Uzmanlar, deprem bölgelerinde çadırlarda ısınma amaçlı kurulan sobalar ile depremzedelerin kalmak zorunda kaldıkları araçların egzozlarından çıkan zehirli gazlardan etkilenmemek için bazı önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Uzmanlardan çadırlarda karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı: Hangi önlemler alınmalı?
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
03.03.2023
saat ikonu 11:07
|
GÜNCELLEME:
03.03.2023
saat ikonu 11:07

Kahramanmaras'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin ardindan depremzeler, çadirlarda yasamlarini sürdürmeye devam ediyor. Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, bölgedeki depremzeleri karbonmonoksit zehirlenmesine karsi uyardi.

Toros, "Isinma amaçli çadirlarda kurulan sobalar ile araçlarin egzozlarindan çikan gazlardan olumsuz etkilenmemek için insanlarimizin dikkatli olmasi gerekiyor. Çadirlarda ve arabalarda kirleticilerin birikmemesi için önlem alinmasi lazim" diye konustu.

"ÖLÜME YOL AÇABILIR"

Prof. Dr. Toros, yakitin tam yanmamasi sonucu açiga çikan karbonmonoksidin renksiz, kokusuz ve zehirli bir gaz olduguna dikkat çekerek "Yanmanin oldugu arabalarda, evlerde ve çadirlarda bol miktarda karbonmonoksit açiga çikabilir. Karbonmonoksit solundugunda kana karisarak kanin oksijen tasima yetenegini azaltir ve vücuttaki hücrelere yeterli oksijen ulasmayabilir" ifadesini kullandi.

Kirli havanin solunmasiyla karbonmonoksidin vücudun kan dolasimina girerek oksijen tasiyan kirmizi kan hücrelerine baglandigini, oksijen tasima kapasitesinin azalmasi sonucunda zehirlenmenin meydana geldigini aktaran Toros, bu durumun genellikle bas dönmesi ve bas agrisi, mide bulantisi, kusma, yorgunluk, halsizlik, hizli kalp atisi, solunum güçlügü, bayilma ile sürecin sonucunda ölüme yol açabildigini anlatti.

Prof. Dr. Toros, karbonmonoksit zehirlenmesi süphesi tasiyan kisiye taze hava aldirarak hemen saglik kurumlarina basvurulmasi gerektigini dile getirdi.

"BULUNDUGUMUZ ORTAMLARDA YANMA VARSA YETERLI HAVALANDIRMA YAPILMALIDIR"

Bunlardan korunmak için yakit kaynaklarina düzenli bakilmasi, mekanda dogru havalandirmanin yapilmasi ve tesisat sistemlerinin sürekli kontrol edilip araç egzozlarindan uzak durulmasi gerektiginin altini çizen Toros sunlari kaydetti:

"Bulundugumuz ortamlarda yanma varsa yeterli havalandirma yapilmalidir. Evlerde veya çadirlarda soba borusunun veya baca yönünün rüzgarla ayni yönde olmasi önemlidir. Ters yönden esen rüzgar, karbonmonoksidin bacadan oda, çadir veya araba içine geri gelmesine sebep olabilir. Bacalarin ucuna mümkünse baca firildagi konulmalidir. Böylece rüzgarla birlikte borudaki veya bacadaki gazlar hizla disari atilabilir.

Aracin yönü, egzozdan çikan gazlarin mutlaka rüzgarla birlikte arabadan uzaklastirilacak sekilde ayarlanmalidir. Arabalarda, o an ve gelecek saatlerdeki rüzgar yönüne bakilarak araçlarin yönünün rüzgar gelen tarafa bakmasi ve egzozdan çikan kirleticilerin rüzgarla beraber araçlardan uzaklasmasi saglanmalidir"

ETİKETLER
#deprem
#kahramanmaraş
#istanbul teknik üniversitesi
#karbonmonoksit zehirlenmesi
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.